Beboerportræt

Sven leger med ordene


Sven Greve er frivillig danskunderviser, fordi han gerne give sin glæde ved ord videre

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Ja, jeg er jo nok lidt en gammel sprogspasser, men på den gode måde. Jeg kan godt lide det danske sprog og de mange muligheder i det. Den glæde vil jeg gerne give videre til andre, der ikke kender sproget så godt,” fortæller Sven Greve.
Hver onsdag eftermiddag sidder han klar i lokalerne i Gersagerparken 71 til at hjælpe voksne med deres lektier fra sprogskolen eller ekstra danskundervisning.

”Jeg vil gerne give noget af alt det tilbage, som jeg selv har fået i mine skoleår, for jeg har taget meget godt med mig derfra. Det var afgørende for mig, at jeg havde en god lærer, der lærte fra sig på en god måde, så man blev nysgerrig på mere. Og det er det, jeg også gerne vil,” siger Sven, der bor i Gersagerparken sammen med sin kone.
sven greveDejligt at kunne gøre en forskel
Inden Sven startede som frivillig danskunderviser havde han gået og tænkt på, hvad han skulle kaste sig over. Han ville gerne være frivillig og hjælpe, men han var i tvivl om, hvad det skulle være.
”Jeg er uddannet inden for IT, så jeg er jo ikke lærer. Men jeg har undervist voksne i kommunikation, og jeg er god til sprog. Jeg taler dansk, engelsk, svensk, norsk og tysk og kan gøre mig forståelig på italiensk og spansk. Jeg har altid leget med ord på dansk, og jeg skriver lejlighedssange, så jeg er vant til at tænke kreativt med ord og sprog,” siger Sven og fortsætter:
”Så da jeg så, at Greve Nord Projektet søgte frivillige danskundervisere tænkte jeg: Det er da det, jeg skal.”
Sven startede først et par gange som vikar på et af de eksisterende danskhold, og der fik han hurtigt mod på mere.
”Det var så dejligt at opleve, at man kunne være med til at rykke noget og se en udvikling hos deltagerne,” forklarer han.

Vigtige ordvalg
Derfor har Sven nu et ugentligt hold i Gersagerparken 71 fra kl. 15 hver onsdag. Det er gratis at komme på holdet, og Sven kan hjælpe med mange forskellige ting. Udover at kunne hjælpe med lektiehjælp, øver han dansk tale og skrift, så deltagerne kan blive mere sikre i det danske sprog.
”Her er det ikke så vigtigt, om man husker den helt rette endelse eller siger den/det. Det er vigtigere, at man bare får talt og øvet sproget. Vi taler også om, hvordan man bruger de forskellige ord. For man kan komme ud i mange dumme misforståelser, hvis man kommer til at bruge et forkert ord uden at vide, at det har en anden uofficiel betydning,” forklarer Sven.
bogstaverHan giver et eksempel med en ung mand, som han hjalp med at skrive et svar tilbage på en henvendelse fra kommunen. Den unge mand havde skrevet, at han ’forventede at være til mødet kl. 12.’.
”For ham var det en bekræftelse. Han var ikke klar over, at ordlyden i ’forventer’ kunne få det til at lyde upræcist. Så det fik vi hurtigt rettet og talt om. Men det viser bare, hvor svært det er. For hvor skulle han kende den værdiladning i ordet fra?” siger Sven.

Et hold for mænd
Sven planlægger sammen med Greve Nord Projektet at starte et nyt dansk-hold op, der kun skal være for mænd. I Greve Nord bor en del uddannede mænd, der ikke kan komme i arbejde, fordi deres danske sprogkundskaber ikke rækker.
”Derfor har de svært ved at præsentere sig og deres kvalifikationer. Men på et samlet hold kan de både hjælpe hinanden indbyrdes, og jeg kan hjælpe med min viden. Jeg vil jo meget gerne hjælpe dem videre, så de kan finde et arbejde og en hverdag, hvor de kan bruge deres uddannelser og evner fra hjemlandet,” siger Sven.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere