Unge i Greve Nord får prøvet kræfter med håndværkerfaget

Skrevet af Line H. Poulsen & Rukhsana Ali, Greve Nord Projektet
 

7 unge i Greve Nord har de sidste mange måneder fået chancen for at prøve, hvad det vil sige at være håndværker. Drengene, der til dagligt, går i skole, er ansat som lommepengejobbere i et værkstedsprojekt via Jobplaneten og Greve Nord Projektet, som de arbejder i, i deres fritid. Sammen med en erfaren håndværker fra den lokale samarbejdspartner Arne Pedersen Snedkerfirma, har de brugt en hel vinterferie på at istandsætte deres nye værksted.

Værkstedsprojektets formål

Projektet er en speciel indsats, som er stablet på benene af Greve Nord Projektet og Jobplaneten. Formålet er at få unge i udsatte positioner ud i håndværkerfaget, samtidigt med, at deres færdige produkter, kan komme boligområderne til gode – for eksempel bænke, plantekasser og lignende. Værkstedsprojektet har allerede flere forskellige samarbejdspartnere, der hver yder deres indsats til projektets succes; Arne Pedersen Snedkerfirma med erfaringen, XL-Byg med materialerne og boligselskaberne i Gersagerparken med lokalerne.

Der er generelt en positiv stemning overfor projektet, både fra samarbejdspartnere, beboerne i området og drengene selv:
Det er et godt koncept, fordi de skal bruge deres hænder, tage ansvar og måske finde ud af, at de kan nogle ting, som de ikke lige troede de kunne. Og så kan de ende med at fortsætte en uddannelse i den retning.”

  - Rene Bræstrup Kloé, formand for Gersagerparken

For flere af de unge, er det deres første møde med arbejdsmarkedet, og her får de muligheden for at opleve, at være på arbejde og et virkelighedstro billede af, hvad det vil sige at være håndværker, ved inddragelsen af faglig erfaring fra Arne Pedersen. Det giver de unge noget erfaring på arbejdsmarkedet og nogle værdier, de kan bruge i fremtidige jobs, eller kan ende med at lede til en lærlingeplads ved Arne Pedersen.
”De [Greve Nord Projektet] stiller krav til de unge om at møde op og sådan, så det bliver til en arbejdsplads for dem. Ingen får lov til bare at komme og gå. Når der er lavet en aftale, så er det en aftale.”

 - John T. Olsen, driften i Gersagerparken

Derudover har projektet også en anden, positiv effekt for området og dets beboere:
Så får de unge også en ejerskabsfornemmelse, fordi de selv har været med til at skabe det, som gør, at der vil være mindre hærværk. Storebror vil jo heller ikke ødelægge lillebrors ting, og sådan går det videre.

- John T. Olsen, driften i Gersagerparken

 

Kreativitet i Værkstedet

Senest er værkstedet udvidet med et kreativt værksted, hvor 4 unge piger arbejder i tæt samarbejde med Greve Nord medarbejdere. De er også ansat som lommepengejobbere og vil give nyt liv til forskellige ting; f.eks. krukker, vaser, kopper og i udsmykningen af nogle af de ting, som drengene laver.
”Og så også det seneste med pigerne. Det giver nogle muligheder for området – vi kan allerede mærke positiviteten blandt beboerne.”

- Rene Bræstrup Kloé, Formand for Gersagerparken

 

Greve Nord Projektet og Jobplaneten

Værkstedsprojektet passer også perfekt ind, i forhold til hvad henholdsvis Greve Nord Projektet og Jobplaneten kan tilbyde. Greve Nord Projektet har forbindelserne til boligområdet og derfor lokalerne, og områdets beboere, hvor Jobplaneten har forbindelserne til de unge og forskellige samarbejdspartnere. På denne måde, kan der skabes tryghed i boligområdet, da de unge yder noget praktisk til området fremfor at lave drengestreger, og de bliver samtidigt introduceret til arbejdsmarkedet og forskellige uddannelsesmuligheder.

