Greves ældre er blevet digitale


Udviklingsprojektet MIT-Ældre har gennem de seneste fire år motiveret og vejledt de ældre borgere. I dag kan Inger Nielsen fx selv betale restskat med computeren

Af Greve kommune og Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Vi er meget glade for alt det, som vi har lært. Det gør det meget lettere for os at ordne tingene selv. Vi har bl.a. lært at bruge netbanken, SKAT, e-boks, Nem-ID osv.,” fortæller Inger Nielsen.
”Ja, og vi har da også lært at skrive mails nu. Vi har også brugt det meget ift. de mange indkaldelser til hospitalsbesøg fra Region Sjælland. Det kommer jo også kun på computeren nu,” fortsætter hendes mand Benny Nielsen.
Inger Nielsen på 76 år og hendes mand Benny Nielsen på 75 fra Askerød er to af de borgere, der har benyttet sig af MIT-Ældres tilbud om at komme i IT café og lære, hvordan man bruger fx Nem-ID, e-boks, digital signatur m.m. De er kommet fast nede i IT Cafeen i Stamhuset i Askerød i halvandet år, og det har de været rigtig glade for.
ITaeldre2”Det er den bedste vejledning, man kan få. Vejlederne har altid tid til at svare på spørgsmål, og de forklarer det meget pædagogisk og rolig måde, så man kan følge med og lære det selv. Vi har altid følt os velkommen, og der er ingen dumme spørgsmål,” fortæller Inger Nielsen, der også flere gange har haft besøg af den ene vejleder, EDB-Erik, i hjemmet i Askerød, hvis der har været problemer med computeren.

Stor succes

Det er Greve Kommune, der har kørt udviklingsprojektet MIT-Ældre, der har til formål at hjælpe og rådgive Greve-borgere over 60 år, så de selv kan anvende de digitale løsninger og krav, som der kommer flere og flere af i disse år. Projektet har vist sig at være en stor succes.
Greve Kommune vurderer, at omkring 30 procent af de ældre var digitale, da projektet startede i 2012. Da projektet sluttede i juni 2016, er vurderingen, at hele 83 procent af de ældre borgere var blevet mere digitale. På bare fire år har projektet altså mere end fordoblet antallet af digitale ældre, og det glæder borgmester, Pernille Beckmann.
”Hele vores samfund bliver mere og mere digitalt for hvert år. Det stiller krav til vores IT-færdigheder. Derfor er det rigtig positivt, at så mange af vores ældste borgere nu har fundet fodfæste i den digitale verden,” siger hun.

ITaeldre1Fra Dankort til SKAT

Inger og Benny Nielsen glæder sig over muligheden. Det betyder nemlig, at de nu kan klarer flere ting selv uden at skulle kører rundt.
”Vi behøver fx ikke køre i banken mere, nu kan det hele jo ordnes fra computeren. Vi fik besked fra SKAT om, at vi skulle betale lidt restskat. Først kørte vi ned til Borgerservice, men de sagde, at det ikke var deres bord. Så satte vi os hjem foran computeren sammen og fandt vi ud af, hvordan det skal gøres. Så betalte vi bare med Dankortet med det samme. Det var en dejlig succesfølelse, at man selv kunne klare det,” fortæller Inger Nielsen.

Hjælp til selv at kunne og ikke mindst at føle sig tryg ved at benytte de nye digitale processer har været et af formålene med IT-vejledningen. Vejledningen blev udført af frivillige i borgernes eget hjem eller på IT-caféer, og den tog udgangspunkt i den enkelte borgers interesser og behov i hverdagen. Det var med til at gøre IT så relevant og meningsfuldt som muligt.
”Det er meget forskelligt, hvad folk beder om hjælp til. For nogen er det første gang, at de overhovedet sidder foran en computer, og så tager vi den helt fra bunden og forklarer, hvordan tastaturet og musen fungerer. Andre har ret godt styr på det, men kan fx have behov for hjælp til at få sat deres e-boks rigtigt op, så de kan komme ind og læse beskederne fra kommunen,” forklarer EDB-Erik, der er en af de frivillige vejledere fra IT-Cafeen i Askerød.

Greve Nord Projektet har tidligere været på besøg i den velbesøgte IT-Café i Askerød. Du kan læse mere fra det besøg her
IT cafe 4

Ingers computer, Bennys iPad

Inger og Benny Nielsen har både en computer og en iPad, som de kan bruge til de forskellige ting. Helt tilfældigt er det blevet sådan, at de er bedst til at bruge hver deres maskine.
Mens Inger Nielsen foretrækker at bruge computeren, når hun skal ordne sagerne på internettet, så foretrækker Benny Nielsen iPaden.
”Du er helt klart bedst med computeren, men jeg har overhalet dig med iPaden,” griner Benny og fortsætter:
”Jeg bruger den også nogle gange til fx at læse netaviser og nyheder på. Men alle de vigtige papirer, budgetter osv. dem printer vi stadig ud og lægger i mapper. Det kan vi nu engang bedst lide, selvom det måske er lidt gammeldags,” siger han.

Stadig mulighed for IT-vejledning

Selvom MIT-Ældre vejledningen er slut, er der stadig mulighed for at få vejledning i IT og computeren. På Greve Bibliotek tilbydes der en åben og gratis IT-café, hvor alle borgere er velkommen til at komme forbi. Du kan læse meget mere om bibliotekets IT-Café på bibliotekets hjemmeside her
Ligeledes tilbyder ÆldreSagen i Greve gratis vejledning i IT, og det kræver ikke, at man er medlem af Ældre sagen. Du kan kontakte IT-koordinatoren på 24 81 86 60 mandag til torsdag mellem kl. 10.00-14.00, så kan vedkommende hjælpe dig videre. Hvis borgeren ikke har mulighed for at komme til en af de faste IT-cafeer, er der mulighed for hjemmevejledning.

Masser af gode erfaringer

MIT-Ældre har netop udgivet en rapport med sine erfaringer inden for motivation og rekruttering af borgere, samarbejde med frivillige og partnerskab mellem en frivillig organisation og en kommune. Det kan du læse mere om her

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere