Bag kæmpe gryder og tallerkenstakke i Café Ask


Kom med på en tur ud i køkkenet blandt de store fade, de endnu større gryder og køleskabene fra gulv til loft i Café Ask

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

De 600 g. hvid chokolade står og smelter i gryden, mens røremaskinen pisker æggeblommerne og husblassen ligger i blød. Caféleder Inge Nielsen er i gang med dagens første ret: Hvid chokolademousse med mangopuré.
Normalt bliver gæsterne i cafeen blandt de dækkede borde og kommer ikke med ind på Inges domæne bag skranken i Café Ask. Men i dag har vi fået lov til at komme med ud i køkkenet i Café Ask - ud i maskinrummet, hvor al den lækre mad bliver til.

Det er stadig morgenmørkt udenfor, da vi møder Inge i køkkenet i cafeen i Stamhuset. Det er torsdag morgen, og der bliver travlt i køkkenet i dag.
Sammen med et par dygtige hjælpere skal Inge i dag lave en tre retters menu til 20 mennesker, en lækker frokostbuffet med 10 forskellige salater, retter og pålæg til 9 andre gæster samt 12 platter til levering ud af huset. Og det er altså bare inden kl. 13.

Herefter skal aftens menu laves og serveres, der skal bages brød i store mængder, køkkenet skal ryddes løbende og rengøres sammen med de mange tallerkener og andet køkkengrej og en masse andre ting.

Previous ◁ | ▷ Next


Toptunet tidsplan
Men Inge er ikke stresset. Tværtimod er hun meget rolig, mens hun vender æggene sammen med chokoladen og hælder den nu færdige mousse på portionsglas, så de kan komme på køl og sætte sig inden servering kl. 12.30.
Hun har været i cafeen i 13 år nu, og hendes tidsplan over alle de mange retter og gøremål er toptunet.
”Nu skal vi i gang med platterne, der skal anrettes, så de er klar til afhentning senere. Og bagefter skal der snittes en masse grønt til salaterne, risene skal steges, kødet til frokosten skal i ovnen, kyllingen til i aften skal marineres, og der skal forberedes grøntsager,” fortæller hun, mens hun finder det store grønne spækbræt frem, de skarpe knive og de store mængder grønkål og rødkål, der skal danne bunden i den superfood salat, som skal serveres for de to selskaber til frokost.

Der er styr på tingene i Inges køkken. Tingene kommer direkte på tilbage på deres rette plads, når de har været brugt, de lange borde ryddes og rengøres efter hver ret og den store opvaskemaskine brummer lystigt derud af. Med så mange retter i ovne og på gasblus på én gang er det nødvendigt, at der er styr på sagerne, forklarer Inge, mens hun anretter roastbeef på de hvide fade og sikrer sig, at bagekartoflerne i oven har den rette temperatur.

Dejlig aftensmad
Café Ask holder åben hver tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 15-19, og alle er velkommen til at komme til en kop eftermiddagskaffe eller aftensmad til fornuftige penge. Menuerne er planlagt på forhånd, og man kan se dem på cafeens hjemmeside her: www.cafe-ask.dk

Herudover er der løbende frokostselskaber i cafeen, der også sælger mad ud af huset. I dag har en privat virksomhed fx bestilt de 12 platter med det store kolde bord, der bliver hentet ved middagstid.
I aften kører en frivillig ud med aftensmad til 10 beboere i området, der ikke selv har mulighed for at komme ned i cafeen.  

Mad og hygge
Der kommer mellem 40 og 50 spisende gæster i cafeen hver aften, og det er folk fra hele Greve Nord. Folk kommer både i par, i selskaber og andre alene for i Café Ask mødes folk og sludrer og hygger sig med hinanden, mens de spiser.
fInge fortæller, at de har ret mange stamgæster, der kommer flere gange om ugen og måneden. Hun kender derfor også en del af gæsterne, og hun kan godt lide den kontakt med kunderne, hvor der også lige er plads til en lille snak om, hvordan det går.

I Café Ask er det ikke bare spisning, det er også et hyggeligt sted at mødes og sludre blandt de lilla servietter, lysene og orkideerne på bordene.

Populært brød
Frokosten er ved at være ovre, og de omkring 30 gæster er gået glade og mætte fra borde. Den hvide chokolademousse vakte stor glæde:
”Det smager som sommer. Man bliver helt glad,” sagde en af gæsterne.
Nu skal Inge og hendes to dygtige hjælpere i køkkenet rydde bordene af og dække dem på ny til om aftenen, vaske op, og gøre klar til aftensmads-gæsterne, der kommer kl. 17.30.
Flere grøntsager skal skæres på det grønne spækbræt, kyllingen gøres klar med marinaden i de store bradepander og sættes i køleskabet, så de er lige klar til at sætte i ovnen.

Ovre i hjørnet står den store køkkenmaskine og ælter en kæmpe portion dej, der skal bages til lækre brød senere. Nogle af dem skal bruges til aftensmaden, men der er faktisk også salg af det hjemmebagte brød hver torsdag.
”Der var flere og flere, der efterlyste, om de ikke også kunne købe noget af vores brød med hjem. Så vi tænkte: Det kan vi da godt begynde på. Så nu sørger vi for at bage en stor portion. Vi sælger omkring 5/6 brød på en aften,” fortæller Inge, mens hun dækker den kæmpestore skål til, så dejen kan stå til hævning.
Previous ◁ | ▷ Next


Gammeldags oksesteg hitter
Senere på eftermiddagen er aftensmaden kommet i ovnene, og der begynder at dufte rigtig lækkert i køkkenet. Men selvom maden passer sig selv, er det ikke ens betydende med, at Inge har masser af fritid. Mens kyllingen simrer skal hun nemlig bl.a. bestille varer til næste uge. Det foregår over nettet, og det er med at holde tungen lige i munden med de lange lister med mange forskellige råvarer. Det er store mængder, der skal bestilles, og Inge taster hjemmevant de mange ordrer ind.

”Noget af det, der trækker mange mennesker til, er fx gammeldags oksesteg eller stegt flæsk. Det er folk rigtig glade for, så det får vi med jævne mellemrum. Til gengæld er de ikke særlige glade for fisk,” fortæller hun med et grin.

Menuerne i cafeen varierer meget og følger årstidernes frugt og grønt. Inge fortæller, at det er vigtigt for hende, at det er sund og god mad, der serveres og meget gerne med inspiration fra alverdens køkkener og smagsindtryk. Det skal være mad, som folk bliver mætte af, og hvor smagsløgene får noget dejligt at arbejde med.
I de næste uger kan gæsterne bl.a. se frem til indbagt mørbrad med svampesovs og kartoffelbåde, gullasch med kartoffelmos, nakkefilet med æblesalsa, vildtsovs og kartofler og ristaffel.

Vil du spise med?
Det er muligt at komme på selve aftenen og spise med, men det anbefales, at man bestiller bord og mad i forvejen i Café Ask, så man er sikker på, at der er plads og mad.h
Cafeen er ikke som en almindelig restaurant, der altid har kæmpe lagre af mad stående, der efterfølgende smides væk. Der laves mad til det formodede antal gæster og nogle håndfulde mere. På den måde undgår de store mængder af madspild.
Man kan bestille bord hos Inge på telefon: 43 97 43 43

Tak for mad
Det er ved at være tid til at servere aftensmaden og gæsterne er begyndt at tage plads rundt ved bordene. Inge og hendes hjælpere sætter maden klar på buffeten og tager imod betalingerne fra gæsterne.
I den næste times tid giver Café Ask genklang af lyden af bestik mod tallerkenerne og glade folk, der spiser og hygger sig.

Inges kylling med citron og honning falder vist i god jor, for fadene er næsten tømt, da de sidste gæster forlader cafeen. Rigtig mange af dem går forbi Inges disk på vejen og siger:
”Tak for mad, det smagte rigtig dejligt.”
”Velbekomme, det var godt, at det smagte”, siger Inge med et smil.

Dagens sidste håndvask
De sidste gæster er på vej hjem, bordene er tømte og gjort klar med friske servietter, og opvaskemaskinen kører på højtryk for at vaske det sidste service. Klokken nærmer sig 19.50 og Inge har haft en lang dag i cafeen, men der er ingen brok, for hun er virkelig glad for sit arbejde.

”Der har været meget i dag, men det har være nogle gode ting. Vi har haft masser af glade gæster, maden har været vellykket, og det hele har bare kørt rigtig godt. Så det har været en dejlig dag,” smiler hun, mens hun hænger sin lilla kittel på knagen og vasker hænderne for sidste gang den dag.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere