”Man tænker mere over tingene, når de ligger på et lækkert beat”


Tessa fra Askerød er godt på vej til at blive en af Danmarks næste store kvindelige rapper

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Man kan sige nogle ting med musikken og tage nogle emner op, der ellers kan være svære at tale om. Men hvis tingene bliver sagt ind over et lækkert beat, som man hører og går og synger for sig selv mange gange, så tænker man mere over det. Det rammer en på en anden måde, og man kan bedre forholde sig til det,” forklarer 21-årige Tessa.
tessa4Den unge pige fra Askerød har meget på hjerte, og hun arbejder målrettet for at bruge sin stemme, sine beats og sin rap som en måde at sende alle disse ting ud til resten af verden.

”Min helt store drøm er at kunne leve af min musik og måske lave film også. Man drømmer jo altid om at blive en af de helt store internationale stjerner. Jeg håber virkelig, at jeg en dag bliver lige så stor som de rappere, jeg har hørt og beundret siden jeg var en lille pige. Der er langt endnu, men jeg tror sgu på det, og jeg tror på mig selv,” griner hun.
Faktisk har Tessa allerede opnået en ret stor milepæl på vejen. En af hendes freestyle numre er blevet spillet på den landsdækkende radiokanal P3 i programmet Pelles Panel, hvor hun også fik meget ros med på vejen af folk, der har været i musikbranchen i mange år.
”Jeg var helt oppe og flyve, og jeg dansede bare rundt. Det er så vild en følelse at kunne høre sin egen musik i radioen – og så endda på så stor en kanal som P3,” siger hun.

Over 100.000 visninger
Tessas næste skridt op ad den danske rap-trappe er, at endnu flere skal kende hendes musik. Hun bruger bl.a. Instagram som promoveringskanal til at vise folk, hvem hun er, og hvad hun kan. På sin Instagram konto Tessa_okay lægger hun billeder og videoklip op, hvor hun optræder.
tessa6Der er endnu ikke tale om hele musiknumre, men kortere rap-sekvenser og freestyle rap, og der er rigtig mange inde og høre hendes musik og se, hvem den nye unge dame i miljøet er.

”Det er fuldkommen overvældende. Indtil videre har der været mere end 100.000 visninger af min profil, og folk deler mine videoer på deres egen konto, så det bliver spredt ud til endnu flere. Jeg er dybt taknemmelig og stolt over, hvor godt folk har taget imod mig og min musik,” siger hun.
Hun fortæller, at responsen primært har været meget positiv, men at der også kommer hård kritik.
”Selvfølgelig er der altid nogen, der ikke bryder sig om det, man laver eller ikke kan unde en succesen, og det giver de også klart udtryk for. Men det tager jeg mig på ingen måde af. Dem er jeg ligeglad med. Tværtimod er der rigtig mange, der fortæller mig, at de synes, at det er fedt, det jeg laver. Både venner og familie, men også folk, jeg ikke kender og endda fra folk i det danske rap-miljø,” fortæller Tessa.

Ros fra de store
På flere af Tessas Instagram videoer kan man ganske rigtigt se, at der er rigtig mange, der følger hendes Instagram inklusiv nogle af Danmarks rigtig tunge drenge indenfor rap og hiphop-genren. Bl.a. L.O.C. og Suspekt-drengene.
”Jeg kan slet ikke beskrive, hvor fedt det er at få anerkendelse for mit arbejde af nogle af de kunstnere, der har gjort rap populært i Danmark,” siger hun.
De seneste måneder har Tessa samarbejdet med den kendte rapper, Jesper ”Livid” Helles, der tror så meget på hendes talent, at han har taget hende under sine kyndige rap-vinger. Faktisk var det Jesper, der tog kontakt til Tessa, fordi han mente at kunne spotte et potentielt talent.tessa5

”Jeg har arbejdet i branchen i mange år, så jeg ved, hvad jeg skal se efter. Jeg så Tessas videoer, hvor hun mimede med på kendte rapperes numre. Og det var hun virkelig god til. Hun gjorde ting, der er teknisk svære indenfor rap. Samtidig havde hun en virkelig god attitude, som jeg kunne se, var ægte. Det var ikke noget, hun spillede, det er sådan, hun er,” fortæller Jesper og fortsætter:
”Jeg tænkte: Hvis hun rent faktisk også selv kan rappe, så er der rigtig stort potentiale her. Det var jeg nødt til at finde ud af. Derfor kontaktede jeg Tessa for at høre, om hun ikke ville være med i projektet Urban Grrls. Det viste sig, at min mavefornemmelse havde været helt rigtig. Tessa er virkelig dygtig, hun kan nogle tekniske ting, som det kan tage rigtig mange år at lære.”

Urban Grrls
Urban Grrls er et workshopforløb for unge kvinder med spirende talent og interesse for rap, hiphop og r’n’b, hvor de kan få hjælp og nye værktøjer til at arbejde videre med deres musik.
Jesper er projektkoordinator og instruktør på workshoppen, der blev afholdt af Musikmetropolen m.fl., og han ville gerne have Tessa med som en af de 24 unge talenter, der fik mulighed for at være med på workshop-projektet. (læs mere om Urban Grrls her)

En dag fik Tessa en besked fra Jesper, der opfordrede hende til at melde sig til Urban Grrls.
”Jeg var helt starstruck. Tænk, at den ”Jesper Livid” kontaktede mig. Det var jo kæmpe stort. Så naturligvis sagde jeg ja, og det har jeg ikke et sekund fortrudt. Jeg har lært så meget af at være med, og Jesper og Karen Mukuba, der også er instruktør, er fantastisk til at hjælpe mig. De er jo begge sindssygt dygtig rappere. Jesper hjælper mig både med rappen, men også med hvordan jeg skal promovere mig på de sociale medier og i musikbranchen, siger Tessa.
tessa7Billede fra Urban Grrls. Fotograf: Nicolai Westh
Urban Grrls er et projekt finanseret af kommunerne i Musikmetropolen og skabt i samarbejde med Ishøj Kulturskole, Ishøj Ungdom, Ballerup Musik- og Kulturskole, Ung i Gladsaxe, Gladsaxe Musikskole, ABC – Albertslund, Bakkens Hjerte Albertslund og Beats by Girlz


Som en del af Urban Grrls har Tessa sammen med en gruppe andre piger, der kalder sig ’Bitches with Attitide’ lavet et nummer til en EP, der udkommer i slutningen af maj, og Tessa glæder sig til at præsentere den for folk.
”Den er blevet helt vildt fed! Alle pigerne gør det så godt, og det lyder virkelig lækkert. Jeg håber, at den sammen med de videoer, jeg selv lægger ud på Instagram, kan være med til at vise de rigtige folk i musikbranchen, hvad jeg kan,”

Nicki Minaj i Askerød
Tessas helt store rap-idol er den kvindelige rapstjerne Nicki Minaj, og Tessa kan alle hendes tekster og beats, for hun har rappet med på dem, siden hun var teenager. Efterhånden som Tessa blev bedre og bedre begyndte hun at optage videoer af sig selv, mens hun rappede og preformede og lægge dem på YouTube. Det var sådan hendes musikkarriere startede.
”Jeg har altid gået og rappet derhjemme, så på en måde har jeg øvet mig i rigtig mange år uden egentligt at vide, at jeg øvede mig. Både på Nicki Minaj, men også rigtig mange andre kunstnere. Det var meget vigtigt for mig, at det var helt synkroniseret med originalen, når jeg mimede teksterne og spillede med på attituden på videoerne,” forklarer Tessa.tessa1

Fra teenageværelset i Askerød tog det hele fart, og selvom Tessa i dag både skal have tid til at passe sit arbejde og lave sin musik, er der ingen tvivl om, hvad hun helst vil:
”Jeg vil leve af at lave musik. Jeg vil råbe verden op, og jeg vil røre og motivere andre med min musik. Det er drømmen.”
”Men jeg bliver altså boende i Askerød. Det er mit hjem, og jeg elsker at bo her. Så selvom jeg bliver en stjerne, flytter jeg ikke herfra. Så flytter jeg bare ind i en af de helt store lejligheder oppe i toppen af husene i stedet,” griner hun.

En lille pige i en mandeverden
Det er alment kendt at både den danske og internationale hiphop og rap-verden primært består af mandlige artister. Det vil Tessa gerne gøre op med.
”Da jeg var yngre, var der ikke særlig mange kvindelige rappere. Der er kommet flere de seneste år, men vi er stadig i undertal. Jeg tror, at det er fordi, kvinder skal kæmpe mere i netop den her musikgenre end mænd. Som kvindelig rapper er der en del mænd, der vil pille dig ned bare fordi, du er kvinde. Enten fordi, de mener, at man blander sig på deres territorium, eller fordi man reelt er bedre end dem. Det kan de virkelig ikke lide,” siger Tessa, mens hun trækker på skulderen og fortæller, at kønsdiskriminationen tværtimod får hende til at kæmpe endnu hårdere.

”Jeg vil gerne være en inspiration for andre unge piger for, at de skal gøre det, de gerne vil. Hvad enten det er at rappe, tage en ”mande-uddannelse” eller noget andet. Jeg vil gerne vise, at det kan lade sig gøre for en pige fra Hundige at blive en stor stjerne,” forklarer hun.
tessa3Jesper fortæller, at rap og hiphop-lytterne normalt er 70 pct. mænd og kun 30 pct. kvinder. Men for Tessas musik er det næsten 50/50 procent. Det kan de se på hendes Instagram, der viser, hvem der har afspillet videoerne.
”Det viser jo, at Tessa også taler til kvinderne med sine tekster og sin person. Det er ikke mange, der kan det,” forklarer han.
”Jeg tror, at det er fordi mange piger kan kende noget af sig selv i mig og de emner, jeg rapper om. Fx det med at man skal passe på ikke at lade sig forblænde af en fyr, der i virkeligheden kun vil i bukserne på en. Eller at piger også godt kan bestemme og være chefer,” siger Tessa og uddyber:
”Det var ligesom det, jeg sagde i starten. Man tænker mere over tingene og lytter mere til ordene, når man hører dem igen og igen, fordi man synes, det lyder fedt sammen med beatet.”

Det nye pigesprog
Det er ikke kun mændene, der bliver sat på plads i Tessas tekster, hvis de stikker næsen for langt frem. Det gør pigerne også, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

”Jeg er så træt af, at nogle piger er sådan nogle kællinger overfor hinanden. Vi bør da bakke hinanden op og holde sammen mod drengene i stedet for at stikke hinanden i ryggen eller ikke unde hinanden noget godt. Jeg er af den holdning, at man ikke bliver bedre af at pille andre ned. Jeg synes, at der bør laves et nyt pigesprog mellem os piger, hvor vi taler hinanden op i stedet. Det budskab går også meget igen i mine tekster,” siger hun.
IMG 6364

Næste mål: Pladekontrakten
Tessas næset mål er meget klart: Hun vil meget gerne have en pladekontrakt, og hun ved godt, at det kræver hårdt arbejde at slå igennem som rapper. Derfor er hun i gang med at finpudse flere musiknumre, beats og tekster, som hun vil lægge ud på sin Instagram Tessa_okay.
”Jeg er stadig ved at finde helt min egen stemme og stil, men jeg er også stolt af det, jeg lægger ud. Det er vigtigt for mig, at det er i orden og ikke virker amatøragtigt. Det er ikke mig. Jeg er helt igennem ambitiøs, når det kommer til min musik, for jeg giver så stor en del af mig selv i min musik, så det skal bare spille fuldkommen. Jeg glæder mig bare til at vise endnu flere mennesker, hvad jeg kan og sætte kvindelig dansk rap op på siden af de mange vanvittig dygtige mandlige rappere, vi har herhjemme,” smiler hun.


Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere