Beboerportræt: Lis og Ove vandt årets Frivilligpris


”Vi er naturligvis meget stolte. Men vi gør det jo ikke for pengene eller rosen. Vi gør det, fordi vi ikke kan lade være”

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

I Freyas Kvarter bor et ægtepar, der i den grad gør en forskel for rigtig mange mennesker i området. Lis og Ove Hansen arrangerer aktiviteter og hyggeligt samvær for alle beboerne i Freyas Kvarter, og de har netop vundet Greve Kommunes Frivilligpris for deres store engagement og indsats.
”Det er en store ære, og vi er naturligvis meget stolte. Vi gør det ikke fordi, vi forventer at få noget igen. Vi gør det, fordi vi gerne vil gøre noget godt for dem, der bor her og fordi, vi kan se, at det gør en forskel,” fortæller Lis, og Ove fortsætter:
Frivilligpris vindere 3”Vi vidste slet ikke, at vi var blevet nomineret, det havde de ikke fortalt os. Så det kom som en stor overraskelse, og vi troede egentlig først rigtigt på det, da dem, der står for prisen i kommunen, kom forbi inden overrækkelsen,” smiler han.

Lis og Ove har de seneste tre år været en meget stor del af Aktivhuset Freyas Støttegruppe, hvor de sammen med de andre medlemmer afholder en række arrangementer for beboerne i Freyas Kvarter. En del af beboerne døjer med nogle psykiske udfordringer, er ensomme eller har på anden vis gavn af ekstra opmærksomhed og noget at tage sig til, så de kommer ud og møder andre.
”Alle har været virkelig flinke og sagt mange gange tillykke, og det er da et kæmpe skulderklap. Men det, vi er mest glade for, er jo faktisk, når beboerne fortæller os, at vi har været med til at gøre en forskel for dem,” siger Lis.

Åbne arme og døre
Nogle af de mange arrangementer, som Lis og Ove står for, er bankoaftener, billard, fastelavnsfester, snobrød og bål, filmaftener, gymnastikhold, udflugter og restaurantbesøg, julehygge og meget mere.
De mange aktiviteter foregår ikke kun i områdets fælles aktivitetshus, men også hjemme hos Lis og Ove. Bl.a. åbner de deres hjem for alle beboerne til årlig julehygge med kakao og æbleskiver og julemusik.
Det sker også meget ofte, at beboerne uanmeldt kommer på besøg til en sodavand, en småkage og en snak i Lis og Oves sofa.

”Det sker tit, at en af brugerne kommer forbi, hvis de fx er lidt kede af det eller bare har behov for en snak. Så kommer de med indenfor, og så sludrer vi lidt. Vi kan jo ikke nødvendigvis løse problemet, men vi kan hjælpe og trøste lidt, og det er oftest nok til, at de bliver glade igen. Andre gange kommer de forbi og er rigtig glade og vil bare lige sige hej. Og så er de naturligvis også meget velkommen,” fortæller Lis.
Frivilligpris vindere 4Hun har også givet sit telefonnummer til beboerne, så de kan ringe, hvis de har behov for en snak, men ikke kan komme forbi ægteparrets hjem i Freyas Kvarter 14.
Ove fortæller om en sommerdag, hvor de i løbet af en halv time havde 13 beboere siddende på deres terrasse.
”Det gik lige pludselig stærkt. Det startede med et par stykker, men det rygtedes hurtigt, og pludselig havde vi 13 gæster til sodavand. Det var smadder hyggeligt, og hold nu og, hvor kan de snakke,” griner han.

Netop fordi beboerne også kommer i ægteparrets hjem, har de lavet en regel, som de informerer beboerne om. Hvis gardinet ved hoveddøren er trukket for, så er det fordi, de ikke ønsker gæster.
”Nogle gange har vi selvfølgelig også behov for bare at være os. Så trækker jeg gardinet for, og så ved folk godt, at der er lukket,” forklarer Lis.

Vi får så meget igen
Lis og Ove på hhv. 59 og 60 år glæder sig over den forskel, de er med til at gøre for de omkring 50 beboere, der på skift deltager i de forskellige arrangementer eller kommer på besøg.
Ægteparret gør det hele ganske frivilligt, og de har tænkt sig at fortsætte, indtil de ikke længere har kræfterne til det.

”Vi føler ikke, at det er et arbejde, tværtimod. Vi får simpelthen så meget igen. De er jo alle så glade og dejlige, så det giver også os rigtig meget glæde at være sammen med dem. De er så skønne og umiddelbare,” siger Lis.
”Det føles rigtig godt at vide, at man gør noget for andre. Og vi råhygger os med det. Både aktiviteterne sammen med beboerne og i arbejdet med støttegruppen,” fortsætter Ove.Frivilligpris vindere 2

Lis og Ove fortæller, at de gennem årene er kommet ganske tæt på nogle af beboerne. De er flere gange blevet inviteret til fødselsdag og får postkort eller små souvenirs, når beboerne er ude og rejse. Fx står der på deres hylde i entreen et fint, rødt juletræ, som en har købt med hjem fra en ferie, fordi vedkommende ved, hvor glad Lis er for jul og julepynt.

Det startede med banko
Ove og Lis’ store indsats startede egentlig med et spil banko, men udviklede sig hurtigt.
Lis forklarer, at årsagen til, at de startede støttegruppen, var, at det sociale tilbud Freyas Køkken blev lukket. Det var et kommunalt støttet tilbud, hvor beboerne i Freyas Kvarter og fra hele området kunne komme og spise et par gange om ugen og hygge sig sammen. Lis havde været der og spise nogle gange, og havde også været frivillig i de bankospil, der blev afholdt i aktivitetshuset. Hun kendte derfor en del af de beboere, der kom i Freyas Køkken.

”Da Freyas Køkken lukkede, stod der en masse beboere, som var rigtig kede af det. De vidste ikke, hvad de skulle lave, for de ville gerne lave noget sammen, men kunne ikke rigtig få det arrangeret. Det synes vi, var synd, for jeg kunne jo se, hvor kede af det, de var. Derfor var vi nogle stykker, der dannede Aktivhuset Freyas Støttegruppe og gik i gang med at planlægge, hvad vi kunne gøre for igen at få stablet aktiviteter og tilbud på benene,” siger Lis.
Og nu – tre år senere – er Lis og Ove nogle af de største drivkræfter på rigtig mange gratis muligheder og tilbud for beboerne.
Frivilligpris vindere 1Prisoverrækkelse og ros
Det er de andre medlemmer af Aktivhuset Freyas Støttegruppe, der har nomineret Lis og Ove til Greve Kommunes frivilligpris, fordi de mener, at ægteparret fortjener hæder og pris for deres store indsats.
Frivilligprisen består ud over æren af 10.000 kr., som Lis og Ove fik overrakt af formanden for kommunens Social-, Sundheds – og Psykiatriudvalg Liselott Blixt ved et stort arrangement i slutningen af november. I sin tale lagde formanden stor vægt på, at ægteparrets frivillige indsatser og engagement skaber stor mening og indhold i beboernes liv.

Det er ægteparret, der har vundet prisen, men det er meget vigtigt for dem at understrege, at æren ikke er deres alene.
”Det er hele støttegruppens fortjeneste, at det her kan lade sig gøre. Alle bidrager med forskellige ting. Nogle laver plakater, nogle søger fonde, andre planlægger osv. Det er meget os, der er ansigtet udadtil, fordi det er os, der bor her, og fordi vi ofte mødes i vores private hjem. Men vi kunne slet ikke lave alt det, vi gør, uden alles indsats,” fortæller Ove.
Frivilligpris vindere 5

Beboerne skal også have del i præmien
De 10.000 kr. som ægteparret vandt, vil de da også dele med de beboere, som de har så meget at gøre med. Derfor vil de bruge pengene på at give mad ved næste banko-aften i januar. Lis og Oves’ datter har en madvogn, som hun kommer og parkerer udenfor Aktivitetshuset i Freyas Kvarter, så beboerne kan komme og få en bid mad sammen inden banko.
”Det er jo faktisk også beboernes penge, for det er dem, der sammen med støttegruppen har nomineret os til prisen. Derfor synes vi, at det er på sin plads, at de også får glæde af præmien,” fortæller Lis.

Vil du være en del af støttegruppen?
Aktivhuset Freyas Støttegruppe vil meget gerne have flere frivillige hænder, og de søger derfor efter flere, der har lyst til at være med til at bidrage med det, man nu har lyst til.
Kontakt gerne Lis på telefon: 21 52 44 55 for at høre mere.

”Jeg vil gerne opfodre alle, der tænker, at de har noget at byde ind med, til at være med. Man får så meget igen, at det slet ikke kan gøres op,” smiler hun.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere