Afua: Jeg fik hjælp til at komme i arbejde


Job- og uddannelsesvejledning er en af de faktorer, der har fået Askerød væk fra ghettolisten

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Det kan være rigtig svært at finde et arbejde, når man ikke taler dansk og ikke kender det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked. Det ved Afua Ampomaah alt om. Hun har selv stået i den situation, da hun kom til Danmark fra Ghana.

Hun flyttede til Askerød alene med sin søn med ambitioner om at finde et arbejde og forsørge familien. Men det skulle vise sig at være rigtig svært, og derfor kontaktede hun Greve Nord Projektets job- og uddannelsesvejledning.
klip teaser afua 6Lorry zoomer ind på Askerød
I anledning af de seneste års positive udvikling i Askerød, der bevæger sig længere og længere væk fra at blive betegnet som en ghetto, har TV2 Lorry sat fokus på området. De vil gerne vise, hvad man har gjort for at løfte området og fremhæve nogle af de indsatser, der er med til at styrke beboernes liv i området. En af indsatserne, der virkelig rykker, er Greve Nord Projektets tilbud til alle beboere om gratis job- og uddannelsesvejledning.

TV2 Lorry har spurgt Afua Ampomaah, hvorfor vejledningen endte med at være så afgørende for hende. Samtidig bad de Greve Nord Projektets vejleder Khadija Al Mohammadi fortælle, hvordan hun og resten af projektet arbejder med både den enkelte beboer og hele familien.

Du kan høre Afua Ampomaah fortælle her
Se også Lorrys indslag om udviklingen i Askerød her
klip teaser afua 4
Fra sprogskole til job

Da Afua Ampomaah første gang trådte ind hos vejlederne i Greve Nord, skulle hun begynde arbejde igen efter barsel. Hun havde fået et rengøringsjob, men hun var ikke glad for det, og arbejdstiderne hang dårligt sammen med rollen som alenemor.  Afua Ampomaah ville derfor meget gerne have et andet arbejde, men fordi hendes danskkundskaber ikke var så gode, var det mere eller mindre umuligt at finde et arbejde.

Derfor hjalp Khadija Al Mohammadi som det første Afua Ampomaah med at komme i gang med sprogskolen, så hun kunne lære at tale dansk og forstå det danske samfund med alle dets muligheder og regler.
Efterhånden som Afua Ampomaahs dansk blev bedre begyndte vejledningen også at handle om, hvilke job hun gerne ville have, hvilke kompetencer og uddannelse, det krævede m.m.
Afua Ampomaah kan godt lide at arbejde med mennesker, og da hun var færdig med sprogskolen, startede hun derfor på sosu-hjælper uddannelsen. Efterhånden som uddannelsen skred frem, oplevede Afua Ampomaah, hvordan hun blev bedre og bedre, og det gav hende selvtillid til at fortsætte og læse videre til sosu-assistent.

”Jeg havde ikke klaret det selv”
I dag arbejder Afua Ampomaah på et plejehjem, hvilket hun er meget glad for. Hun kan nu forsørge sig selv og sin søn, hun taler og forstår dansk, og hun kan leve på helt normal vis i Danmark.
Afua Ampomaah er meget glad for den vejledning og støtte, som hun fik af Khadija Al Mohammadi og Greve Nord Projektet. Hun fortæller, at hun er sikker på, at hun ikke ville have klaret at begynde på sprogskole, tage to uddannelser og efterfølgende at finde et job, hvis ikke hun havde fået hjælp af vejlederne. <


”Det har betydet så enormt meget, jeg er glad i dag. Jeg kan klare mig selv, jeg kan snakke med folk. Jeg har selv henvist mange folk her til Projektet. Jeg bruger mig selv som inspiration. De skal se på mig, jeg har fået hjælp og de kan også komme herned og få hjælp,” forklarer hun til Lorrys journalist.

Du kan høre Afua Ampomaah fortælle her
klip teaser afua 1

Det hele menneske
En af dem, der har hjulpet Afua Ampomaah godt på vej, er vejleder Khadija Al Mohammadi. I indslaget her kan du høre hende fortælle, hvorfor det er vigtigt ikke kun at se på danskkundskaber og uddannelsesbeviser, når folk skal i arbejde. Hun forklarer, at det er nødvendigt at se på hele mennesket og vedkommendes livssituation og de mange kulturelle forskelle og normer, hvis det skal lykkedes.

Derfor har Khadija Al Mohammadi utallige gange gennemspillet en jobsamtale som en form for rollespil med beboerne, inden de skal til jobsamtale.
”Man skal coaches i, hvordan man går til jobsamtale. Det er vigtigt, for man kommer med nogle forudsætninger. Det kan være det der med, at man kan blive overrasket over, at det er ok at smile eller grine til en jobsamtale. Eller give et fast håndtryk. Det kan være noget kulturbestemt, der handler om at det land man kommer fra - der skal man måske være, det man kalder "professionel". Så sidder man jo ikke og smiler og viser tænder,” forklarer hun til TV2 Lorry.
klip teaser afua 5Du kan høre Khadija Al Mohammadi fortælle her

Job- og uddannelsesvejledning er for alle
Vejledning til at komme i job og uddannelse har været en vigtig indsats, siden Greve Nord Projektet startede i 2008. Tilbuddet er gratis, og der kommer beboere fra hele Greve Nord for at få hjælp og rådgivning.
Beboerne kan få hjælp til hele processen omkring at komme i uddannelse eller job, løntilskud eller praktik. Vejledningerne kan handle om alt fra sprogskole og rådgivning om uddannelses- og jobmuligheder, hjælp til at komme i gang med uddannelsen eller jobbet, hjælp til at skrive CV og ansøgninger, træne jobsamtaler m.m.

Et vejledningsforløb er individuelt og tager udgangspunkt i den enkelte og vedkommendes kompetencer, muligheder og ønsker, og mens nogen kun har behov for et par samtaler og gode råd, har andre behov for mere intensiv og længerevarende løbende rådgivning og opfølgning.

Præcis hvor mange beboere, der har modtaget job- og uddannelsesvejledning i løbet af de nu snart 11 år Greve Nord Projektet har eksisteret er ikke muligt at sige præcis. Men her kan du se et overblik over de seneste tre år.

Bemærk: Antallet af unikke beboere er opgjort pr. år. Dvs. at samme beboer godt kan tælle med som unik i flere år. Ligeledes vil der være overlap, hvor samme beboer både er talt med i flere kategorier, hvis vedkommende fx både har været i løntilskud og senere fået job.

2018

 Antal unikke beboere, der har fået job- og uddannelsesvejledning 107
 Antal vejledningssamtaler i alt  991
 Antal beboere, der er startet uddannelse  6
 Antal beboere, der er staret i beskæftigelse  9
 Antal beboere, der er startet i løntilskud  1
 Antal beboere, der er startet i virksomhedspraktik  3

2017

 Antal unikke beboere, der har fået job- og uddannelsesvejledning 82
 Antal vejledningssamtaler i alt  736
 Antal beboere, der er startet uddannelse  8
 Antal beboere, der er staret i beskæftigelse  8
 Antal beboere, der er startet i løntilskud  1
 Antal beboere, der er startet i virksomhedspraktik  1

2016

 Antal unikke beboere, der har fået job- og uddannelsesvejledning 140
 Antal vejledningssamtaler i alt  975
 Antal beboere, der er startet uddannelse  6
 Antal beboere, der er staret i beskæftigelse  6
 Antal beboere, der er startet i løntilskud  3
 Antal beboere, der er startet i virksomhedspraktik  3

 Greve Nord Projektets job- og uddannelsesvejledning samarbejder tæt med Greve Kommunes jobcenter og job- og uddannelsesindsatser samt områdets uddannelsesinstitutioner, sprogskoler m.m.

Se også Lorrys indslag om udviklingen i Askerød her

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere