Heva og Heidi: Vi griner så meget, når vi er sammen


Når Heva og Heidi mødes står den på både lektier og masser af grin og hygge

Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Det skal ikke være skole og lektier det hele. Der skal i høj grad også være plads til sjov og ballade,” fortæller Heidi Lysel, og Heva nikker.
”Ja, vi griner meget. Heidi fortæller nogle sjove historier, og vi kan også lave sjov med hinanden,” siger 15-årige, Heva, der i virkeligheden hedder Haifa Manla Eli, men som foretrækker sit kælenavn Heva.hevaheidi3
Heidi er Hevas frivillige mentor, og de har været mentorpar siden sidste sommer, hvor de blev matches sammen gennem Greve Kommunes Frivillige Mentorkorps. Heva kom til Danmark fra Syrien for snart fire år siden sammen med sine tre brødre og forældre. Familien bor i Valhals Kvarter, så det er ganske tæt på Heidis hjem på Engrøjel på den anden side af Godsvej.

Det er oftest her i Heidis hjem, at de to grinebidere mødes. Her er der ro til at fordybe sig i lektierne og plads til, at de kan slænge sig i sofaerne og hygge sig og grine, sludre, fortælle historier og kæle med katten Batman, som Heva meget hurtigt blev gode venner med. I det øjeblik hun træder ind ad døren, kommer han pilende hen over parketgulvet og lægger sig til rette i skødet hos hende, ligeså snart hun har sat sig i sofaen.hevaheidi5

”Ja, du kan godt lide at blive nusset ikke,” smiler Heva til Batman, der spinder taknemmeligt tilbage.
Heidi bor sammen med sin mad Christian Lysel, der også er frivillig mentor. Sammen har ægteparret hele fire mentees, to drenge og to piger, som alle kommer meget i huset.

”Vi gør meget ud af, at de ved, at de altid er velkomne her. Vores hjem er åbent for dem også. Vi plejer at sige, at mandag er lidt åbent hus. Nogle gange er de her alle fire samtidig, det svinger lidt. Men det er så hyggeligt, og så spiser vi sammen, spiller spil og hygger, når der er lavet lektier,” siger Heidi.

En laborant, der hjælper
Heva og Heidi mødes et par gange om måneden og nogle gange oftere, for det kommer an på, hvad de skal. Nogle gange hjælper Heidi og Christian Heva og de andre mentees med lektierne.
”Så deler vi os op og hjælper med det, vi er gode til hver især. Så bliver der lavet dansk i køkkenet, og matematik i stuen. Det er rigtig hyggeligt, og på den måde kan de unge også hjælpe hinanden, så det ikke kun er os voksne,” forklarer Heidi.bloodsample
Heidi og Heva har også talt meget om hvilke uddannelse, som Heva gerne vil starte på, når hun er færdig med 10. klasse i sommeren 2020.
”Jeg vil gerne være laborant. Sådan en der tager prøver på folk,” forklarer Heva.
”Laborant? Jeg troede, at du ville være tandplejer?” spørger Heidi med et smil.
”Nej, nu har jeg lavet det om. Jeg vil gerne være laborant,” siger Heva og forklarer videre:
”Jeg vil gerne være laborant, fordi jeg gerne vil hjælpe folk med at finde ud af, hvorfor de er syge, eller hvad de fejler. Jeg har selv prøvet det, fordi jeg var rigtig træt hele tiden og ikke kunne holde mig vågen i skolen. Så kom jeg på hospitalet, og de tog nogle blodprøver. De fandt ud af, at det var fordi, jeg manglede noget vitamin, og nu er det hele fint. Men jeg vil gerne være med til at kunne hjælpe andre, der også har et problem, og hjælpe dem med at blive raske.”

Google translate
Andre gange er det rent hygge og sjov, når Heidi og Heva er sammen. Så spiller de fx spil, går ture eller sidder bare og snakker om alt muligt forskelligt i sofaen eller laver aftensmad.
”Heidi er rigtig sød, og hun er god at tale med. Både om skole og alt muligt andet. Hvis der er noget, jeg ikke helt forstår, så kan Heidi hjælpe mig med at forklare det på en måde, så jeg forstår det,” siger Heva.
translate”Det er så dejligt, for jeg føler mig meget velkommen her hos Heidi og Christian. Her er der forståelse for, hvis der er noget, jeg ikke lige kan forklare eller et ord, jeg ikke kender. Så hjælper de mig med at forklare det på en anden måde. Det er rigtig godt, for jeg lærer mere dansk af at tale her, fordi jeg ved, at de ikke har travlt, og at de har tid og gerne vil hjælpe mig. De griner ikke af mig, hvis jeg siger noget forkert, så prøver de i stedet at forstå, hvad jeg mener. De er rigtig søde,” fortsætter hun.

”Du er blevet så god til dansk. Det var du også, da vi startede, men du har virkelig rykket meget. Det er ikke så mange ting, jeg skal hjælpe dig med at oversætte mere, og du kan meget mere selv nu, end du lige tror. Fx har du jo selv undersøgt alt det med, hvordan du skulle søge ind på gymnasiet eller HF efter skolen,” roser Heidi.
”Og hvis der er noget, der er lidt svært at forklare, så bruger vi nogle gange lidt fagter. Og ellers må vi bruge Google translate, hvis det går helt galt,” siger Heidi med et grin.

Ramadan rykker sig
Når Heidi og Heva er sammen taler de meget – og snakken går om alt mellem himmel og jord. De taler om deres familier og venner og arbejde. Noget af det, de taler meget om, er de forskellige kulturer og traditioner, som de hver kommer fra. Heidi lærer Heva en masse om de danske traditioner, det danske samfund, hvorfor dansker siger og gør, som vi gør, de forskellige højtider, forskellen på Danmark i dag og i gamle dage og meget andet.

Til gengæld fortæller Heva om deres kultur, livet i Syrien, hvordan det adskiller sig fra Danmark, hendes familie og traditionerne her, hvilke madvaner der hører sig til visse højtider og mange andre ting, og så er det Heidis tur til at spidse øre.
hevaheidi4”Det er simpelthen så spændende at lære om andre kulturer. Jeg har altid været meget interesseret i at hør, hvordan livet er andre steder i verden. Så langt er der jo ikke geografisk mellem landene, men der er kæmpe forskel på kulturerne. Så jeg lærer rigtig meget, når Heva fortæller, og jeg bliver klogere hver gang. Fx har Heva forklaret mig meget mere om alle traditionerne og baggrunden for ramadanen, og jeg har nu lært, at det flytter sig nogle dage hvert år,” siger Heidi.
”Ja, det er rigtigt. Du er god til at huske det hele,” siger Heva stolt, mens hun hjemmevant finder middagstallerkenerne i køkkenskabet og sætter dem ind på spisebordet.

Vi har meget at give
Heidi har været Hevas mentor siden efteråret, og da var Heidi allerede mentor for en anden pige, Laura. Christian er mentor for de to drenge Ferhad og Mohammad, og ægteparret bruger derfor en hel del timer om måneden på at støtte og være sammen med de fire unge.
De får ikke noget for det, og for Heidi og Christian er det slet ikke det, det handler om.

”Vi gør det, fordi vi føler, at vi har rigtig meget at give af. Christian og jeg kan desværre ikke selv få børn, og på den her måde har vi mulighed for stadig at give noget af al vores omsorg, støtte og viden videre til nogle unge på vej. Det er vores måde at hjælpe på. Det er så givende og dejligt at se, at man kan være med til at gøre en forskel,” forklarer Heidi.
”Og vi får jo så meget igen af de her fire unge skønne mennesker. De giver energi og glæde og bidrager også med masser af positivt og skæg til vores hverdag. Det er så fedt, når vi kan følge med i deres liv og se, hvordan de rykker sig og kan flere og flere ting selv. Vi får lov at følge med på sidelinjen og i deres gode og dårlige oplevelser, og det føler vi også jo også privilegerede over, for det viser, at de føler sig trygge ved os og har lyst til, at vi skal være en del af deres liv. På den måde kommer man meget tæt på hinanden,” fortsætter hun.
hevaheidi6En del af familien
Det er meget forskelligt, hvor ofte en mentor og mentee fra kommunens mentorkorps mødes. Det er op til det enkelte mentorpar at sætte rammerne for deres møder.
Møderne og relationen mellem Heidi og Christian og deres fire mentees er med tiden blevet så tæt, fordi de laver så mange ting sammen. Heidi og Christian har også været hjemme og besøge de fire unges familier og mødt forældrene flere gange, så der helt fra start har været tryghed om, hvem deres børn var.

Fordi møderne ikke kun handler om at lave lektier, men også om at lave hyggelige ting sammen, er der opstået et særligt bånd mellem Heidi og Christian og Heva, Laura, Ferhad og Mohammed.
”Man bliver jo lidt en del af hinandens familier efterhånden. Det er så naturligt for os, at I er her. I er jo lidt blevet vores mentor-børn,” smiler Heidi til Heva.

Til vands og til hest
Selvom der er lang tid endnu, er Heidi og Heva også allerede gået i gang med at planlægge, hvad de skal til sommer. Udover at spille spil i haven har de planlagt, at de skal ud og sejle på Heidi og Christians nye båd.
”Og det er en større båd den her gang. Der er plads til os alle seks. Så kan drengene fiske, mens vi sludre,” griner Heidi.
”Jeg elsker at sejle. Det glæder jeg mig rigtig meget til,” siger Heva.
”Hvordan har du det med heste? Har du nogensinde prøvet at ride på en?” spørger Heidi.
”Nej. Det kan jeg ikke finde ud af,” svarer Heva og ser lidt forskrækket ud.
”Det lærer du hurtigt. Det er let, og jeg skal nok hjælpe dig. Vi tager de andre med, og så kører vi op til min bror en dag. Han har en gård, hvor der er heste. Så kan I alle fire prøve det. Tror du ikke, at de andre også er med på den?” spørger Heidi, og Heva nikker ivrigt.
”Vi er også blevet enige om, at vi stadig skal blive ved med at mødes, når den officielle mentor-periode er slut, ikke?” siger Heva, og Heidi fortsætter:
”Jo! Helt bestemt da. Vi er slet ikke færdige med at grine og hygge os sammen.”

ferhad teaser
Du kan også læse om Christian og Ferhad her


Vil du også være/ have en mentor?
Greve Kommunes Frivillige mentorkorps er altid på udkig efter flere voksne, der har lyst til at gøre en forskel for en ung. Du kan læse mere om mentorordningen her


Er du mellem 15-29 år er du velkommen til at skrive eller ringe til mentorkoordinator Mia Rosenørn (24 84 39 17, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) og høre om muligheden for at møde lige netop den mentorprofil, som du ønsker dig.


Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere