Nynne tager kirken med ud til folk


Vidste du, at du hver fredag formiddag kan møde en præst i Mælkebøtten i Gersagerparken? Her sidder de klar til en snak om stort og småt og alt og intet

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Der kan være meget langt over dørtærsklen til kirken - i overført betydning. Her i Mælkebøtten kan man bare komme ind ad døren. Det er meget lettere lige at stikke hovedet forbi og sige hej. Derfor møder vi helt sikkert mange mennesker her, som ikke var kommet ind på kirkekontoret eller en tur forbi præsteboligen,” fortæller Nynne Lange Reddersen, der er præst i Hundige Kirke.
Nynne 1Nynne og hendes kollegaer fra kirken vil rigtig gerne i dialog med de folk, der bor i området, og derfor sidder enten hun eller hendes kollega Bo B. Gravesen klar til en snak hver fredag formiddag fra kl. 10-11 i Mælkebøtten i Gersagerparken 48.
”Kirken skal ud og være synlig som en del af samfundet. Vi skal møde folk, hvor de er og være sammen med de mennesker, som kirken skal betjene. Vi skal ud og vise folk, hvad kirken egentlig er, og hvad vi kan tilbyde,” siger Nynne og forklarer videre:
”Der er rigtig mange, der nok desværre har et forældet billede af, hvad kirken kan og er, fordi det er den seneste kontakt, de har haft med kirken. De kender kun den ”gamle” kirke. Men som kirke har vi også fornyet os for at følge med tiden, så vi kan tale med om de ting, der sker i samfundet i dag. Og det er netop det, vi gerne vil ud og vise folk, så de kan se, at de rent faktisk kan bruge os.”

Præsten på besøg
Nynne har været præst i 16 år, hvoraf de seneste 10 af dem har været her i Hundige Kildebrønde Kirker. Hun bor på præstegården på Hundigevænget, hvor hun har sit kontor, hvor folk også er velkommen til at komme forbi til en snak. Det sker bare meget sjældent.Nynne3”Hvor skulle de også vide fra, at jeg er her? Hvis jeg gerne vil møde folk, er jeg nødt til at opsøge dem selv. Og det gør jeg så,” smiler hun.
En del af de besøg, som Nynne og hendes kollega Bo får, når de sidder i Mælkebøtten, bliver nemlig starten på en løbende dialog, der tit fortsætter i borgerens eget hjem.
Der er lokaler i Mælkebøtten, hvor man kan tale uforstyrret med præsterne, men Nynne oplever, at folk i de fleste tilfælde foretrækker at mødes under mere hjemmevante rammer, når der skal tales om de personlige emner. Derfor kommer hun meget gerne på besøg.

”Jeg vil meget gerne komme hjem og besøge folk. Mange af de ting, som man har behov for at tale med en præst om, er emner, der ligger tæt på en. Eller ting, der gør ondt i livet. Derfor foretrækker mange at tale i eget hjem, hvor de føler sig fortrolige og bedst tilpas. Andre vil helst mødes på neutral grund fx i Mælkebøtten eller på et af kirkens kontorer, og så gør vi naturligvis det. Det vigtigste er, at folk får åbnet op om det, de har på hjerte,” understreger Nynne.
Nynne fortæller videre, at hun også besøger en del af de ensomme borgere, der har svært ved at komme ud af lejligheden, har en psykisk lidelse eller er på anden måde er udsatte.kildehundlogo versaler web
”Det er jo ikke altid, at naboerne eller folk omkring kender til de udfordringer, som vedkommende døjer med. Så kan det være svært at åbne op. Der oplever jeg, at det nogle gange er lettere, fordi jeg er præst,” siger hun.

Når livet gør ondt
De to præster har haft fast besøg i Mælkebøtten siden 2010, og det svinger lidt, hvor mange der kommer forbi.
”Men det er heller ikke vigtigt, hvor mange der kommer. Det vigtige er, at folk ved, at vi er der, hvis de skulle få brug for os. Det er min opfattelse, at det betyder rigtig meget for mange flere mennesker end dem, vi møder om fredagen. Folk har ikke nødvendigvis brug for at komme og sludre eller vende store emner, men de ved, at vi er indenfor rækkevidde, og det kan faktisk være nok til at skabe en tryghed og fortrolighed med os som præster og med kirken,” forklarer hun.

Men hvad er det så, at folk kommer og taler med Nynne og Bo om, når de sidder i Mælkebøtten?
Nynne 2Nynne fortæller, at det ofte er, når livet gør ondt fx ved sygdom, udfordringer i livet, eller når store tvivlsspørgsmål melder sig, at folk kontakter kirken.
”Det er i sådanne situationer, at man har behov for at tale med præsten. Enten om helt praktiske ting eller om mere bløde emner. Og så sidder vi mere end klar tul at lytte og bidrage,” siger hun.
”Det gælder naturligvis uanset hvem, man er, hvor man bor, hvilken alder, religion eller overbevisning, man har. Hos os er alle velkommen, og det er vigtigt at understrege. Man behøver ikke bo i Gersagerparken, og man behøver ikke tro på Gud, som vi gør. Jeg vil også meget gerne tale om religion eller samfundsdebat med beboere, der tror på noget andet. Det kunne uden tvivl være en virkelig spændende snak,” påpeger hun.

Mælkebøtte netværk
De mange formiddage i Mælkebøtten betyder også, at Nynne møder rigtig mange forskellige mennesker og får kontakt og netværk til endnu flere.
Mange af Gersagerparkens klubber og udvalg mødes i og omkring Mælkebøtten, bl.a. de mange frivillige i beboerkørsel-ordningen, og derigennem har Nynne og Bo fået et kæmpe netværk blandt Gersagerparkens beboere.

”Hvis en af chaufførerne fx er ude og køre med en beboer, og vedkommende fortæller, at de går og bøvler med nogle ting, så kan chaufføren fortælle, at der er en præst, og at vedkommende er meget velkommen til at stikke næsen forbi. Ander gange kommer folk til mig, fordi de er bekymrede for en nabo. Så kan jeg godt finde på at ringe til vedkommende og tilbyde en snak,” forklarer Nynne.
”Det netværk, vi har fået i løbet af de år, vi har siddet her og talt med folk om løst og fast, er helt uundværligt. Vi er kommet i kontakt med så mange mennesker, som vi aldrig havde fået mulighed tale med, hvis ikke det var igennem det netværk, der er blandt beboerne her i Gersagerparken. Det er helt tydeligt, at folk bekymrer sig om hinanden. Det er så dejligt at opleve, og det er jo virkelig næstekærlighed i praksis,” roser hun.
Nynne 4Kom forbi og sig hej
Nynne og hendes kollega Bo sidder som sagt på skift i Mælkebøtten, Gersagerparken 48 hver fredag formiddag fra kl. 10-11. Her er ingen tidsbestilling, så man kan bare dukke op, hvis man vil sige hej eller sludre eller aftale tid til en samtale i ens eget hjem.

Man kan også ringe til Nynne på tlf.: 40 20 02 17 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Ligeledes kan man kontakte Bo på:24 42 72 22 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

”Og derudover er man naturligvis mere end velkommen til også at komme forbi kirken til gudstjeneste, foredrag social samvær eller andet. Alle skal være så velkommen,” siger Nynne med et stort smil.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere