”Man skal ikke gå i seng som uvenner”


Hans Jørgen og Vera fra Gersagerparken har netop kunnet fejre krondiamantbryllup

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

I 65 år er Hans Jørgen og Vera Feldborg vågnet op sammen som mand og kone. Onsdag d. 26. juni havde parret krondiamantbryllup, en fornøjelse de færreste når.

Men for Hans Jørgen og Vera er de 65 år nogle gange som fløjet af sted.
”Vi kan godt se på hinanden og tænke: Hvor blev årene dog af? Hverdagen kører jo bare, og pludselig er der gået lang tid,” smiler Vera og kigger på sin Hans Jørgen.
”Ja, det er jo mange år. Men det føles ikke som så lang tid, når man tænker tilbage. Jeg synes stadig, at du ligner dig selv,” svarer han.
krondiamant3Skal vi danse?
Vera er i dag 84 år, og Hans Jørgen er 91. For 65 år siden sagde de ja til hinanden i Filips kirken på Amager, hvor pastor Pontoppidan, der også havde døbt og konfirmeret Vera, viede det dengang 19 og 25 årige nyforelskede par.
Der gik kun et halvt års tid fra at parret begyndt at blive kærester, til de stod foran alteret og lovede at blive sammen i medgang og modgang.

De blev kærester efter at have (gen)mødt hinanden til en stor B&W julefest i K.B. Hallen d. 5. december 1953.
”Det var faktisk helt tilfældigt, at vi mødtes derinde. Det var jo en kæmpe fest med høj musik mange hundrede mennesker. Men pludselig genkendte vi hinanden i mængden, og så kom Hans Jørgen over og sagde hej til min kusine og jeg,” husker Vera.
krondiamant4”Jeg var til festen med min kammerat. På et tidspunkt kigger jeg op, og så kan jeg kende Vera og hendes kusine, så vi besluttede at gå hen og hilse på de to flotte unge damer og spørge, om de ville danse” siger Hans Jørgen.
Den ene dans tog den næste, og efter festen inviterede Hans Jørgen Vera i biografen.
”Og så er det fortsat siden da,” fortæller Hans Jørgen.

Fire år senere
De to havde faktisk mødt hinanden nogle år forinden, for Hans Jørgen kendte Veras kusine gennem fælles venner. Engang havde Hans Jørgen endda fulgt den dengang kun 15-årige Vera hjem til hjemmet på Italiensvej på Amager, inden han cyklede hjem til Bispebjerg, hvor han boede.
Men da de så fire år senere mødtes til danseskoledans og big band musik i K.B. Hallen opstod der romantik. Det betød mange lange gåture og ture med sporvognen i de kolde vintermåneder, når Hans Jørgen skulle besøge Vera og hendes familie.

Parret begyndte deres fælles liv og familie i en lejlighed på Nørrebro, hvor de levede, indtil pladsen blev for trang. I 1966 købte de en grund på Bredager her i Greve Nord og byggede hus til familien, der nu også bestod af tre børn. De nye mange store udgifter betød, at Vera begyndte at arbejde. Hun fik morgen-rengøringsjob på Krogårdskolen, så hun kunne nå hjem og få børnene afsted, inden Hans Jørgen steg på cyklen mod Stamholmen, hvor han arbejdede.

Ingen vrede nætter
Uanset hvor meget man elsker hinanden, så vil der være dage i løbet af 65 år, hvor hverdagen tager over, og så er det ifølge krondiamant-parret vigtigt, at man husker hinanden.
Vi har bedt dem om at komme med et par råd til, hvordan man holder fast i et lykkeligt ægteskab i så mange år.
krondiamant5
”Det handler om, at man skal tage hensyn til hinanden og give hinanden plads til at være den, man er. Man skal ikke bære nag, men lægge tingene bag sig, hvis man har været oppe og skændes. Og så har vi altid holdt fast i, at man ikke skal gå vred i seng. Man er nødt til at tale om tingene og få det løst, for ellers fortsætter det næste morgen,” forklarer Vera og fortsætter:
”Det nytter ikke, at man siger: ”Jeg vil ikke have, at du gør dit eller dat” eller ”Du må ikke tage ud med vennerne”. Man skal give hinanden plads også, selvom man måske hellere ville have, at den anden var hjemme.”
Netop det med at give plads og have et socialt liv med kollegaer og venner, var noget af det, der ændrede sig, da Hans Jørgen og Vera blev nybyggere i midten af 1960’erne.

Stadig lidt ungkarl
Udover løn fik Vera nemlig også andre gode ting ud af arbejdet på skolen. Hun begyndte at mødes privat med nogle af de andre damer, og det betød, at også hun fik mere at lave i sin fritid. De første mange år af deres ægteskab, havde det været hende, der blev hjemme med børnene, mens Hans Jørgen havde mere fri til at mødes med kollegaer og venner.

”Du levede fortsat lidt et ungkarleliv, inden vi flyttede herud,” siger Vera, og Hans Jørgen svarer:
”Ja, det gjorde jeg. Da vi flyttede herud i vilahuset kvarteret lærte vi jo hurtigt naboerne og kollegaer at kende, så dem blev vi venner med. Det var noget andet end at bo inde i byen.”krondiamant2
Selvom Vera og Hans Jørgen smiler af, at der er gået 65 år, uden de egentlig har lagt mærke til det, har de hvert år holdt fast i at fejre deres bryllupsdag. De seneste mange år, er deres dag d. 26. juni blevet fejret med endda med store grin. De har nemlig gjort det til en tradition, at det på deres bryllupsdag tager ind og ser Cirkusrevyen.
”Det er simpelthen så fantastisk morsomt! Vi griner og kan grine over showet i flere dage efter,” fortæller Vera.

Ingen revy i år
I år måtte de dog bryde traditionen og tage Cirkusrevyens glæder på forhånd. For d. 26. juni havde de travlt med at blive fejret af familien, naboerne og vennerne, der kom på besøg.
”Det var en skøn dag, og man bliver da rørt over, hvor mange der kommer forbi og ønsker tillykke,”
smiler Vera.

Også Greves borgmester, Pernille Beckmann, var forbi til en snak og en kop kaffe i lejligheden i Gersagerparken på 5. sal, hvor hr. og fru Feldborg flyttede ind i 2000.
”Det er første gang, vi har haft en borgmester på besøg. Hun spurgte selv, om hun måtte komme, og så sagde vi naturligvis ja,” fortæller parret, der afsluttede deres 65-årige bryllupsdag af med at spise middag med familien.

Fire generationer til fest
Lørdagen inden den store dag havde Hans Jørgen og Vera lånt Hyggeklubben i Gersagerparken og havde inviteret 46 gæster til stor fest. Til krondiamant-værtsparrets store glæde var der ikke et eneste afbud, og de blev fejret med manér.

”Det var så dejligt at være omgivet af familien og vennerne. Det var vores børn, der havde stået for at arrangere det hele, fordi de insisterede på, at vi skulle fejres. Og det blev vi sandelig også,” siger Hans Jørgen, der stolt fortæller, at de ved festen var fire generationer samlet.
krondiamant1”Vi var 30 familiemedlemmer. Med både os, børn, børnebørn og oldebørn. Det er da privilegeret,” siger han og peger op på det store familiebillede, der hænger over parrets sofa, hvor de fire generationer står samlet og smiler til fotografen.
”Og det billede er taget i regnvejr, så det handlede om at få det taget hurtigst muligt, inden vi blev gennemblødte,” griner Vera.

Dronningen ønsker tillykke
Det er ikke mange danskere, der kan prale af at have fået et brev fra hendes majestæt Dronning Margrethe, der ønsker tillykke. Og endnu færre, der har fået to breve. Men det har Vera og Hans Jørgen.

”Vi fik det første ved vores diamantbryllup for fem år siden, og nu har vi fået igen. Det er sjovt, og vi har naturligvis gemt brevene. Vi kan godt lide at gemme alle vores minder og tage dem frem og se på dem engang imellem,” fortæller Hans Jørgen og fremviser et skab fyldt med album.
”Det er hele vores liv, der ligger derinde,” smiler han.

Et øjebliks vrede må ikke ødelægge
Uden at gøre sig til dommere over andre, så er Vera og Hans Jørgen enige om, at folk i disse tider giver for let op på deres ægteskab, og at det simpelthen er for let at blive skilt.
krondiamant6”Nu kan man jo gøre det med NEM-ID på ingen tid på computeren. Det kan betyde, at folk gør det i affektion, og det er synd. Vi siger og gør alle mange ting i et øjebliks vrede, men det skal ikke have lov til at ødelægge et ægteskab,” siger Vera, og fortæller, at hun på nogle punkter ”savner” den tid, hvor man var nødt til at tale mere om tingene.

”Verden har ændret sig meget. Da vi var unge, kunne man ikke klare sig alene. Der var man nødt til at få tingene til at fungere. Det var naturligvis ikke udelukkende godt, men det havde altså sine fordele at folk holdt sammen igennem de dårlige tider og kom styrket ud på den anden side.”

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere