Askerød: Ikke ghetto, hva’ nu?


TV2 Lorry har været på besøg i Askerød for at tale om fremtidsvisioner

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Askerød er ikke længere på ghettolisten eller på listen over udsatte boligområder og har ikke været det siden 2016.

Hvad er det for en udvikling, som området har været igennem? Hvad er der konkret gjort? Hvilke tiltag har virket, og hvor er det stadig nødvendigt at rette fokus for at løse udfordringerne? Hvilke fremtidsdrømme er der for Askerød, og hvordan skal der arbejdes videre for at rykke området endnu længere væk fra ghetto-liste kriterierne?

Ask lorry feb 2019Disse spørgsmål har TV2 Lorry sat fokus på i et indslag om Askerød udvikling. Sammen med Greves borgmester Pernille Beckmann, afdelingsbestyrelsesformand Jørgen Fahlgren og en række beboere var Lorrys journalist og kamera på tur i Askerød.

klip teaser 1I kan komme med på turen og få svar på alle spørgsmålene. Se indslaget her

Vigtige rettelser til videoen
I videoen har der desværre indsneget sig et par faktuelle fejl. 

1. Det udlægges som om, at helhedsplanen Greve Nord Projektet er en del af Greve Kommune - det er forkert. Greve Nord Projektet er et samarbejdsprojekt, der er finansieret af Landsbyggefonden, Greve Kommune og de tre boligselskaber Greve Boligselskab, SYD-BO (KAB) og Vridsløselille Andelsboligforening (BO-VEST), som også er er administrationsselskab for helhedsplanen.

2. Det fremgår, at Greve Nord Projektet kan lave straks-aktivering af borgere - det kan vi ikke. Greve Nord Projektet ikke er en myndighed og har ikke de kommunale beføjelser eller forpligtelser. Vi tilbyder gratis job- og uddannelsesvejledning til alle områdets beboere, hvilket er et meget benyttet tilbud. Vejlederne i Greve Nord Projektet samarbejder tæt med Greve Kommunes jobcenter for at få flere beboere i job, men er ikke en del af kommunens konkrete jobindsats.

Samarbejdet er løsningen
Askerød har svinget af og på ghettolisten i løbet af årene. I 2010-2012 og i 2014-2016 var området på ghettolisten. Det er værd at bemærke, at det de seneste år har været relativt små parametre, der har været afgørende for, om Askerød skulle på listen. Fx andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund, beboernes uddannelsesniveau og antallet af beboere, der har modtaget en dom. Når man regner i procenter, kan det være få familier og enkeltpersoner, der er udslagsgivende for, om et område lever op til de kriterier, som ghettolisterne baseres på.

Statistikkerne viser, at området været igennem en bemærkelsesværdig positiv udvikling. Det er alle parter enige om. Der sker mindre hærværk og kriminalitet, beboernes tryghed er steget, flere af beboerne er kommet i uddannelse og arbejde, og der er kommet venteliste til at få en lejlighed i Askerød.
Ask lorry feb 2019 2Årsagen til forandringen skyldes bl.a., at alle parter har samarbejdet og gjort deres for at give beboerne et mere attraktivt og trygt boligområde. Det effektive samarbejde mellem beboerne, BO-VEST, Greve Kommune, Midt- og Vestsjællands Politi, Greve Nord Projektet og mange andre har været afgørende for, at Askerød i dag fremhæves som et godt eksempel på, hvad der skal til for at rykke et område af ghettolisten.

Som I kan se i indslaget her, er der stadig et stykke vej. Der er stadig udfordringer, der er vigtige at løse, og der er forskellige løsningsforslag alt efter, hvem man spørger.
I indslaget kan I høre, hvad borgmesteren og afdelingsbestyrelsens formand mener, der skal til for at nå det sidste stykke vej.

klip teaser 2Se indslaget her

Du kan læse mere om den positive udvikling i Askerød her

Afua fik arbejde
Et af de tiltag, der har været med til at skabe positiv udvikling i området er de mange tilbud og muligheder, som bl.a. Greve Nord Projektet har kunne tilbyde beboerne siden 2008 - heriblandt job- og uddannelsesvejledning.

En af dem, der har haft stor gavn af vejledningen er Afua Ampomaah, der kom hertil fra Ghana.
Da Afua Ampomaah flyttede ind i Askerød, kunne hun stort set ikke et ord dansk, hun kendte intet til det danske arbejdsmarked og vidste ikke, hvad hun skulle gøre for at forsørge sig selv og sin søn. Men hun kæmpede for, at hun ville have et arbejde og tjene sine egne penge.
klip teaser afua 1Hør Afua fortælle, hvordan hun fik hjælp til at finde et job her

Takket være hendes viljestyrke og vejledningen i Greve Nord Projektet lykkedes det Afua Ampomaah at komme flot gennem sprogskolen, uddanne sig til først sosu-hjælper og derefter læse videre til sosu-assistent, hvor efter hun fik job på et plejehjem, hvor hun stadig er meget glad for at arbejde.
”Greve Nord projektet har givet mig en gave. Jeg har fået hjælp til at forstå det danske samfund. Jeg har fået hjælp til at tage en uddannelse. I dag kan jeg klare mig selv. Det har betydet så enormt meget. Jeg er glad i dag. Jeg kan klare mig selv, jeg kan snakke med folk, ”fortæller Afua Ampomaah.
klip teaser afua 4Du kan læse mere om Afua her

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere