Gersagerparkens blå lyn er en stor succes


Beboerne i Gersagerparken har en ret fantastisk mulighed. De kan nemlig blive kørt rundt i områdets el-bil ganske gratis. Vi fik lov at køre med en dag

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Vi triller ind på parkeringspladsen foran Gersagerparken 55, chaufføren Ole Hansen slukker motoren, og sidedøren bliver åbnet.

”Værsgo at komme ind. Vi skulle en tur til Frydenhøj Allé, kan jeg forstå?” siger han og smiler i bakspejlet til Winie Reinstein, der sætter sig ind på bagsædet af den lyseblå elbil. el bil 8”Ja tak, det ville være dejligt. Jeg skal til lægen nemlig,” svarer hun, mens hun klikker sikkerhedsselen fast, og bilen helt lydløst begynder at køre ud af Gersagerparken.
Ved siden af hende sidder allerede en af Gersagerparkens andre beboere, Niels Kjøller, han skal til fodterapeut på Nældebjerg og derefter ud og handle.
De tre kender hinanden fra området og sludrer løs, mens Ole kører afsted ud af Gammel Køgelandevej mod Frydenhøj Allé.

Et gratis tilbud
Beboerkørslen har eksisteret siden efteråret 2014, og det er et gratis tilbud til alle, der bor i Gersagerparken. Ordningen fungerer således, at man ringer til telefonvagten og fortæller, hvornår man gerne vil køres, hvor turen går hen og evt. hvad tid, man gerne vil hentes. Så kommer Ole Hansen eller en af de ni andre frivillige chauffører i elbilen og henter en ved gadedøren. el bil 5

”Ofte skal folk til lægen eller andre undersøgelser eller skal måske ud og handle stort ind. Mange af de folk, der kører med, er enten gangbesværede eller har svært ved at transportere tunge ting. Men ordningen er for alle, og vi kører gladeligt. Eneste krav er, at man er beboer her i Gersagerparken, og vi kører kun indenfor kommunegrænsen,” fortæller Ole Hansen.

el bil 3Den fine, blå elbil kører mandag til fredag fra kl. 9.45-13, og om onsdagen er der længere åbent til kl. 16.

”Centralen” er placeret i beboerhuset i Mælkebøtten, hvor telefonvagten sidder klar og booker turene i kalenderen. Når chaufføren ikke er ude, kører de tilbage til Mælkebøtten og drikker en kop kaffe og sludrer med telefonvagten.
I alt er der 18 chauffører og telefonvagter, der helt frivilligt arbejder for at få beboerkørslen til at køre – i bogstavelig forstand. En stor ros til dem skal det lyde både fra Greve Nord Projektet, alle beboerne i Gersagerparken og afdelingsbestyrelserne.

Vi er meget privilegerede
Bilen triller roligt ind foran Frydenhøj Allé, hvor Winie Reinstein skal af. Hun er meget glad for muligheden for at blive kørt, for smerter og vejrtrækningsproblemer gør, at hun har svært ved at gå så langt selv.

”Det er en helt fantastisk ordning. Jeg er meget, meget glad for det. Vi er meget privilegerede,” siger hun, spænder sikkerhedsselen op og tager sin taske. Om en times tid bliver hun igen hentet af Ole, der kører hende hjem.
el bil 1Næste stop er Nældebjerg, hvor Niels skal til fodterapeut.
”Det er en rigtig god service, og jeg bruger den meget. Det giver muligheder, jeg ellers ikke ville have haft. Jeg var selv med til at starte ordningen, og jeg har telefonvagter, hvor jeg tager imod bookinger,” fortæller han, inden han stiger ud af bilen og vinker til Ole.

”Vi ses senere. Du ringer bare,” siger Ole og vinker tilbage.
Nu skal han tilbage til Gersagerparken og have en kop kaffe sammen med dagens telefonvagt Knud Erik Jensen inden den næste tur.