Flere af samarbejdspartnerne stemmer i, at værkstedsprojektet er holdbart. De kan se den forebyggende effekt det har, samt hvordan det kan skabe flere håndværkere i en branche, der er i underskud.
Det giver bare mening. Det fanger de unge før de finder på nogle andre ting, som ikke er sunde for dem. Og branchen skriger efter håndværkere.

- Mette Abrahamsen, Projektkoordinator i Arne Pedersen

Værkstedsprojektet har haft stor succes, på trods af, at Corona har besværet flere af processerne omkring værkstedet.  På grund af succesen er der nu i Gersagerparken, lagt op til endnu et stort anlægsprojekt med multibaner og en løbehjulsbane.
Baren er sat højt. Vi har ansøgt om 1,9 milliarder til at restaurere de grønne områder til at lave banerne og sådan. Det kommer drengene også ind over.”

- Preben Husted, formand for Gersagerparken

Forsamlingsforbuddet på 5 personer har været årsag til at kun 2-3 drenge og personale kunne arbejde på værkstedet ad gangen.  

Den officielle åbning har heller ikke været muligt før nu.
Den 30. juni åbnede værkstedet på Gersagerparken 63 officielt for beboere, samarbejdspartnere og alle andre, der havde lyst til at se, hvordan det ser ud og hvad der bliver arbejdet med. Det var også muligt at møde de unge, samt Greve Nord og Jobplanetens medarbejdere.

Åbent hus


Jobplaneten

  • Fører de unge fra første lommepengejob til de får en lærer- eller praktikplads
  • Arbejder i Køge, Greve Nord
  • Støtter unge fra alderen 13-18 år
  • 200 unge ansat i 2020
  • 400 ansættelser af unge siden 2019
  • Finansieret af den AP Møllerske Støttefond, Greve Kommune, Køge Kommune og de boligsociale helhedsplaner i Greve Nord og Køge.

Børnepasserkursus for Greve Nords unge

Skrevet af Line H. Poulsen, Greve Nord Projektet

Jobplaneten er i gang med at uddanne 6 unge i alderes 13-16 år i et børnepasserkursus, så de generelt kan blive klædt på til deres fritidsjob i arbejdet med børn.

"Jeg synes vi får meget ud af det. Man lærer, sådan, at kunne se, hvordan børn har det i deres kropssprog og ansigtsudtryk," siger Sarah fra Legepatruljen, mens Legepatrulje-kollega Omi nikker. 
Børnepasser1

I kursets første to undervisningsgange, har de unge fået undervisning gennem ZBC SOSU Sjælland, som har tilpasset kurset til de 6 unge. På første undervisningsgang lærte de om børns kropssprog og nonverbale kommunikation, og anden gang om hygiejne og rengøring. 

Derudover får de unge undervisning af Josephine fra Greve Nord Projektet, som blandt andet vil handle om at sætte lege i gang med børn. De får også undervisning i konflikthåndtering, ansvar, tavshedspligt og førstehjælp. De kommer derfor vidt omkring. 

"Det er et godt miljø; alle kan sige sin mening og vi taler godt sammen," siger Khadija om kursus-holdet. Khadija er ansat i en børnehave, hvor hun gør rent og spritter overflader af - hun har derfor ikke så meget direkte kontakt med børnene, men oplever stadig, at børnene kommer og spørger ind til, hvad hun laver. Desuden kan hun også bruge kurset privat. "Jeg har nogle små søskende derhjemme - en på 8 og en på 10 - så jeg kan også bruge det personligt."

Børnepasser2Generelt synes de unge, at kurset er spændende og mente, at de ville kunne bruge det i fremtiden - både personligt, i deres nuværende arbejde eller i fremtidige fritidsjobs, hvor der arbejdes med børn. Om ikke andet, så var de alle enige om, at det var en fin tilføjelse til CV'et i fremtiden og et godt afbræk fra den stille corona-dagligdag. 

De unge skal i alt gennemgå 6 kursusgange, hver gang med sit fokusområde.

Drenge fra Greve Nord bygger plantekasser til bydelenplantekasser1

Hver tirsdag og onsdag ankommer syv friske drenge mellem 13-16 år til Greve Nord Projektets træværksted. Klokken er 15.50 og de er allerede iført arbejdstøj og sikkerhedssko, for der er 10 minutter til, at de skal møde på arbejde. De syv drenge skal på fritidsjob i Greve Nord Projektets nyopstartede træværksted, som har til huse i Arenaskolens sløjdlokaler. Værkstedet har været i gang siden 1. september 2020.

Fra Fritidsjob til Faglært

Selvom det for drengene mest er lønnen, der trækker dem afsted efter en lang skoledag, så er de glade for at få lov til at arbejde med det, som netop interesserer dem. Flere af drengene har selv drømme om at få en erhvervsuddannelse og fremtidig beskæftigelse indenfor håndværk.

Arbejdstræning og arbejdsglæde udvikles

Udover at værkstedet er med til at udvikle drengenes håndværksmæssige kompetencer, får de også en basistræning i, hvad det vil sige at have et arbejde. Det handler i høj grad om at lære, hvordan man opfører sig på en arbejdsplads og om hvordan man taler til sine kollegaer. Derudover drejer det sig også om at blive vant til at møde til tiden, melde sig syg i god tid og at opbygge en arbejdsglæde.

Josephine, fritidsjobvejleder i Greve Nord Projektet, fortæller:

Drengene har udvist et kæmpe engagement i værkstedet. Det er nogle drenge med godt gang i, og de udviser et stort potentiale indenfor det håndværksfaglige – og så har de allerede nu udviklet sig og lært, hvordan det er at have et arbejde. Til hver arbejdsgang efterspørger de flere timer i værkstedet. Så man må sige, at de er glade for arbejdet.

Blandt unge i Greve Nord er værkstedet blevet et eftertragtet fritidsjob. Flere unge har hørt om det og ser det som et fritidsjob, der giver mening.

Fakta - jobplaneten

Drengene er mellem 13-16 år og bor fordelt i de forskellige boligområder i Greve Nord. De aflønnes af Greve Nord Projektets indsats ”Fra Fritidsjob til Faglært” under Jobplaneten. Det er medarbejdere i Greve Nord Projektet, der står for det faglige indhold og den pædagogiske indsats.

 

Plantekasser og strandstole

Drengene har indtil videre bygget plantekasser. Klub Godset har været de første glade modtagere. Herefter kom Askerød, hvor der rundt om Stamhuset nu står en række flotte plantekasser fyldt med efterårsplanter, som drengene selv har plantet. Det forventes, at også Gudekvarterne og Gersagerparken skal prydes med blomsterkasser. Kasserne skal bare lige bygges, hvorefter der skal laves aftaler med afdelingerne.

Næste projekt i træværkstedet er strandstole, så der må siges at være god tid at øve sig i at bygge nogle rigtig flotte strandstole, når vi rammer foråret 2021.

 Til selve artiklen nr 2


 Kom og leg med Legepatruljen!


 Så er Legepatruljen i gang igen - og det er helt gratis!

Af Rukhsana Ali & Line H. Poulsen, Greve Nord Projektet
 

I kender det, vi elsker det, og det har været savnet. 

Solen er begyndt at kigge frem og derfor begynder Legepatruljen nu igen at holde lege for alle Greve Nords børn mellem 6 og 13 år. 

Vi møder op hver tirsdag eftermiddag på bakken ved Askerød for at lege udendørs - så kan vi også nemmere holde afstand og sænke risikoen for smitte..! 

Flyer legepatruljen F20

 Legene vil være lige præcis det, som børnene har lyst til - alt lige fra boldspil til banke-bøf og alt sjov og ballade derimellem!

Josephine fra Greve Nord Projektet vil være der, men det er de 4 unge fra Legepatruljen, der står for at arrangere og sørge for, at legene kører som smurt. 

Det eneste der skal til for at være med, er at dukke op på bakken tirsdag fra kl. 17 - så kan man være med helt gratis!

Nogle spørgsmål? Så kontakt Josephine fra Greve Nord Projektet på tlf. 60 35 46 68!

Vi glæder os til at se jer!

IMG 1573IMG 1571IMG 1568IMG 1569


Vil du også tjene penge? Så få et fritidsjob


For unge mellem 13-17 år, der gerne vil have et fritidsjob.

For mere information kan du kontakte Josephine på 60 35 46 68

Jobplaneten