Unge bliver bedre til at løse konflikter


”Man skal stoppe konflikten og ikke gøre den større. Og så skal man finde en voksen, der kan hjælpe”

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

10 unge fra Greve Nord har de seneste uger været på kursus i konflikthåndtering, kommunikation og samarbejde.
På kurset Gademægling har de fået gode råd og talt om, hvordan de skal håndtere situationen, hvis de fx bliver uvenner med venner og veninder, føler sig uretfærdigt behandlet eller oplever noget, der gør dem sure og kede af det.

Sammen med to frivillige undervisere fra Ungdommens Røde Kors har de unge talt og reflekteret, spillet rollespil og lavet lege, der skal gøre dem mere bevidste om deres egne handlemønstre i konfliktsituationer, og hvad de selv kan gøre for at stoppe konflikten.
gademæglinggodset”Man skal tale om tingene og tale pænt til hinanden i stedet for at gøre konflikten værre ved at tale grimt og råbe. Vi har lært, at man kan tale girafsprog, så man bedre kan forstå hinanden” siger Nanna Kølle på 14 år fra Gersagerparken.
”Fx hvis der er nogen, der giver en ”onde øjne”. Så skal man spørge vedkommende, hvad de mener, man har gjort, siden de sender onde øjne i stedet for selv at sende onde øjne tilbage og blive sur med det samme. Man skal ligesom prøve at forstå den anden og fortælle dem, hvis de gør en vred,” fortsætter hun.
giraf
Gademægling kurset er både for drenge og piger, men 13-årige Salih Sharif mener dog, at det nok mest er pigerne, der har brug for det.
”De har pigedrama,” griner han, men fortsætter så:
”Ej, det er rigtigt, hvad Nanna siger. Man skal gå væk fra konflikten, og så skal man hive fat i de voksne, så de kan hjælpe,” siger Salih Sharif, der bor i Ægirs Kvarter.

Ingen stor konflikt
Gademæglingskurset bliver udført af to frivillige fra Ungdommens Røde Kors, og Greve Nord Projektet og Klub Godset har hjulpet med at reklamere for det blandt de unge.
”Det er vigtigt at slå fast, at de unge ikke er kommet på kursus, fordi de har store konflikter – slet ikke. Men via kurset og opgaverne får de en række redskaber til selvforståelse, kommunikation og samarbejde, som de kan bruge i de konflikter, som teenagere altid oplever. Ved at tale om forskellige scenarier bliver de bedre til at forstå sig selv og andres reaktioner og følelser, og det kan de bruge både i hverdagen, men også i andre situationer,” forklarer Lone Holm Clausen fra Greve Nord Projektet.
”Det kan fx være i kontakten med andre unge, i kommunikationen med forældre, lærere og autoriteter eller hvis de oplever en tilspidset situation i deres fritidsarbejde. Derfor er kurset også en god ting for dem at have på CV’er, når de skal ud og søge fritidsjob,” fortsætter hun.
gademægling2Modelfoto Ungdommens Røde Kors

Gademægling på Godset
Gademæglingkurset foregår på Klub Godset og løber over seks gange 2 timer. Det er ikke fordi, der er særlige konflikter i klubben, men det er et neutralt sted at mødes, idet flere af de unge i forvejen går der.
”Vi synes, det er et rigtig godt tilbud til de unge, derfor vil vi naturligvis gerne lægge hus til og bidrage med det, vi kan. Teenagere kommer i konflikter, sådan har det altid været, og det er ikke specifikt her på Godset. Det kan være alle mulige andre konflikter i hverdagen med venner og forældre, hvor de kan bruge de redskaber, som de får på kurset her. Derfor er det godt, at de lærer at forstå deres egen rolle i konflikterne, så de kan gøre noget andet næste gang. Det er også et værktøj til fremtiden,” forklarer Ahmet Sahin fra Klub Godset.
ungekonfliktmaegling

Sjovt at prøve af
Salih Sharif og Nanna Kølle fortæller, at de synes, at det har været rigtig sjovt at være med.
”Det var sjovt, at man kunne spille konflikterne og prøve, hvordan det er, og hvad man kan sige anderledes og se, hvordan situationen så blev anderledes. Vi havde også en leg, hvor man skulle bruge kropssprog og forstå de andres kropssprog,” fortæller Nanna Kølle.

Læs mere
Gademægling er finansieret af VELUX FONDEN i en fireårig periode, og Ungdommens Røde Kors har fået midlerne til at styrke og udvikle Gademægling, så flere børn og unge kan få redskaber til at forstå og nedtrappe konflikter i hverdagen.

Hvis du vil vide mere om Gademægling kan du gøre det på Ungdommens Røde Kors hjemmeside her

Unge i Greve Nord får prøvet kræfter med håndværkerfaget

7 unge i Greve Nord har de sidste mange måneder fået chancen for at prøve, hvad det vil sige at være håndværker. Drengene, der til dagligt går i skole, er ansat som lommepengejobbere i et værkstedsprojekt via Jobplaneten og Greve Nord Projektet, som de arbejder i, i deres fritid. Sammen med en erfaren håndværker fra den lokale samarbejdspartner Arne Pedersen Snedkerfirma, har de brugt en hel vinterferie på at istandsætte deres nye værksted.

Værkstedet

Læs mere om værkstedet og dets succes her:

laes mere 

Børnepasserkursus for Greve Nords unge

Hver uge er 6 unge mennesker mellem 13 og 16 år til et børnepasserkursus, hvor de bliver klædt på til deres arbejde i Legepatruljen eller i børnehaver. Her lærer de om hvordan man sætter lege i gang, rengører, hvilket ansvar de har og meget mere. Alt dette skal de lære over 6 kursusgange. 

 Læs her, hvilke tanker de har i forbindelse med kuset!

Børnepasser1

laes mere

Kom og leg med Legepatruljen!

Legepatruljen er i gang igen - og det er helt gratis!

I kender det, vi elsker det og det har været savnet. 
Med Solen, der er begyndt at kigge frem igen, er Legepatruljen igen begyndt at holde lege for Greve Nords børn. Så er dine børn mellem 6 og 13, så send dem en tur på bakken hver tirsdag kl. 17!

Flyer legepatruljen F20

laes mere

Open Air var en STOR succes

g

500 børn, unge og voksne satte sig godt til rette på græsset ved Hundige Boldklub, og alle øjne var rettet mod den 72 kvadratmeter store skærm.

laes mere