"Det vigtigste er, at man taler. Ikke om det er helt grammatisk korrekt"


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Det er indstillingen, når der er danskundervisning hver tirsdag formiddag i Gersagerparken 35. Undervisningen udføres af fire frivillige damer, og alle der har lyst til at lære dansk er velkommen.

"Vi har plads til alle hernede. Uanset hvilke forudsætninger eller sprogkundskaber, man har i forvejen, er man velkommen her. Det er lige meget, om man kun kan sige ja og nej, eller godt kan føre en samtale. Vi starter fra begyndelsen, så alle kan være med" fortæller Carin Andersson, der selv er beboer i Gersagerparken.

dansk damer gp 35 1 webHver tirsdag formiddag mødes hun med tre andre damer i Gersagerparken 35 og underviser de fremmødte elever i dansk på begynderniveau.

Selvom hverken Carin Andersson eller hendes tre 'medlærerinder', Dorte Linder, Lillian Pedersen og Karen Hansen, er uddannede skolelærer, har de deres erhvervserfaringer, der lægger op til sproglig læring. Samtidig er deres viden, sprogkundskaber, undervisningsmetoder og engagement mere end nok til at eleverne får meget ud af de to ugentlige undervisningstimer.
Blandt andet kan de fire damer tilsammen fem sprog, og hvis de sproglige færdigheder ikke rækker hele vejen, er fagter og håndsprog heldigvis brugbart uanset, hvor i verden man kommer fra.

Elever fra hele verden

"Vi har undervist i fire år nu, og eleverne har haft mange forskellige nationaliteter. Vi har bl.a. haft elever fra Polen, Uganda, Rumænien, Tanzania, USA, Filippinerne, Frankrig... ja, jeg kunne blive ved. Eleverne er altså meget blandede af både nationalitet, alder og køn, men det gør ikke noget, for de har det samme udgangspunkt: De er her alle sammen frivilligt, fordi de gerne vil lære dansk. Så faktisk er det nogle gange rigtig godt for undervisningen, for det giver anledning til mange forskelligartede spørgsmål" forklarer Dorte Linder.
Danskundervisningen foregår i hyggelige rammer rundt om det store bord, der er dækket op med dug og en lille buket blomster på midten. Det er vigtigt for de fire læreinder, at der er en afslappet stemning omkring undervisningen, både når det kommer til de fysiske omgivelser og det psykiske læringsmiljø.
"Det er vigtigt, at eleverne ved, at her kan de ikke gøre noget forkert. De skal være trygge og bare tale. Det er ikke så vigtigt, at det hele er fuldkommen grammatisk korrekt. Det er meget mere vigtigt, at de tør tale og får øvet sproget, ordene og udtalen, for det er det, der gør dem bedre. Hvis de hele tiden skal bekymre sig om endelser og tider, så tør de ikke tale af frygt for, at det er helt forkert. Selvfølgelig hjælper vi også med den grammatiske del, men det vigtigste er, at de tør kaste sig ud i at lære et nyt sprog" forklarer Carin Andersson.

Over, under, bagved

Der kommer gennemsnitligt mellem tre og ti elever til tirsdagsundervisningen, der er for begyndere og let øvede. Undervisningen tager udgangspunkt i daglig tale og forståelse af hverdags-elementer, så eleverne bliver bedre rustet til at klare en hverdag på dansk i Danmark.
Læringen tager udgangspunkt i traditionelle øvelser fra lærerbøger, tavleundervisning og gennemgang af sproget, men mindst lige så vigtig er den kaffepause, der officielt er 'frikvarter'.
"Vi øver jo lige så meget sprog, når vi har kaffepause. Bare det at italesætte at man henter kopperne, der står ude i køkkenet på hylden under tallerkenerne, er jo en masse ord, der skal læres, forstås og sættes sammen" forklarer Karen Hansen.

Vil gerne have flere elever
Eleverne kommer frivilligt til undervisningen, og derfor svinger det lidt i antallet af deltagere pr gang. Det betyder, at der er masser af mulighed for både at lave gruppeundervisning, men også en-til-en undervisning hvis der er et par af eleverne, der har behov for en ekstra gennemgang.
"Vi kan mærke, at eleverne er glade for at komme her, og det siger de også. Vi kan også mærke, at dem der kommer her ofte, rykker sig relativt hurtigt, og det er faktisk imponerende at opleve, hvor meget der sker på kort tid. Derfor vil vi også gerne have nogle flere elever herned, for det giver en god klassedynamik, og de lærer af hinanden" siger Lillian Pedersen.

Undervisningen finder sted i Greve Nord Projektets lokaler i Gersagerparken 35 hver tirsdag fra klokken 10.00 – 12.00, hvor der i øjeblikket er to lærer til stede hver gang. Derudover tilbydes der lektiehjælp for voksne onsdag eftermiddag kl. 14.30 – 15.30 også i nummer 35. Begge tilbud er gratis, og alle er meget velkommen.

dansk damer gp 35 2 web

Vi nyder vores "arbejde"

To af de frivillige undervisere bor i Greve, mens de andre to kommer ind fra Solrød. Men den tur kører de gerne, for de er alle fire enige om, at det er en rigtig god oplevelse.
"Jeg gik på efterløn, og lige pludselig havde jeg jo fantastisk meget tid, som jeg gerne ville bruge på noget mere meningsfyldt. Så da jeg så, at der blev søgt frivillige lærere, tænkte jeg, at det var en god mulighed for at få et bedre kendskab til folk, der har en helt anden kultur" fortæller Karen Hansen.
"Jeg har arbejdet mange år i Dansk Røde Kors sammen med folk fra mange forskellige lande, og jeg synes derfor, det er meget spændende at lære fra sig. Det er i forvejen utrygt at komme til et fremmed land, og skal lære både sprog og kultur. Indimellem griner vi også af noget fjollet, vi alle kan sige eller gøre, og det er meget befriende" fortsætter Carin Andersson.
De to andre læreinder er enige.
"Der er så mange, der brokker sig over de mennesker, der kommer til landet. Mange bliver beskyldt for ikke at ville integrere sig. Derfor vil jeg meget gerne være med til at hjælpe dem, der rent faktisk gør noget aktivt for at blive en del af det danske samfund. Jeg synes, at man bør bakke op om dem, der gerne vil og knokler, i stedet for kun at brokke sig over dem, der ikke gør noget" understreger Lillian Pedersen, hvilket hendes tre kollegaer nikker genkendende til.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere