Medarbejderportræt af en idrætsnørd


Søren: Det er lige meget, om det er fodbold eller rollespil. Det handler om at være en del af et fællesskab

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Sport og idræt er dejligt enkelt. Der er en række klare regler, som alle kan lære, og som man er nødt til at spille efter. Derfor fungerer det super godt for børn og unge, fordi de ved, hvad de skal. De ved, hvad deres rolle er, og hvad der bliver forventet af dem. Når man spiller efter de helt klare regler, så er man en del af fællesskabet og gruppen, og man er lige med de andre på holdet,” forklarer Søren Lukassen, der netop er startet som børne- og ungemedarbejder i Greve Nord Projektet.
Søren 5”Det gør idræt let at forholde sig til i modsætning til samfundet omkring os, hvor der er mange flere nuancer, man skal forholde sig til. Derfor er idræt og sport så god en vej til integration, for på holdet er alle lige, og man har et fælles mål.”
Det kan siges meget enkelt – så det gør han:
”Idræt er ikke en løftet pegefinger. Det er en udstrakt hånd!”

Holdsport er udvikling
For 30-årige Søren er idræt og sport nemlig ikke bare noget med en bold, en klub eller turneringer. Det er så meget mere. Han har en kandidatuddannelse i idræt fra Aarhus Universitet, og for ham er idrætten et oplagt redskab til at hjælpe børn og unge til at vokse selv som personer, og samtidig blive en bidragende del af samfundet.

”Når man går til sport eller er med i en forening, så giver det samvær og fællesskab. Man lærer at agere som en del af en gruppe og at tage ansvar for sig selv og andre. De redskaber har alle mennesker brug for, uanset hvor gammel man er, og hvor man bor,” siger han.
Søren 4Vi ved alle, at det er sundt for både krop og sjæl at få pulsen op og frisk luft. Men Søren påpeger, at idræt og sport kan så meget mere – også på den lange banehalvdel.
”Først og fremmest er det jo sundt for alle at bevæge sig. Det er en hel videnskab i sig selv. Men jeg synes næsten, at det sociale aspekt og fællesskabet er mere vigtigt. Man lærer at blive omstillingsparat, for det man nødt til, når man spiller som hold. Man lærer at tackle nye og uforudsete ting, og den indstilling kan overføres til så mange andre sider af livet. Fx job, uddannelse, udfordringer med venner, familie m.m.,” påpeger han.

Hjørnespark i stedet for gadehjørnet
1. oktober startede Søren som børne- og ungemedarbejder her i Greve Nord Projektet. En del af hans arbejde er netop at hjælpe områdets børn og unge med at finde en fritidsinteresse, de har lyst til at gå til, hvor de kan udvikle sig og få en masse gode oplevelser.
”Det behøver ikke være en sport. Der kan også være skak eller rollespil, det vigtigste er, at det er noget, som børnene eller de unge har en interesse for og bliver en del af fællesskabet. Vi har alle behov for at være en del af noget og føle, at vi hører til og er vigtige,” forklarer han og fortsætter:
”Men det fællesskab skal de meget gerne finde et andet sted end på gadehjørnerne og i de ikke helt reglementerede grupperinger. Det er det, vi skal hjælpe med.”

Han forklarer, at det at være en del af et sportshold eller en klub også har en særdeles positiv effekt ift. børnenes og de unges uddannelse og senere indtog på arbejdsmarkedet.fodbold logo
”Det lærer de unge at tage ansvar, at der bliver forventet noget af dem, at de skal tænke fællesskabet før sig selv, og at man nogle gange er nødt til at gøre noget, man ikke altid synes, er lige sjovt, fordi det i sidste ende er det rigtige. Og når de har forstået det, er de allerede flere skidt foran ift. at kunne træffe gode valg for fremtiden.”

En forskel for den enkelte
Det er helt tydeligt, at den unge aalborgenser ved, hvad han taler om. Udover sin kandidatuddannelse har Søren arbejdet med idrættens positive effekter for børn og unge i mange år. Han har bl.a. arbejdet i gadeidrætsorganisationen Game, hos DGI og DBU og som sundhedskonsulent med fokus på de unge og aktiviteter i et boligområde i Høje Taastrup, der på mange måder ligner Greve Nord.
Herudover har han arbejdet i mange år som frivillig fodboldtræner for et u. 17 hold, undervist i crossfit på ungdomsskolen og har slidt et ukendt men meget højt antal sportssko ned ved selv at løbe rundt med de unge og spille bold.

Søren er en selvudnævnt sportsnørd, og han brænder helt tydeligt for at bruge sin egen passion for idræt til at gøre en forskel.
”Jeg vil gerne ud og gøre en forskel for den gruppe af børn og unge, som bor her i Greve Nord. I et projekt som her får man muligheden for at arbejde med den enkelte, og man få mulighed for at være med til at hjælpe og præge de unge, fordi vi møder dem i hverdagen og i øjenhøjde. Her er det ikke bare et medlemsnummer, vi taler om. Man kender navnet og personen, og det giver en kæmpe faglig tilfredsstillelse, at man kan se, at det gør en forskel og giver mening. Man får lov at følge børnene over længere tid, og se at de får det bedre. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang,” smiler han.
søren 1

Ikke bare stryges med hårene
Søren er dog forbedret på, at det ikke altid bliver et lige let job at bygge bro mellem områdets unge og sportsklubberne, foreningerne m.m.
”Jeg vil bare smitte dem med min egen idrætsglæde,” griner han og fortsætter:
”Nej, jeg vil naturligvis lytte til dem og høre, hvad de interesserer sig for. Jeg ved jo også godt, at det kan være svært at få dem op af sofaen, men jeg har ikke bare tænkt mig at stryge dem over hårene og bare acceptere, hvis de siger nej første gang. Her er så mange gode tilbud i Greve Nord og omegn, så næsten uanset hvad, man går op i, så kan det lade sig gøre.”
glad basket”Vi kan naturligvis ikke tvinge nogen til at have en fritidsinteresse, men vi kan hjælpe vedkommende med at finde frem til noget, de synes er sjovt og vise alternativer til at sidde på sofaen eller hænge ud på gadehjørnerne,”
Brobyggerrollen er en del af den kriminalpræventive indsats i området, og arbejdet som børne- og ungemedarbejder inkluderer dermed også et tæt samarbejde med projektets andre indsatser, områdets skoler, daginstitutioner og fritidstilbud.

En hval med dårlig ånde
Søren har prøvet noget, som kun meget få har. Han har prøvet at lugte til en pukkelhvals dårlige ånde. Og selvom det måske ikke lige lyder som det lækreste, så var det en del af en helt unik oplevelse, som han aldrig vil glemme.
Søren er nemlig nyligt hjemvendt fra fire måneder på Grønland, hvor han har været oppe og udfordre sig selv og opleve den vilde natur, imens han arbejdede med børn og unge og idræt.
En dag da han sammen med en kollega var ude og sejle i kajak, mødte de en pukkelhval, der helt roligt lå i overfladen.
”Det var en helt fantastisk oplevelse, at man kunne komme så tæt på, at man rent faktisk kunne lugte dens dårlige ånde,” griner han.

På Grønland var Søren også ude og klatre på kæmpe isbjerge, kører i slæde, og meget andet, og han har slæbt en masse helt vilde oplevelser med sig hjem, som vi andre kun kan drømme om. Men nu er han klar til at hjælpe Greve Nords børn og unge med også at få en masse fede oplevelser og forhåbentlig smitte dem med sin sports-feber.
søren 2Man kan ikke være sur og dyrke sport
At han skulle tage en uddannelse indenfor idræt og bruge sin hverdag på sport giver rigtig god mening.
”Jeg har altid dyrket meget sport, og jeg tror, jeg har prøvet nærmest alt idræt. Jeg synes, det er skægt at udfordre mig selv og min krop. Jeg skal helst være aktiv hver dag, så jeg kan få brændt noget energi af,” griner Søren, der på nuværende tidspunkt spiller fodbold og squash, løber og styrketræner – og det sker i 99 pct. af gangene med et stort smil på.

”For det er stort set umuligt at være sur og dyrke sport på samme tid. Det giver derimod en kæmpe glæde i kroppen og i hovedet, når man bevæger sig. Dels pga. den rent fysiske kemiske reaktion, der sker i hjernen, men også følelsen af velvære. Det er bare helt fantastisk!”

Kom og hils på Søren
Selvom Søren ofte vil være ude og rende og møde de unge og spille bold har han også en kontorplads. Du kan møde ham i Greve Nord Projektets ungdoms-aktivitets-lokaler i Gersagerparken 71 – og hvis han ikke er der, kan man altid ringe til ham på 60 35 46 77 eller maile på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere