Portræt:

Monica: Jeg rådgiver ud fra mine egne oplevelser


Monica Zaiter er frivillig i Greve Nord Projektet, for hun vil gerne hjælpe andre. Faktisk kan hun slet ikke lade være

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Som den ældste i en søskendeflok på seks har Monica Zaiter altid været den, der har rådgivet andre. Hende som veninderne har søgt råd og vejledning hos, når de var i tvivl. Den rolle er faldet hende helt igennem naturlig, og hun bruger ofte sit eget liv som eksempel, når hun giver sine gode råd.

”Jeg har altid vist, at jeg gerne vil hjælpe og rådgive andre. Hvis jeg kan hjælpe folk med noget, de synes, er svært, så er det mig en kæmpe glæde at kunne hjælpe. Jeg er rigtig god til at lytte, og hjælpe folk med at finde en løsning, som de måske ikke selv har tænkt på eller ikke kender,” siger Monica og fortsætter:
monica 2”Jeg har ingen psykologuddannelse eller stor boglig viden om, hvordan mennesker fungerer. Men jeg ved, hvordan jeg selv tænker, og jeg har hele mit liv observeret, hvordan folk reagerer og handler og tænker og siger. Selvom jeg kun er 28 år, har jeg selv oplevet nogle ting, der giver mig mange erfaringer at trække på – både gode og dårlige.”

Oprigtige råd
”Jeg oplever, at folk er glade for de råd jeg giver, fordi de kan mærke, at det er oprigtigt. Alt jeg siger og vejleder om er sagt i bedste mening og intentioner. Det gør en stor forskel, at jeg selv har oplevet det, jeg har, og på den måde er jeg en ligemand. Der findes et gammelt arabisk ordsprog, der siger, at hvis man hører en forfærdelig historie, så bliver ens egen forfærdelige historie mindre forfærdelig. For så er man ikke alene med problemerne. Derfor deler jeg gerne af mine egne livserfaringer,” siger Monica.
monica 4Hun bor sammen med sin mand i Søjlegården. Hun og hendes søskende er født og opvokset i Danmark, og hendes forældre kom hertil fra Libanon. Familiens rødder i Libanon betyder, at Monica er vokset op og i mange år har levet sit liv splittet mellem to kulturer og liv. Selvom hendes forældre har givet hende en meget ”dansk” opvækst, har hun stadig oplevet de to verdener.
På den ene side som pige og kvinde i Danmark med alt, hvad det indebærer af ungdomsliv, muligheder, problemer, og på den anden side sin families traditioner, kultur og religion, der ikke altid har været lige let forenelig med livet i Danmark.

Derfor kan Monica til fulde sætte sig ind i en del af de sprogligt og kulturelle udfordringer og spørgsmål, som andre med ikke dansk baggrund kommer til hende med. monica kasse
”Jeg kender jo dilemmaerne fra mit eget liv, så jeg kan fortælle, hvad jeg selv har gjort, og hvilke konsekvenser og resultater, det har medført. Jeg kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv og måske fremhæve nogle muligheder og overvejelser, som folk ikke selv har tænkt over,” forklarer Monica og fortæller videre, at hun altid har interesseret sig for kulturforståelse. Udover de mange lange besøg hos familien i Libanon har hun boet flere år i Italien og har rejst i USA og Kina.
monica 1
Selvstændige kvinder

Når man møder Monica er der ingen tvivl om, at hun er en stærk og sej dame, der ved, hvad hun vil. Hun udstråler rigtig meget energi og power og samtidig en feminin omsorg og styrke, der viser, hvor meget hun bekymrer sig om sine medmennesker. Den styrke har hun udviklet gennem sin barndom, hvor hun er vokset op med i en familie, der var præget af, at faren var hård i sin opdragelse af sine børn og overfor Monicas mor.
”Der var mange ting, vi og hun ikke måtte, og det har sat spor i mig, og den måde jeg tænker, at en familie skal fungere,” forklarer Monica og fortsætter:monica 5
”Jeg fortæller den historie til de kvinder, jeg møder, og bruger mig selv og min mor som eksempler på, hvorfor det er vigtigt, at man siger fra og holder fast i sig selv,”
Monica er også med i Greve Nord Projektets baby-mødre-gruppe, hvor hun gør meget ud af at rådgive de unge kvinder i vigtigheden i at få en uddannelse og et arbejde.
”Vi taler om, at det er vigtigt, at man ikke er afhængig af systemet, og at man skal kunne tjene sine egne penge. Uanset om man har en mand eller ej, er det vigtigt, at man tager ansvar og skaber et liv, hvor man er en del af samfundet. Børnene skal i daginstitution, og man skal ud og arbejde eller gå i skole,” forklarer hun.

