Undervisningsprojekt om indvandring på Arenaskolen

Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Arenaskolens 6A er blevet meget klogere på indvandring og kultur. I uge 11 var klassen inviteret til at deltage i Immigrantmuseets pilotprojekt "Hvor kommer du fra", da museet er i gang med at udarbejde et helt nyt sæt undervisningsmateriale, der sætter fokus på indvandring gennem forskellige kunstneriske udtryk.

Fotograf Maher Khatib underviste blandt andet eleverne om fotografiet, og fik alle til at forevige de personer, ting eller områder, der er med til at fortælle, hvor de selv kommer fra. Forløbet var en stor succes og fik gang i debatten blandt eleverne, hvor mange er tosprogede, og mange endte med at se sig selv og deres baggrund fra en anden vinkel.

undervisning 2

Det overordnede tema for undervisningen var indvandring, hvor eleverne lærte om forskellige former for indvandring til Danmark, blandt andet om flygtninge, og hvor fotografiet var det primære arbejdsredskab.

"Jeg er rigtig tilfreds med forløbet, og eleverne havde mange spændende input og forklaringer på, hvorfor de havde fotograferet de forskellige ting. Formålet med projektet er jo at finde ud af, om det giver mening at trække en kunstnerisk vinkel ind over undervisningen om indvandring, og vi afprøver forløbet på fem forskellige skoler med forskellige kunstneriske udtryksformer og kunstnere med forskellige baggrunde og køn", forklarer antropolog og projektleder Pia Lund Poulsen fra Immigrantmuseet i Farum.

undervisning 1

Udover en rundvisning på museet, var resten af ugen dedikeret til undervisningsforløbet med fotograf Maher Khatib, der selv er flygtning fra Palæstina. Han er derudover også børn- og ungemedarbejder i Greve Nord Projektet, og kender derfor en stor del af børnene i området.

Nysgerrighed og ny viden

"Det meste af undervisningen var en social proces, hvor vi fortalte vores historier og diskuterede forskellige aspekter af, hvad det vil sige at være indvandrer eller flygtning. Udover at tage billeder, der kunne fortælle, hvor eleverne er fra, skulle de også tage billeder af det eller dem, som de allernødigst ville miste, hvis de skulle flytte væk eller flygte. Det gav nogle spændende diskussioner, hvor børnenes identitet og tilhørsforhold kom til udtryk på en anderledes måde", siger Maher Khatib.

undervisning 3

Klasselærer Christina Toftdahl er glad for, at klassen har været en del af forløbet. Rigtig mange af eleverne er tosprogede og har rødder i blandt andet Mellemøsten, Østeuropa og USA, så det var oplagt for dem at være med i projektet. Hun er positivt overrasket over, hvor engagerede eleverne har været.

"Der har været en stor nysgerrighed omkring oprindelse, for selv om de godt ved, hvilken baggrund deres klassekammerater har, så er der kommet mange flere detaljer frem – især gennem fotografierne og elevernes forklaringer. Der er jo egentlig mange lighedspunkter, og alle har været nysgerrige og har stillet spørgsmål", siger Christina Toftdahl og fortsætter:

"Jeg kunne mærke, at der var en stolthed over at komme fra et andet land og have en anden kultur, og at det faktisk er lidt specielt på den gode måde. Det har givet anledning til at gå hjem og stille spørgsmål til deres forældre og bedsteforældre og forstå lidt mere af historien i processen. Elevernes fotografier skal udstilles, så de andre klasser og deres forældre også kan se dem, og vi kommer helt sikkert til at fortsætte med at arbejde med det her tema lidt endnu".

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere