Ny indsats skal få flere unge i fritidsjob og vælge erhvervsuddannelserne


Greve og Køge har fået en stor millionbevilling fra Den A.P. Møllerske Støttefond til at få flere unge til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

De unge i Greve og Køge Kommuner skal gennem et stort nyt projekt ’Fra fritidsjob til faglært’ opnå praktiske erfaringer og konkret viden om alle de muligheder, der er ved at tage en erhvervsuddannelse. Det er de to boligsociale helhedsplaner i Greve Nord og Køge, der sammen med en række samarbejdspartnere netop har fået en stor bevilling på knap 9. mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Støtten går til et fireårigt projekt, der skal øge uddannelses- og beskæftigelsesgraden for børn og unge i Køge og Greve Nords boligområder ved bl.a. at hjælpe de unge i gang med fritidsjob i virksomheder indenfor de faglige erhverv samt bygge bro mellem folkeskolerne og erhvervsskolerne.
Fra fritidsjob til faglært billede 1Vigtig med indsats nu
”Bevillingen giver os mulighed for at udbygge vores arbejde med job og uddannelse til unge. Mange unge har brug for lidt ekstra støtte og motivation for at komme videre, som vi nu kan give dem. Samtidig har mange unge fra boligområderne ikke fokus på uddannelse indenfor de faglige erhverv, og dét skal indsatsen lave om på,’’ siger Mikkel Pedersen, der er sekretariatsleder for helhedsplanen i Køge.

”Alle prognoser viser, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft indenfor de forskellige erhverv, ligesom at der er brug for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Derfor er det vigtigt, at vi igangsætter en fælles og koordineret indsats nu. At vi får flere dygtige faglærte, vil både hjælpe de unge nu og her- og vil på længere sigt være dem selv og samfundet til gavn,” istemmer Majken Rhod Larsen, der er er sekretariatsleder i Greve Nord Projektet.
Fra fritidsjob til faglært billede 2Samarbejder på tværs
Projektet bygger på fem overordnede aktiviteter, der involverer både den unge selv, de unges forældre, områdernes uddannelsesinstitutioner, offentlige institutioner, virksomheder og erhvervsliv. Via tæt dialog og samarbejde på tværs, skal de unge motiveres til at gennemføre erhvervsrettede uddannelser, der giver dem mulighed for bagefter at blive en del af arbejdsmarkedet. Indsatserne indbefatter bl.a., at de unge via lommepenge- og fritidsjob skal introduceres for arbejdsmarkedet og forskellige erhverv, øget brobygning mellem folkeskoler og erhvervsuddannelserne samt informationsmøder og job- og uddannelsesmesser for de unge og deres forældre.

Projektet henvender sig til alle børn og unge, der bor i Køges udsatte boligområder og bydelen Greve Nord. Erfaringerne viser, at nogle af de unge og deres forældre ikke kender nok til mulighederne indenfor erhvervsuddannelserne, og at de derfor vælger håndværksfagene fra.
lege gEn indsats der virker
I de to kommuner glæder man sig også meget over projektet og alle de positive effekter, det kommer til at få ikke kun for boligområderne, men for hele kommunen og erhvervslivet.

“Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, hvis vi skal kunne sikre væksten og velfærden, også her lokalt i Køge Bugt. Derfor er det meget positivt, at vi nu får mulighed for at arbejde med at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Hvis vi så ovenikøbet kan nå den gruppe, der ellers så frem til et liv på kanten af arbejdsmarkedet, er det jo bare ekstra positivt,” siger Morten Dahlin, der er formand for Integrations-, Beskæftigelses- og Ungdomsudvalget i Greve Kommune.
Også Køges borgmester, Marie Stærke, glæder sig over bevillingen og projektet.

”Det er virkelig en helt fantastisk nyhed. Det betyder, at vi kommer videre med en uendelig vigtig indsats, som vi ved virker. Nemlig at få unge mennesker videre i livet. Unge mennesker, der ellers har svært ved at få fritidsjob, komme i uddannelse og senere i arbejde, fordi de og deres forældre mangler det netværk, vi andre tager for givet. Forskning viser, at hvis du har et fritidsjob, har du større chance for at klare dig godt i skolen, og få dig en uddannelse og siden et job. Det gør denne indsats til en kæmpe gevinst - både for den menneskelige og økonomiske bundlinje”, siger hun.
Fra fritidsjob til faglært billede 31800

Byggesten til arbejdslivet
Projektet skal udføres i tæt samarbejde mellem de to helhedsplaner, Greve og Køge Kommune, de kommunale folkeskoler, EUC Sjælland, UUV Køge Bugt samt erhvervslivet i de to kommuner.
EUC Sjælland i Campus Køge er en af Køge Bugt områdets største uddannelsesinstitutioner, og her glæder man sig til at komme i gang.

”Vi ser frem til, sammen med de andre projektdeltagere, at give unge mennesker motivation for uddannelse og være med til at opbygge en interesse for et fag, der kan være byggesten til deres arbejdsliv. Tankerne bag projektet er en ny tilgang til at skabe faglærte. Det mener vi, der er godt perspektiv i. Vi glæder os til at byde de unge velkommen, så vi kan vise dem mulighederne som faglært og give dem målrettede, realistiske drømme for deres fremtid”, siger Janni Baggersgaard, der er afdelingsleder på EUC Sjælland”, og fortsætter:
”Vi vil gerne være med til at skabe et fagligt netværk, som de unge kan støtte sig til, når de skal finde deres plads i uddannelsessystemet og arbejdslivet. Vi tror på, at et projekt som det her kan bidrage til at flere gennemfører uddannelserne,” uddyber hun.

Fakta: Projektets fem aktiviteter
1. De 13 til 15-årige skal ansættes i lommepengejob, hvor de gennem løbende vejledning fra en projektmedarbejder bliver rustet til at starte i et almindeligt fritidsjob.

2. De 15 til 17-årige skal ansættes i fritidsjob i kommunale institutioner eller områdernes ejendomskontorer, hvor der er overskud til at hjælpe den unge mere end ved et regulært fritidsjob.

3. De 15 til 18-årige, der tidligere har haft lommepenge job, og derfor nu er parate til et fritidsjob, skal ansættes i fritidsjob i virksomheder indenfor faglige erhverv.

4. Projektet skal afholde særlige vejledningsaktiviteter for de unge og deres forældre, fx informationsmøder, job- og uddannelsesmesser, besøg hos virksomheder eller uddannelsesinstitutioner m.m.

5. Samarbejdet og brobygningen mellem folkeskoler og erhvervsuddannelserne skal styrkes ved at dele af undervisningen rykkes ud af folkeskolerne og ind på erhvervsskolerne og gennem forløb, hvor udvalgte folkeskoleelever er i praktik på erhvervsskolerne.

Fakta: Om projektet
- Projektet ’Fra fritidsjob til faglært’ løber i perioden 1. februar 2019 – 1. februar 2023

- Projektet omfatter i første omgang unge og deres forældre bosat i Greve Nord: Gersagerparken, Gudekvarterne, Klyngen og Askerød. I Køge omfatter indsatsen de unge og forældre i boligområderne Ellemarken, Hastrupparken, Karlemoseparken og Søparken.

- Det samlede budget er på 10,8 mio. kr., hvoraf de 8,7 mio. kr. er doneret af Den A.P. Møllerske Støttefond.

- Parter i projektet ved ansøgningstidspunkt: Greve Kommune, Køge Kommune, Boligselskabet Sjælland, BO-VEST, EUC Sjælland, UUV Køge Bugt, GreveSolrød Erhverv, Enemærke & Petersen, Arenaskolen i Greve, Hastrupskolen i Køge.

 

Unge i Greve Nord får prøvet kræfter med håndværkerfaget

7 unge i Greve Nord har de sidste mange måneder fået chancen for at prøve, hvad det vil sige at være håndværker. Drengene, der til dagligt går i skole, er ansat som lommepengejobbere i et værkstedsprojekt via Jobplaneten og Greve Nord Projektet, som de arbejder i, i deres fritid. Sammen med en erfaren håndværker fra den lokale samarbejdspartner Arne Pedersen Snedkerfirma, har de brugt en hel vinterferie på at istandsætte deres nye værksted.

Værkstedet

Læs mere om værkstedet og dets succes her:

laes mere 

Børnepasserkursus for Greve Nords unge

Hver uge er 6 unge mennesker mellem 13 og 16 år til et børnepasserkursus, hvor de bliver klædt på til deres arbejde i Legepatruljen eller i børnehaver. Her lærer de om hvordan man sætter lege i gang, rengører, hvilket ansvar de har og meget mere. Alt dette skal de lære over 6 kursusgange. 

 Læs her, hvilke tanker de har i forbindelse med kuset!

Børnepasser1

laes mere

Kom og leg med Legepatruljen!

Legepatruljen er i gang igen - og det er helt gratis!

I kender det, vi elsker det og det har været savnet. 
Med Solen, der er begyndt at kigge frem igen, er Legepatruljen igen begyndt at holde lege for Greve Nords børn. Så er dine børn mellem 6 og 13, så send dem en tur på bakken hver tirsdag kl. 17!

Flyer legepatruljen F20

laes mere

Open Air var en STOR succes

g

500 børn, unge og voksne satte sig godt til rette på græsset ved Hundige Boldklub, og alle øjne var rettet mod den 72 kvadratmeter store skærm.

laes mere