Regninger og selvstændighed
To eftermiddage om ugen sidder Monica klar i Stamhuset til at råde og vejlede beboere fra hele Greve Nord. Det er meget forskelligt, hvad folk kommer for at få hendes hjælp til. Nogle vil gerne have hjælp til at forstå og besvare et brev fra det offentlige, lære at betale en regning via netbank eller bruge ForældreIntra, andre kommer fordi de gerne vil have hjælp til at finde et arbejde eller komme ind på en uddannelse og andre igen kommer for at få hjælp til mere personlige emner.

monica kasse”Det er en fantastisk følelse at se, hvor glade folk bliver, når de får løst deres udfordring. Hvis man får et brev fra kommunen eller banken, og ikke kan læse, hvad der står, så kan man godt blive meget bange for, hvad det betyder. Når jeg så kan hjælpe og fortælle, hvad det handler om og evt. hjælpe med at få styr på det, så bliver folk så lettede. Men det er vigtigt at understrege, at det på ingen måde handler om, at folk skal være mig taknemmelig og ydmyge omkring min hjælp. Det glæder mig at se, når folk lettes fra en byrde og samtidig har lært noget nyt, der gør dem mere selvstændige. Derfor gør jeg også meget ud af at vise dem, hvordan de løser problemet, så de selv kan gøre det næste gang og ikke skal være afhængige af andre,” forklarer Monica.

monica 7Vil gerne være terapeut
Monica har både en gymnasie- og kontoruddannelse bag sig, men det er ikke det hun vil. For Monica er det drømmen at kunne leve af at rådgive og vejlede. Hendes store drøm er at læse psykologi og uddanne sig til psykoterapeut og åbne sin egen rådgivning, hvor hun vil kunne vejlede kvinder og familier.
”Jeg vil så gerne arbejde med mennesker og bruge min viden og til at hjælpe andre. Det er min store passion, og det jeg brænder for. At gøre en forskel og få lov at være med til at hjælpe dem, der har det svært,” siger Monica, der søger relevante kurser, der kan kvalificere hendes vejledning.
Men det er dyrere uddannelser, så samtidig med al sit frivillige arbejde arbejder Monica også med salg- og marketing.

Jeg vil være ligesom Tinamonica 3
I de seneste år har Monica også været tilknyttet Greve Kommunes frivillige mentorkorps, hvor hun har været mentor for flere unge piger. Det er et frivilligt arbejde, som Monica – som alt andet der har med rådgivning og hjælp til andre at gøre- er gået ind i med liv og sjæl. Hun har nemlig selv oplevet, hvor stor en forskel det gør, at man har en mentor, der vil en. I et par år havde Monica en mentor fra sporskiftet i Greve, der bl.a. hjalp hende med at få egen lejlighed og at komme i gang med uddannelse.
”Jeg vil være ligesom Tina. Hun var der virkelig for mig, og det gjorde en kæmpe forskel for mig, da jeg var yngre. Hun har hjulpet mig med rigtig mange store udfordringer, og jeg ville ikke vide, hvad jeg skulle have gjort, hvis hun ikke havde hjulpet mig. Det vil jeg gerne kunne gøre for andre og give bare lidt tilbage af alt det, jeg har fået,” fortæller Monica.

Unge i Greve Nord får prøvet kræfter med håndværkerfaget

7 unge i Greve Nord har de sidste mange måneder fået chancen for at prøve, hvad det vil sige at være håndværker. Drengene, der til dagligt går i skole, er ansat som lommepengejobbere i et værkstedsprojekt via Jobplaneten og Greve Nord Projektet, som de arbejder i, i deres fritid. Sammen med en erfaren håndværker fra den lokale samarbejdspartner Arne Pedersen Snedkerfirma, har de brugt en hel vinterferie på at istandsætte deres nye værksted.

Værkstedet

Læs mere om værkstedet og dets succes her:

laes mere 

Børnepasserkursus for Greve Nords unge

Hver uge er 6 unge mennesker mellem 13 og 16 år til et børnepasserkursus, hvor de bliver klædt på til deres arbejde i Legepatruljen eller i børnehaver. Her lærer de om hvordan man sætter lege i gang, rengører, hvilket ansvar de har og meget mere. Alt dette skal de lære over 6 kursusgange. 

 Læs her, hvilke tanker de har i forbindelse med kuset!

Børnepasser1

laes mere

Kom og leg med Legepatruljen!

Legepatruljen er i gang igen - og det er helt gratis!

I kender det, vi elsker det og det har været savnet. 
Med Solen, der er begyndt at kigge frem igen, er Legepatruljen igen begyndt at holde lege for Greve Nords børn. Så er dine børn mellem 6 og 13, så send dem en tur på bakken hver tirsdag kl. 17!

Flyer legepatruljen F20

laes mere

Open Air var en STOR succes

g

500 børn, unge og voksne satte sig godt til rette på græsset ved Hundige Boldklub, og alle øjne var rettet mod den 72 kvadratmeter store skærm.

laes mere