Graffiti-workshop udsmykkede vartegn til Askerød


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Der var gang i spraydåser og kreativitet, da der blev afholdt Graffiti-workshop i Askerød i weekenden den 2. og 3. november.

På trods af ustadigt vejr deltog der over 30 unge i workshoppen, hvor der var flere lokale unge, der udviste kunstnerisk talent. Derudover blev den store kampesten ud mod Anders Plougs Allé malet af to professionelle graffiti-kunstnere, der blandt andet brugte de unges indspark som grundlag for motiverne.

Eventen var et samarbejde mellem foreningen Street Studies og Greve Nord Projektet som en del af Satspuljeprojekternes kunstforløb for unge i Askerød og Greve Nord.

"Det gik rigtig godt i weekenden, og der kom en masse flot kunst ud af workshoppen. Når man slet ikke har kendskab til graffiti, så er det nemt at falde i fordomsfælden, hvor det udelukkende handler om ulovligt maleri på mure, og med dette forløb ville vi gerne vise, at et graffiti-maleri er et personligt maleri på lige fod med andre malerier – her bruger vi bare spraydåsen som vores væsentligste redskab. Vi har en kontrolleret tilgang til forløbet, hvor alle deltagere bliver instrueret og støttet i at få deres idéer ud på pladerne. Det skal være lærerigt og udfordrende", fortæller Steffen Carlsson fra Street studies, der var projektleder på eventen.

Steffen Carlson er selv opvokset i Vollsmose, så han ved, at graffiti hurtigt bliver set som noget negativt, og det er heller ikke "tags" og andet hærværkslignende graffiti, der var omdrejningspunktet for workshoppen – tværtimod. Her er det kunsten og den lovlige tilgang, der er i centrum, ligesom forløbet også skal give de unge inspiration til, hvor de kan gå hen, hvis de gerne vil fortsætte med at male på lovlig vis.

"Vi laver vores workshops sådan, at alle deltagere får hjælp til at strege deres motiver op, så de ikke står over for en helt blank plade. Det gør det meget nemmere at kaste sig ud i arbejdet, hvor farvevalg og teknikker kan få lov til at fylde mere. Der var et par af deltagerne, der var rigtig dygtige og havde flair for det. De levede sig ind i arbejdet og boblede af idéer. Der var også et par piger med, som var rigtig dygtige, og de brød jo også med nogle af fordommene om, at graffiti-malere kun er drenge", siger Steffen Carlsson.

Professionelle kunstenere malede vartegn

Den store kampesten, der skal fungere som vartegn for Askerød, blev også udsmykket under eventen. Den ene side blev malet af den svenske graffiti-kunster Skize, der er lidt af en graffiti-legende. Den anden side blev prydet med de unges egne idéer om, hvad Askerød er og udført af graffiti-kunstneren Melomel. Her blev ord som "fællesskab" og "sammenhold" fortolket og malet på stenen.

Steffen Carlsson og resten af holdet bag eventen var rigtig godt tilfredse med weekendens arbejde, og udover den megen kreativitet blev der også plads til hygge og god dialog mellem de professionelle og de unge.

"Jeg tror, at mange af deltagerne har fået en masse med sig fra eventen. Udover at vise hvad graffiti er og kan bruges til, så håber jeg også, at mange har oplevet det kreative frirum, som det giver, når man arbejder intensivt med noget. Det giver en rigtig god træthed bagefter, som jeg tror, at mange af de unge mangler at opleve. Der var en masse liv især om søndagen, hvor der også dukkende mange unge op, der kiggede på og bidrog til den gode stemning", siger Steffen Carlsson.

Pladerne med de unges kunstværker skal formentlig hænges rundt omkring i Askerød, og det bliver Afdelingsbestyrelsen, der sammen med de unge skal vælge nogle gode steder ud.
Den flotte kampesten kan ses ved indgangen til Askerød ved Anders Plougs Allé.


Har du fået blod på tanden til at give dig i kast med graffiti, så tilbyder Street Studies gratis skitser og mange andre hjælpemidler til at komme i gang på deres Facebook side, som du kan finde her