Pigeklub på kærlighedsbesøg


Pigeklubben p Greve Museumaf: Marie Skjelbo Justesen

Kærlighed var omdrejningspunktet, da Pigeklubben i Greve Nord tog på museumsbesøg onsdag den 20. juli.

På trods af at solen var fremme og ferien er godt i gang, var der stor interesse for turen, og seks piger i alderen 12-15 år og tre frivillige deltog i den guidede rundvisning af Greve Museums særudstilling "Elsker, elsker ikke".

Udstillingen fortæller, hvordan mænd og kvinder har valgt deres partner igennem de sidste 400 år, og hvor stor en rolle kærlighed spillede.

Blandt pigerne var der enighed om, at ægteskab i dag bygger på kærlighed, og tanken om at blive gift med en mand, man ikke selv vælger, var fjern for dem alle.

Fornuftægteskaber er ikke særlig normalt i dag, men på trods af at netop fornuften var vigtigst den gang, så var der alligevel plads til romantik.

Kærestegaver og flirt

"Det var meget normalt, at både mænd og kvinder lavede små kærestegaver til hinanden, når de var blevet parret sammen af deres forældre og skulle lære hinanden bedre at kende. Det kunne være små skåle af træ eller hjemmestrikkede sokker. Der blev også skrevet mange forskellige slags kærestebreve" fortalte museumsmedarbejder Louise Ahmt.

Pigerne var dog enige om, at blomster og smykker er bedre kærestegaver i dag, men synes alligevel, at det var meget sødt med de mange kærestebreve.

Louise Ahmt viste både bindebreve, som minder om de gækkebreve, vi kender i dag, og et eksempel på hvordan en pind af træ med indridsede runer fungerede som kærestebrev for endnu længere tid tilbage.

"Ja, det var jo nærmest som jeres sms-beskeder i dag, hvor de unge mennesker kunne skrive uforstyrret til hinanden" forklarede hun.

Der blev også vist eksempler på, hvordan de finere folk kunne flirte og "tale" sammen gennem bestemte bevægelser med en vifte eller bestemte håndtegn.

 

Pigeklubben p Greve Museum - web 1Titanic og den besværlige skilsmisse

Louise Ahmt fortalte også om en rigtig kærlighedshistorie, og selv om et par af pigerne var sikker på, at der måtte være tale om historien med de elskende på Titanic, så var den noget mere lokal.

De mange små lokale historier om kærlighed udgjorde en stor del af udstillingen, og især Greve-borgernes bud på, hvad kærlighed er, gav stof til eftertanke hos pigerne.

"Nogle gange ender kærlighed med, at manden og kvinden ikke kan enes og må skilles. Faktisk bliver op imod en tredjedel af alle ægtepar skilt i dag" fortalte Louise Ahmt og fortsatte:

"Tidligere var det meget svært at blive skilt. Manden eller kvinden skulle enten være alvorligt syg, og have skjult det for ægtefællen før ægteskabet, eller en af dem skulle begå en kriminel handling, før det var muligt at blive skilt".

Pigerne spurgte nysgerrigt ind til, om det i gamle dage ikke var nok, at man ikke kunne enes, eller hvis nu man blev slået, men det var ikke grund nok.

Heller ikke utroskab var nok til at få en skilsmisse godkendt, men man blev nu heller ikke slået ihjel for det, som en af pigerne spurgte om. Dog beskrev Louise Ahmt, hvordan især kvinderne blev ydmyget offentligt ved at komme i en slags gabestok.

Kærlighedsbesøget på Greve Museum gav pigerne mange nye indtryk, som de kunne tage med sig - sammen med en enighed om, at det der med kærlighed og ægteskab nok er lidt lettere i dag end for 400 år siden.

Udstillingen kan ses frem til den 11. september 2011.


FAKTA:

Pigeklubben i Greve Nord holder til i Askerød og er for piger mellem 12 – 17 år, som bor i området.
Pigerne mødes hver onsdag i sommerferien mellem kl. 13.00 – 18.00, og der er fokus på hygge og sjov blandt pigerne.