Tre damer ved nr. 65
Tilbage i Mælkebøtten er Knud Erik ved at notere en ny bestilling i kalenderen.
el bil 2”Folk er gode til at booke i god tid, hvis de ved, at de skal noget. Men man kan også godt ringe samme dag og høre, om vi har tid, hvis der opstår noget akut. Vi bestræber os naturligvis på at kunne nå at hjælpe alle, men nogle gange er vi nødt til at prioritere, hvis det falder sammen med tiderne. Hvis folk har en lægeaftale til en fast tid, så kommer den forrest i køen, og så må dem, der skal handle vente de minutter ekstra” fortæller Knud Erik.

”Du har tur igen kl. 10.20. Det er tre damer, der skal fra nr. 65 og til kirken,” fortsætter han henvendt til Ole og sætter sig over i sofaen. De kan lige nå en kop kaffe og en bid brød inden næste tur.el bil 7
Der er plads til op til fire personer ad gangen og to rollatorer i den blå bil, og beboerne nyder også at køre flere sammen, når der er flere stop og afhentninger på én tur. Så kan de sludre og hygge sig undervejs.

Vil gerne hjælpe andre
De to mænd er glade for at kunne være med til at lette hverdagen for deres naboer i Gersagerparken.

Ole står også for vagtplanlægningen af kørsel og telefonen, og han bruger ca. 10 timer om ugen på at være frivillig i beboerkørslen.
”Jeg synes, at det er en rigtig god måde at bruge noget af al min fritid på. Da jeg blev pensionist, havde jeg pludselig rigtig meget tid tilovers, og den vil jeg gerne bruge på at hjælpe andre.
el bil 6"Vi kan jo se, hvor glade folk bliver, når vi kommer og henter og bringer dem, og det føles godt at være med til at kunne gøre deres hverdag lettere og spare dem for bekymringer om transport,” forklarer han.

Mange af dem, der kører med bilen, kommer igen, så chaufførerne begynder efterhånden at lære de forskellige beboere at kende, når de sludrer, mens de kører.
”Det er rigtig hyggeligt. Så får man lige en sludder om alt muligt, og det er en rigtig god måde at møde andre folk fra Gersagerparken. Min kone og jeg flyttede hertil for nogle år siden, så vi vil jo gerne lære vores naboer at kende,” siger Ole.

Et unikt tilbud
Den fine blå beboerkørsels-bil har transporteret glade Gersagerparken beboere rundt siden 2014, hvor den blev indkøbt med støtte fra VELUX FONDEN. Det er en elbil, så den er både økonomisk og god for miljøet, og så kører den ifølge chaufførerne som en drøm. Det er en fir-dørs Nissan Leaf, og om sommeren kan den køre helt op til 150 km. på en opladning og om vinteren 100 km.

Der er godt gang i bilen, der stort set altid har mindst fire-fem ture dagligt og nogle gange endda mere. Ole, Knud Erik og de mange andre chauffører og telefonvagter oplever derfor rigtig mange beboere, der er virkelig glade for tilbuddet, og det er da også en ret unik mulighed, fordi den netop er gratis.
el bil 9”Jeg tror, at det er en ordning, som man med succes kunne lave andre steder også. I store boligområder som vores i Gersagerparken, hvor der netop bor så mange, der har gavn af det, er der jo netop også frivillige, der gerne vil stå for det. Det er virkelig en god investering,” forklarer han, mens han hjemmevant svinger bilen på plads på parkeringspladsen ved Mælkebøtten, så den er klar til næste tur.

Han ved endnu ikke, hvor turen går hen, og hvem der skal med.
"Men jeg er sikker på, at det bliver hyggeligt, og at vi får en god tur", smiler han.

el bil GPVil du køre med?
Beboerkørslen er gratis for beboere i Gersagerparken.
Hvis du også gerne vil med, kan du ringe til telefon 78 78 72 76
De hjælpsomme chauffører kører i hverdagene mellem kl. 9.45 og 13.00 og onsdag til kl. 16.00 og de flinke telefonvagter sidder klar til at booke din kørsel i kalenderen.