Ruth og Sven fik nye nabo-venner i Gersagerparken


Kan man rykke det gode naboskab fra villavejen ind i en opgang fyldt med folk, man ikke kender?

Af avisen Sydkysten og Greve Nord Projektet

Ja, siger Ruth og Sven Gadegaard, der tog sagen i egen hånd.  I 40 år har Ruth og Sven boet i villaen på Højager i Greve. Men i efteråret 2017 besluttede de at skifte huset på villavejen ud med livet i en lejlighed.
”Vi besluttede at flyttede fra huset i god tid. Det tager meget tid at holde hus og have ved lige, og selvom vi er friske nu, så bliver vi jo trods alt ældre. Så det var af rettidig omhu for os begge,” fortæller Sven med et stort smil.

Valget faldt på en lejlighed på 2. sal i Gersagerparken, og det valg har de ikke fortrudt.
sven og ruth1”Vi elsker at bo her! Ja, jeg føler nærmest, at jeg er kommet hjem her, selvom vi havde boet i huset i 40 år, og kun har boet her i et år. Vi er så glade for at bo her. Både for de skønne omgivelserne og for vores naboer,” fortæller Ruth, og hendes mand fortsætter:
”Det var simpelthen en perle beslutning. Vi glæder os hver dag over det, så det er var det helt rigtige at gøre,” siger Sven.

Et fantastisk sted
D. 24. oktober er det præcis et år siden, at parret flyttede helt ind i lejligheden i Gersagerparken 95. Lige fra første gang parret så lejligheden, var de enige om, at det var her, de gerne ville bo. gersager2
Der var dog mange skeptiske miner i parrets omgangskreds, da de meddelte, at de ville flytte fra villaen med de gule mursten og den sirligt anlagte japanske have.
”Vi mødte mange fordomme. Folk sagde: Gersagerparken? Hvad vil I dog der? Det er da ikke noget godt sted. Men det har de så måtte tage i sig igen siden,” fortæller Sven, der sammen med Ruth fortæller, at de synes, at det er synd, at folk har fordomme om området.
”Det er jo uberettiget. Det er et fantastisk sted,” understreger Ruth.

Ægteparret på henholdsvis 80 og 78 år har derfor gjort meget ud af at invitere alle dem, der havde været skeptiske til at komme og se deres nye hjem i de nye omgivelser.
”Så viser vi området frem og siger: Se lige, hvor flot her er. Her er så rent og hyggeligt med alle bænkene og blomsterne. Og hvis bare man selv er udadvendt og vinker og hilser, så hilser folk altid igen. Alle vi har haft på besøg har da også måtte revidere deres syn på området, for nu kan de jo se, hvor lækkert her er,” siger Sven.

Ni nye naboer
Lejligheden stod nyistandsat klar til, at parret kunne flytte ind med deres møbler og fine og eksotiske nipsting, som de har samlet rundt omkring på deres rejser i hele verden.
Hvad de dog ikke kunne tage med sig i flyttekasserne fra villavejen, er naboerne, som de havde et rigtig godt forhold til. sven og ruth5
Selvom naboerne er en ting, de er ærgerlige over at måtte give afkald på, er Sven og Ruth enige om, at det har været en helt igennem positiv oplevelse at flytte. Faktisk har det åbnet op for nye bekendtskaber for ægteparret, for nu har de fået ni nye naboer, som de har det rigtig godt med.

”Vi har fået et rigtig godt naboskab med de andre beboere. De har alle taget så godt imod os, og vi føler os meget velkommen,” fortæller Sven, og Ruth fortsætter:
”Godt naboskab betyder rigtig meget for os. Vi vidste jo godt, at det var op til os som tilflytterne at vise initiativ for at få et godt naboskab.”
sven og ruth3Brevene der gjorde forskellen
Derfor skrev parret et par breve, som de lagde i alle opgangens postkasser, hvori de forklarede, hvem der er, og at de så frem til et godt naboskab.

”Der blev taget rigtig godt imod vores breve. Folk kontaktede os på opgangen og bød os velkommen. Det handler om at lukke folk ind - også i bogstaveligt forstand. Vi inviterer altid folk indenfor til en kop kaffe, hvis de kommer forbi. Det giver et rigtig godt kendskab, at man ikke bare taler over dørmåtten. Der er ingen tvivl om, at brevene har gjort en stor forskel,” fortæller Sven og fortsætter:
”Vi taler med folk, når det er naturligt og hilser altid. Mange af beboerne med anden etnisk herkomst end dansk, kan godt være lidt tilbageholdende med at sige noget til os. Derfor viser vi meget gerne initiativ, og så hilser alle altid pænt tilbage.”
GP maj 2017 BKram, kaffe og kage
Særligt to af de nye nabofamilier er ægteparret Gadegaard på den relativt korte tid kommet meget tæt på.
De to familier er henholdsvis tyrkiske og syriske, og både voksne og børn er blevet en stor del af Ruth og Svens liv. De kommer på besøg hos hinanden til kaffe og kage, hvor de hygger sig og lærer om hinandens liv, skikke, religion og kulturer.

”Det er nogle fantastisk søde mennesker, og vi har det virkelig godt sammen, selvom vi jo er meget ældre end dem. De er oprigtigt interesserede i, hvem vi er og vores liv, og hvad vi laver. Og det samme er vi jo om dem. Vi har nogle virkelig gode snakke om både de små og store ting i hverdagen og livet. Vi har allerede lært meget af dem om deres verden, og de har lært meget om os og Danmark,” siger Ruth, der også fortæller, at hun får masser af kram og kage fra de nye nabovenner.
sven og ruth4”Nurten, vores overbo, synes åbenbart, at jeg er for tynd. Det siger hun tit. Så kommer hun ned med kager til mig. Det er så sødt af hende,” griner Ruth.
Sven og Ruth fortæller, at de oplever, at deres åbenhed har været afgørende for deres nydanske naboer.
”De fortæller, at de er meget glade for, at vi har åbnet så meget op, fordi de rigtig gerne vil lære noget mere om os danskere. Men de har ikke været vant til at mødes så meget med deres danske naboer.”

Den gode nabo
Sven og Ruth er to fantastiske eksempler på, at det sagtens kan lade sig gøre at rykke det gode naboskab ind i en opgang, hvor man kun har boet i meget kort tid - hvis man gør en indsats og rækker hånden ud.
”Vi er så galde for, at det er lykkedes, og at vi er faldet så godt til,” siger Ruth og fortsætter:
”Vi taler naturligvis også stadig med nogle af vores gamle naboer fra vejen. De er jo stadig vores venner, og vi vil gerne stadig hjælpe.”
Happy Family Day Clipart
For Ruth og Sven er nemlig enige om, at godt naboskab er roden til meget glæde i hverdagen, og at det kan skrues sammen på forskellige måder alt efter, hvad man selv har lyst til. Hovedpointen er bare, at man har lyst til at hjælpe hinanden.
”Man behøver ikke rende hinanden på dørene, hvis man ikke har lyst. Godt naboskab er fx at man kan hjælpe med at se efter katten eller tømme postkassen, mens nogen er på ferie eller klippe hækken. Men det kan også betyde meget mere alt efter den relation, man får opbygget. Vi har her i opgangen fået nye naboer, der ikke kun er naboer, men også er blevet vores venner, som vi holder af og bekymrer os for, hvis der sker noget,” forklarer Sven.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere