På kvindetur til Christiansborg og Christiania


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Det var to vidt forskellige verdner, som kvinderne blev introduceret for, da de var på tur til hovedstaden

Christiansborg og Christiania. To meget forskellige verdner og steder, der på hver sin måde fortæller rigtig meget om Danmark, dansk kultur, historie, normer, regler, demokratiopfattelse og forskellige former for levevis.
Derfor var det to oplagte steder at besøge, da 17 arabiske kvinder fra Greve Nord torsdag var på tur til København. Kvinderne mødtes på Hundige Station og tog sammen toget ind til hovedstaden i det flotte solskinsvejr. Humøret var højt, og de glædede sig alle til at komme ind og opleve to steder i København, hvor ingen af dem før har været. Turen var arrangeret af Greve Nord Projektet for kvinderne, der deltog i det første Integrations Pioner hold, der afsluttede deres kursusuddannelse sidste efterår.
dametur4

Demokrati og store sale

Første stop på turen var Christiansborg og Folketinget. Her fik kvinderne mulighed for at komme ind og sidde i Folketingssalen og overvære en af de store afstemninger, der finder sted her.
Den imponerende sal og de mange store, prangende rum med høje paneler, bonede gulve og store malerier og gyldne detaljere gjorde stort indtryk på kvinderne, mens de gik rundt og kiggede og fik forklaret, at det er her, de danske politikere sidder og bestemmer, laver love og styrer landet. Der blev stillet mange gode spørgsmål, og kvinderne var meget interesserede i at høre mere om, hvem der bestemmer hvad, hvordan befolkningen er med til at bestemme via demokratiet, hvordan en lov bliver vedtaget m.m.
Flere af kvinderne kunne genkende nogle af politikerne, hvilket de stolt fortalte til de andre.
”Ham der ved jeg godt, hvem er. Ham har jeg set i fjernsynet,” sagde en af kvinderne.

Previous ◁ | ▷ Next

Fristaden og mangfoldighed

I fuldkommen kontrast til Christiansborgs tykke gulvtæpper og messinghåndtag var næste stop på turen Christiania. Her fik kvinderne en rundvisning af en af fristadens guider, der fortalte dem om området, historien bag fristaden, udviklingen derude, om de mange forskellige folkefærd, der lever på det gamle kaserneområde, den politiske kamp omkring fristaden, kollektiverne, ungdomsoprøret m.m.
På turen rundt i området fik kvinderne rig mulighed for selv at se, hvor mange forskellige folk, der lever og arbejder på Christiania, hvordan der også bor ”almindelige folk”, hvilket kom ret meget bag på kvinderne, og opleve den løse stemning, der findes på grusstierne på en solrig forårsdag.
Ligesom på Christiansborg var kvinderne fyldt med spørgsmål, som de stillede, mens der blev knipset løs med mobilkameraerne.
En af kvinderne havde bl.a. et meget velfunderet spørgsmål til guiden:
”Hvorfor har I meldt jer ud af samfundet og lavet jeres eget samfund?”
Efter guideturen fik kvinderne lov til at gå rundt og se lidt på området selv, og der blev talt om blomster, de farverige graffitimalerier, gadekunsten og de mange andre sanseindtryk, der er at finde på Christiania.
dametur2

En dag med masser af grin

Efter en lang tur rundt i København blev dagen sluttet på en café med en kop kaffe og hyggesnak, inden toget igen gik mod Hundige.
Der blev snakket, hygget og grinet og udvekslet billeder på mobiltelefonerne. Alle kvinderne var enige om, at det havde været en helt forrygende dag, hvor de på en ny og mere levende måde havde lært meget om den danske historie, kultur, de mange forskellige opfattelser af hvad danskhed er, dansk demokrati og politik og det danske frisind, som stolt hersker hos Christianitterne og de folk, der kommer på fristaden.
”Det er meget sjovere på den her måde, hvor man kan se tingene selv, og ikke bare læse om det i en bog”.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere