Nu kan vi selv cykle!


Snart kan de fem damer fra cykelkurset sætte sig op på cyklerne og køre ud i det blå. Noget de aldrig havde troet, at de skulle lære

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Der er stadig lidt slingren i starten, men når først de er kommet op og får gang i pedalerne, går det derud af. Flere af damerne fra Greve Nord Projektets cyklekursus kan selv cykle nu, mens de sidste bare lige mangler et par træningsture mere, før balancen er helt på plads.

”Jeg er så glad. Nu kan jeg selv. Nu kan jeg komme ud og cykle med min søn og min mand,” smiler en meget glad Shania Bilal, der har knoklet for at føle sig tryg nok på cyklen til at slippe jorden med fødderne og holde balancen på det to hjul.
afslutning 9I de sidste par måneder har de fem damer lært noget, de egentlig havde opgivet. De har lært at cykle. For selvom det at sætte sig op på cyklen og køre er noget, som mange af os bare tager for givet, så er det ikke så let at lære, når man er voksen og ikke har lært det fra barnsben.

Derfor har de fem damer mødtes otte eftermiddage med en cykel-lærerinde i Aktivitetshuset i Askerød og lært både rent faktisk at cykle, men også alle færdselsreglerne og at navigere i trafikken.

Vi vil selv!
Shania Bilal og Rukhsana Begum er to af de kvinder, der har deltaget i cykelkurset, og der er sket en kæmpe udvikling hos dem begge.
afslutning 3”Det har været svært at lære at sidde på cyklen og ikke vælte. Men vi har øvet og øvet, og nu kan jeg næsten selv. Jeg har været ude og træne med mine børn, og de hjælper mig. Jeg tror, at hvis jeg øver bare to uger mere, så kan jeg køre helt selv,” fortæller Rukhsana Begum fra Askerød.
Hun er født i Pakistan og har aldrig lært at cykle. Men nu skal det være.
”Selvom man er voksen, kan man godt lære det. Jeg vil gerne kunne cykle, så jeg kan handle ind og køre turer og få motion,” fortsætter hun.

Det har krævet en del overvindelse fra damerne at komme op på cyklerne, men stoltheden af nu selv at kunne overskygger det hele.
”I starten turde jeg ikke løfte fødderne fra jorden. Jeg var bange for at vælte med cyklen. Men vores lærer Janni har været rigtig god. Hun har lært os, hvordan vi skal gøre,” fortæller 25-årige Shania Bilal.

Cykler ud til fuglene
Shania Bilal bor i Askerød med sin mand og sin treårige søn, Hassan, og hun kom til Danmark fra Pakistan for to år siden. Hun havde cyklet som barn i Pakistan, men efter ikke at have gjort det i rigtig mange år, skulle hun lære det helt igen. Hendes mand havde prøvet at lære hende det, men hun var for usikker.

”Men på cykelkursus var det anderledes. Vi kunne holde cyklerne for hinanden, og det har været rigtig hyggeligt også, fordi vi har hjulpet og grinet sammen,” siger hun.
afslutning 6Da Shania Bilal startede på kurset, var hendes mål at kunne cykle med sin familie til stranden. Og det kan hun nu. I næste uge skal hun ud og kigge på en cykel, et barnesæde og cykelhjelme til hende og sønnen.
”Jeg vil gerne lige cykle nogle uger mere alene, så jeg er helt sikker. Og så kan jeg cykle ud og se på fuglene med Hassan, det er han så glad for,” smiler hun.

video knapGreve Kommune har lavet en flot minifilm om Shania Bilal. Se den her

Jeg er så stolt
Det var ikke kun kvinderne, der var ved at revne af stolthed, da der torsdag d. 3. maj var afslutning på kurset. Det var deres lærerinde Janni Glæsner også.

”Jeg er så stolt af dem, at jeg er ved at tude. De er simpelthen så seje, og de er bare gået fuldt ind i det. Det er imponerende at se udviklingen fra de første gange, vi mødtes, hvor flere af dem aldrig havde siddet på en cykel og indtil nu. Jeg er så glad på deres vegne, og jeg kan se, hvor stolte de er,” fortæller Janni Glæsner, der har undervist damerne ganske frivilligt. afslutning 14
Janni Glæsner er også formand for foreningen Zonta Greve, der har doneret 10.000 kr. til Greve Nord Projektet, så cykelkurset kunne blive afholdt.
”Det er en stor glæde at se, hvor meget de har rykket sig alle sammen. Ikke kun på cyklen, men også hvordan de er blevet mere selvstændige. I Zonta støtter vi kvinder, uddannelse og sundhed, så cykelkurset rammer jo helt plet. Vi er derfor meget glade for at kunne bakke op om, at kvinderne i Greve Nord bliver mere uafhængige og får en række nye muligheder. Vi har haft det så sjovt og hyggeligt sammen, og jeg kommer til at savne vores eftermiddage,” fortsætter hun.

Her kan du læse om første gang, vi var med til cykelkursus i januar

Først eksamen så samosa
Men inden de fem kvinder bliver sluppet helt løs på vejene, havde de lige en lille eksamen. De skulle på dansk fortælle, hvad de forskellige dele på cyklen hedder og forklare færdselsreglerne for cyklister.

Alle cyklisterne bestod deres eksamen med bravur, og så var det ellers tid til fejring.
Deltagerne fik blomster og flotte diplomer som bevis på, at de har bestået cykelkurset.
afslutning 10Damerne havde taget lækker mad og kage med, og der blev grinet og hygget.
”Pas på Janni. Der er chili i,” siger Rukhsana Begum, da lærerinden smager de hjemmelavede samosaer, og det udløser grin i hele gruppen.
”Sidste gang var de så stærke, at det brændte i min mund. Og det synes alle damerne, var rigtig sjovt, for jeg er jo slet ikke vant til så stærk mad. Så måtte jeg tage noget yoghurt også. Det grinede vi meget af,” fortæller Janni Glæsner.
afslutning 11Det er helt tydeligt, at kvinderne og Janni Glæsner har hygget sig, mens der de har øvet venstresving, vigepligt og balance, og alle kvinderne gjorde meget ud af at rose deres lærerinde og sige tak, fordi hun har lært dem at cykle.
”Vi havde ikke lært det uden dig. Du er den bedste lærer,” sagde de.

Venteliste til cyklerne
Alle træningstimerne på cyklerne rundt omkring i Askerød har inspireret endnu flere af områdets voksne beboere, der også gerne vil lære at cykle.

Her i Greve Nord Projektet håber vi derfor at kunne tilbyde flere cykelkurser efter sommerferien, men planlægningen skal lige falde på plads.
Så hold øje med hjemmesiden her, hvor vi vil opdatere løbende.

Her kan du læse om første gang, vi var med til cykelkursus i januar
IMG 1619

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere