Portræt:

Ercan Yildiz: Her er vi altid good cop


”Borgerkontakten er så vigtig for mig i politiarbejdet. Jeg vil gerne have tid til at tale ordentligt med folk”

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Politiassistent Ercan Yildiz er nyeste mand i Politibutikken her i Greve Nord, hvor han er blevet en del af forebyggelses-enheden. Det er noget af et klimaskifte fra den anden del af hans arbejde, hvor han kører patrulje i beredskabet.

”Når man kører patrulje, er man ude til mange forskellige sager i løbet af en dag. Det hele går hurtigt, og man møder rigtig mange mennesker, og der er tendens til, at man bliver ’good cop og bad cop’, når man fx er ude til en anholdelse.
ercan 1Sådan er det ikke her. Her får vi altid lov til at være good cop, og det er jo dejligt. Vi møder borgerne med meget bedre tid, end hvad der er muligt i beredskabet, og det giver en helt anderledes kontakt med borgerne, som jeg er rigtig glad for,” fortæller den nye politiassistent, der startede i Politibutikken i maj.

Savnede at tale med folk
36-årige Ercan startede sin uddannelse i politiet i 2010 i beredskabet i Køge. Siden fortsatte han i beredskabet rundt omkring i Storkøbenhavn, hvor han har udført den mere action-prægede del af politiindsatsen. Han har også været en del af specialstyrken, hvor de blev sendt afsted på meget krævende opgaver.
Men efter en del år i den hurtige og pulserende politiverden med blå blink og fuld fart på begyndte Ercan efterhånden at tænke over, at han gerne ville noget andet.
”Jeg savnede kontakten med borgerne og at have tiden til at tale mere med de folk, jeg møder. Det har man ikke på samme måde, når man er ude i beredskabet. Der skal du hurtigere videre på næste opgave, og sagen gives videre. Men her i forebyggelse er det anderledes. Der er kontakten til borgerne en vigtig del af arbejdet, hvis du fx skal hjælpe et område med at få etableret en nabohjælp, komme ud på skoler og fortælle om politiets arbejde, være en del af det synlige politi og oplysningsarbejde osv.,” siger han og fortsætter:
”Jeg kan godt lide følelsen af at være med til at gøre en forskel for de mennesker, som jeg står overfor. Og den får jeg her på en anden måde. Der skal dog ikke være tvivl om, at man også gør en kæmpe forskel for de mennesker, som man hjælper, når man er ude og køre patrulje. Det vil jeg gerne slå helt fast,” understreger han.

Dialog-betjent
Men da der blev en ledig stilling i Politibutikken på Greve Videnscenter spurgte Ercan sin chef om muligheden for at blive flyttet til forebyggelse. Det kunne heldigvis godt lade sig gøre, så nu arbejder han primært i forebyggelse, men har også stadig vagter ved beredskabet.”Jeg er så glad for det. Det var den helt rigtige beslutning. Efter at jeg er kommet til forebyggelse, har jeg fundet ud af, hvor meget jeg egentlig savnede dialogen med borgerne,” forklarer Ercan.
Det delvise karriereskift har dog udløst nogle drillende kommentarer fra hans tidligere kollegaer i beredskabet.

”De drillede mig lidt og kaldte mig ’dialog-betjent’ og spurgte, om jeg nu var klar til bare at lave skrivebordsarbejde, og om jeg ikke ville komme til at savne at løbe en indbrudstyv ned. Men nej, det her nye arbejde passer mig så fint, og jeg virkelig glad for det,” griner han.
ercan 4Måske der var en mening med skaderne?
Ercan har stort set altid vidst, at han gerne ville arbejde i politiet. Stort set. For først havde han en drøm om at blive professionel fodboldspiller. Han spillede halvt-professionelt i en række år, men efterhånden kom der flere og flere skader, og drømmen om landsholdet m.m. måtte lægges på hylden. Men de mange timer på græsplænerne i barndomsbyen Brøndby var bestemt ikke spildt.
I klubben mødte han nemlig sin medspiller Anders, som Ercan i dag giver æren for, at han blev politiassistent.
Anders var nemlig ansat ved politiet, og Ercan så op til ham.

”Han var flink og rolig, men kunne samtidig spille god fodbold, og han kunne endda også karate. Jeg synes virkelig, at han var sej. Og så fortalt han jo de vildeste historier om de mange spændende og gode ting, der var ved at være i politiet,” siger Ercan.
Hver gang der var træning, fortalte Anders drengene om, hvad han havde oplevet, og det gav den dengang 17-årige Ercan lyst til selv at gå i den retning. Alligevel var han lidt usikker, for i 90’erne var der ikke mange betjente med anden etnisk baggrund end dansk.

”Men så sagde Anders noget, som jeg aldrig vil glemme ham for. Han sagde, at han var sikker på, at jeg ville være den bedste betjent. Han mødte jo mange unge både danske og nydanske knægte, der gerne ville være politi, men hvor han ikke mente, at de ville egne sig til det. Men da han sagde, at han mente, at jeg havde det, der skulle til for at blive en god politimand, så vidste jeg, at det var en drøm, jeg var nødt til at følge,” forklarer Ercan og fortsætter:
”Og jeg har aldrig fortrudt det. Så måske var der en højere mening med, at jeg skulle få de fodboldskader, så jeg var ”nødt” til at droppe bolden og følge min anden drøm.”
ercan 2Stor opbakning fra baglandet
Og det gjorde han så nogle år senere og startede på uddannelsen i 2010. Heller ikke Ercans familie var i tvivl om, at det ville være det perfekte job til ham.
”Min mor var lidt skeptisk i starten, fordi hun var bange for, at det var for farligt, men det gik hurtigt over. Jeg har fået en kæmpe opbakning hjemmefra, selvom de på det tidspunkt heller ikke kendte andre med indvandrebaggrund, der var i politiet,” siger han.
Heller ikke fra hans vennegruppe var der andet end opbakning og skulderklap.

”Jeg er vokset op i Brøndby, hvor der jo bor mange familier med anden etnisk baggrund end dansk. Jeg har altid været meget integreret, og jeg havde både danske og udenlandske venner, men jeg har aldrig oplevet de situationer, som jeg ved, at flere andre politifolk med udenlandsk baggrund har. Jeg er aldrig blevet kaldt forræder eller sådan noget,” siger han.

En rollemodel
Ercan er selv født og opvokset i Danmark, og betegner sig selv som pæredansk. Hans forældre flyttede til Danmark, hvor han og hans søskende har levet hele deres liv.
De seneste år er det blevet mere og mere udbredt med nydanske politibetjente, og Ercan har da også oplevet både positive og negative reaktioner på hans rødder.
På den negative side fortæller han, at han i nogle sammenhænge har oplevet, at ungen der selv har indvandrerbaggrund, har testet ham for at se, hvordan han reagerer. Fx hvis han har været ude ved bandekonflikter eller andet.

”Men så har jeg naturligvis bare talt pænt og roligt tilbage til dem, og så er den blevet lukket. Det rører mig ikke,” siger han.
På den modsatte side har han også fået mange positive reaktioner fra unge med nydansk baggrund, der også gerne selv vil ind i politiet.
”Så spørger de mig om, hvordan jeg har oplevet det, og jeg fortæller dem, at det på ingen måde er et problem. De skal bare sørge for at opfylde kravene ligesom alle andre, og så er ens hudfarve ingen hindring,” forklarer han.
ercan 3Man er selv ansvarlig for sine valg
På den måde er Ercan selv blevet den positiv rollemodel for andre, som han fandt i Anders fra fodboldklubben.
”Jeg er da kun glad for, hvis jeg kan være med til at hjælpe andre og støtte dem i at træffe de valg, der er gode for dem. Ligesom der var nogen, der støttede mig, da jeg var ung,” siger han.
Ercan forklarer, at han altid gør meget ud af at fortælle de unge, han møder i sit arbejde, at de har et aktivt valg for at skabe det bedste liv for dem selv. Også selv, hvis de har fået plettet straffeattesten, for så er det aktive valg at få lagt livet ind på en positiv bane og holde fast i den, indtil straffeattesten igen er ren.

”Jeg kan jo relatere til det. Jeg har også stået overfor at skulle træffe nogle valg i min ungdom, som ville påvirke min fremtid og mine muligheder. Jeg er så heldig at have en familie, der styrkede mig meget i mine gode valg, men jeg har da også måtte sige farvel til nogle af mine gamle ”venner”, fordi de ikke var gode for mig. De ville en anden vej. Det var ikke noget helt let valg, men det var nødvendigt. Og det er det, jeg fortæller de unge, jeg møder i dag,” forklarer han.
Igen giver Ercan fodbolden en del af æren.
”Fodbolden var med til at trække mig den gode vej. Her havde jeg gode venner, og jeg havde noget at gå op i. Og det er bare så vigtigt, at man har noget godt at bruge sin tid på, og hvor man kan opleve accept og have gode oplevelser,” understreger han.

Kom og sig hej
Hvis du endnu ikke har mødt Ercan ude på gaderne, så er der rig mulighed for at komme og sige hej, når han i august kommer ud i Tryghedsbussen.
Tryghedsbussen er et nyt initiativ, som Politiet sætter i gang, fordi de gerne vil ud og møde borgerne i Greve Nord. Det er planen, at bussen skal holde i Askerød en gang om måneden, og alle borgere i hele Greve er meget velkomne til at komme forbi og sige hej til de lokale betjente, høre mere om politiets arbejde m.m. Mere info om Tryghedsbussen følger her på hjemmesiden.

”Jeg glæder mig til at komme ud og tale med folk. Vi vil rigtig gerne i dialog med borgerne om, hvordan de kan bruge os, forklare om vores arbejde og høre, hvad borgerne synes om at bo her. Så kom endelig forbi, så giver jeg et bolche og en kop kaffe,” siger Ercan.

Du kan også møde Ercan hver torsdag eftermiddag kl. 13-16 i Politibutikken på Greve Videnscenter, Hundige allé 11. Udover de tre timer, er det altid muligt at ringe til politiet og aftale en tid, hvor man kan komme forbi, hvis man har noget, man gerne vil tale om.
Eller du kan fange ham på telefonen 72 41 19 72

 


Dagbog fra beboerferien til Bornholm


Bornholm, Bornholm Bornholm, du min dejlige ferieø
Læs her om beboernes ferie til solskinsøen

Dag 1: Ankomst
Kære dagbog
Kl. 10.00 kørte bussen fra Greve Nord med 51 glade beboere. Kursen var sat mod Ystad og Bornholm.
I Rønne hentede vi de sidste 10 deltagere, som var taget over med natfærgen aftenen inden og havde fået husly hos præsten i Rønne, indtil vi kom.
bb fe 18 1Kl. 14.30 ankom vi til Hasle Camping, og så var der ellers fest og glade dage i hytterne og på hoppeborgen. Resten af dagen er gået med at flytte ind i hver sin lille campinghytte og blive en del af livet på campingpladsen.

Previous ◁ | ▷ Next

Her er badeland, hoppeborg, legeplads og en smuk strand og skov. Det hele er blevet prøvet af,  og både voksne og børn har allerede fået nye venner. Bornholm har taget godt imod os, og vi glæder os til imorgen.
bb fe 18 2

Dag 2. Middelaldercenter og Rundkirke
Kære dagbog
Vi startede med en god morgenmad, og så var vi afsted til Middelaldercentret med buschauffør Claus. Vi havde husket frokost og masser af forventninger.

Vibeke Krudtkælling tog imod os i flot "særk", det er noget middelaldertøj, der kun bliver vasket 1 gang om året, som hun fortalte. Hun viste os, hvordan man levede i middelalderen. Alle de voksne var meget stolte af vores spørgelystne og interesserede unger, der stillede masser af gode spørgsmål om middelalderen.
bb fe 18 3Vi fik lov at prøve at skyde med bue og pil, det var sjovt! Alle fortællingerne om runer, ler og røverhistorier faldt i for jord, og det var så skægt at opleve. Næste stop var Østerlars rundkirke, hvor vi kikkede rundt og havde fællessang, inden turen gik hjem i badeland på campingpladsen. Aftenen blev sluttet af med grillmad og fantastisk rundbold i den nedgående sol - vi glæder os til i morgen.
bb fe 18 4Dag 3: Hjemme-sjov-dag
I dag har vi haft en hyggelig hjemmedag på campingpladsen med masser af hygge, pizzabuffet til frokost og æselspil og masser af leg og skæg. En del af os blev kølet ned og havde det sjovt i vandland, og kl.16 gik vi i gang med konkurrencer og boldleg for børnene.

Lone, Steen, Gitte og Suz var på fire poster, hvor vi skulle konkurrere i forskellige ting. Et sted skulle vi spille fodbold, hvor to børn var bundet sammen, et andet sted skulle vi lave kluddermor, et tredje sted var der samarbejdsøvelse, hvor vi skulle balancere en bold på en lang snor.
beboerferie 18aSidste post var en balanceøvelse, hvor alle skulle bære en bøtte vand på hovedet frem og tilbage. Det var så sjovt, alle var faktisk rigtig gode til det. Der blev grinet, mens alle gav den fuld gas, og vi fik sved på panden. Efter sådan en omgang, var det heldigvis tid til lækker aftensmad og en gåtur til stranden.

Previous ◁ | ▷ Next

Til sidst var der planlægning af festen i morgen, det bliver skægt!
Børnene er gode til at finde hinanden på kryds og tværs, og der er dannet masser af nye venskaber. Fordi her er så dejligt roligt, kan også de helt små børn gå på tur og opdagelse på pladsen og hygge sig, mens de voksne kan se efter dem på afstand.
beboerferie 18bVi har det rigtig dejligt her på Bornholm, og alle er i rigtig godt humør. Nu er vi trætte og solmætte og fyldt med gode indtryk, så nu smutter vi i seng.
Godnat fra os

Dag 4: Hammershus og fest
Endnu en dag i skønt selskab med søde børn og voksne. Først gik turen på røgeri fra morgenstunden, der var godt nok mange fisk, og det duftede godt.
Senere gik turen videre til ruinen Hammershus, hvor vi blev opdelt i to hold og iført gamle soldaterdragter, hjelme, bælter og sværd. Og så skulle vi kæmpe, som man gjorde dengang i gamle dage.
bb fe 18 8Det ene hold var Svensken, og det andet Bornholmerne, og så gik krigen igang - desværre vandt svensken, men det var jo heldigvis kun for sjov, og vi var lige gode venner bagefter. Det var en god måde at lære historie på, og vi havde mange tilskuere.

Så gik turen hjem i badeland for nogen, mens andre planlagde og pyntede op til fest.
Vi fik lækker mad, og så gik den vilde konkurrence aften i gang med limbo, stoledans, arabisk dans, stopdans, talentshow.
bb fe 18 10Den fantastiske aften sluttede naturligvis af med dejlige vaffelis med krymmel og vanillecreme.
Stor tak til planlæggerne af festen, det var en super aften og flot solnedgang. På vores sidste aften fik vi også besøg af et lille pindsvin.

Øv øv at vi skal hjem i morgen, vi kunne sagtens være blevet her meget længere. Og som en af damerne sagde: Næste år snupper vi 14 dage!

Dag 5: Øv, det er sidste dag
Så kom dagen, hvor ferien desværre sluttede. Det har ellers været helt fantastisk! Vi har hygget os, leget, grinet, hoppet, badet, kæmpet med svær, sunget i rundkirke, spist is, danset og meget meget mere.
Men fredag blev vi igen hentet i bussen, der skulle køre os hjem til Greve Nord.

Alle fik vi pakket vores ting sammen, og turen gik først mod Rønne, så op på færgen og så hjem gennem Sverige med bussen. Hele vejen hjem blev der sludret og hygget og talt om alle de hyggelige ting, vi har lavet sammen de sidste par dage. Det var en hel bus med nye venner, der kørte ind på parkeringspladsen i Askerød fredag eftermiddag.

En stor tak til alle børn og voksne, der har været med til at gøre det her til en helt fantastisk ferie!
IMG 1985


Nordlys blev indviet af de glade beboere


”De pynter meget, og jeg bliver glad, når jeg går forbi og ser, hvor flot det ser ud”

Beboerne er glade for de nye nabohaver Nordlys i Thors Kvarter, der blev indviet med sang, sjov, maling og falafel i torsdags.
De tre bede står og pynter på græsplænen ved vaskeriet, hvor der også er plads til, at man kan tage et tæppe med ud og sætte sig på græsset.
g"Det ser så hyggeligt ud, og man kan jo ikke lade være med at gå og følge med i, hvad der nu vokser, og om der er kommet små tomater på," sagde en af beboerne.IMG 1937

Der var højt humør og masser af glade beboere, der sludrede, spiste lækker falafel og kage, spillede bold og hyggede sig, da de nye nabohaver Nordlys blev indviet torsdag eftermiddag.
Mens børnene dekorerede børnebedet, spillede fodbold og brætspil, fik de voksne sig en kop kaffe og en snak.

”Det var en rigtig hyggelig dag, hvor folk rigtig fik sludret og hygget sig. Det er dejligt at se, hvordan nabohaverne allerede er blevet et samlingspunkt i området, for det er jo netop også meningen. aUd over at se flotte ud skal nabohaverne også gerne være et mødested for beboerne i og omkring Thors Kvarter. Et sted hvor man har lyst til at sidde og drikke en kop kaffe på bænkene sammen med sin nabo eller få en sludder henover tomatplanterne,” siger aktivitetskoordinator i Greve Nord Projektet Suzanne Magelund.
cFrivillige hænder
Det er en gruppe frivillige beboere fra Gudekvarterene, der sammen med Greve Nord Projektet har plantet nabohaverne, der står så fint med krydderurter, planter og blomster. Det er også de frivillige, der sørger for at vande bedene og sikre, at de ser flotte ud hele sommeren.
IMG 1684
Til åbningsfesten var der også mange frivillige, der hjalp med at få det hele gjort klar og lavede lækker falafel og hummus og kager.
”Vi er meget glade for de engagerede frivillige. De gør en kæmpe indsats. Både ift. nabohaverne, i genbrugsbutikken og til arrangementerne,” understreger Suzanne Magelund.f
j
IMG 1936


Legepatruljen skaber leg og venskaber


Kom ud og leg med os i stedet for at sidde derhjemme selv. I legepatruljen kommer børnene fra hele Greve Nord

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Hver onsdag eftermiddag kører legepatruljen ladcyklen fuld af legeredskaber op på bakken i Askerød, og så er der fri leg. I dag har de unge bestemt, at de bl.a. vil lege dåseskjul og stikbold med børnene.

Legepatruljen består af fem lokale unge, der skaber udendørsleg og sjov for børn mellem 6 og 13 år i Greve Nord. De leger og spiller bold med børnene og sørger for at alle, der kommer forbi, er med til at have det sjovt. På vej over mod bakken møder de allerede de første tre børn, der råber: ”Hej legepatrulje. Hvad skal vi lege i dag?”
lege fDe fem unge i Legepatruljen er ansat i lommepengejob af Greve Nord Projektet, der har afholdt legepatrulje siden april, og allerede fra start har der været godt besøgt hver onsdag på bakken.

En af legeguiderne er Baver Akkoyun på 13 år, og han er meget glad for sit arbejde.
”Det er sjovt, fordi man lærer en masse andre børn og unge at kende. Jeg vil gerne være med til at sørge for at de børn, der ikke har nogen at lege med, kan komme og være med her,” siger han og fortsætter:
lege a”Målet med legepatruljen er, at børnene skal få nye venner og hygge sig sammen, så de ikke sidder alene derhjemme og keder sig. Så leger vi med børnene, og sætter leg i gang.”
Baver Akkoyun er selv opvokset i Askerød, og han fortæller, at han ville have ønsket, at der også havde været en legepatrulje, da han var yngre, for så havde det været sjovere at lege udenfor.

Nye venner
Det er gratis for børnene at komme og lege med legepatruljen, og efterhånden som tilbuddet er blevet mere kendt, er der begyndt at komme børn fra hele området.

”Formålet med legepatruljen er netop, at vi gerne vil have børnene til at lege sammen og skabe nye venskaber på tværs af boligområderne, så de får en større vennekreds, som de kan lege med, også når der ikke er legepatrulje,” siger Lone Holm Clausen, der er børne- og unge medarbejder i Greve Nord Projektet og legepatruljen.
lege d”Flere børn sidder i dag indendørs og leger med iPads og ser tv. I legepatruljen vil vi gerne vise børnene, hvor mange sjove lege man kan lave udendørs, og at man ikke behøver nogle særlige redskaber, men bare sig selv og måske et par bolde. Når børnene leger, får de masser af motion og frisk luft, men det er på en sjov måde og ikke en sur pligt. Det er mere fri leg, hvor de har mulighed for at larme og brænde energi af, fordi det er udendørs,” fortsætter hun.
Lone Holm Clausen fortæller, at de fem unge legeguider tager deres arbejde meget alvorligt.

”De lever sig virkelig ind i det. De planlægger selv hvilke lege, de vil lave med børnene, og de er rigtig gode til at tage kontakt til de børn, der måske er lidt stille og ikke helt tør være med. Man kan se, at børnene ser op til legeguiderne, og på den måde er de også nogle virkelig gode rollemodeller for de mindre børn,” forklarer hun.

Mine børn glæder sig
Når legepatruljen mødes, er forældre også velkomne til at lege med. En af dem, der har været med til at spille rundbold sammen med børnene, er Sabrin Mustafa og hendes mand. Familien med de tre børn har været med stort set hver onsdag siden starten i april, og Sabrin Mustafa mener, at det er en rigtig god idé med den ugentlige legepatrulje.lege e

”Det er så dejligt at se, hvor meget børnene hygger sig, og det er en rigtig god idé at lære dem nogle udelege, for så har de noget at lave, når de kommer hjem fra skole. Det er så godt, at man laver noget socialt for børnene, så de leger sammen og bliver venner. Jeg kan jo se på mine børn, hvor sjovt de har det, og hvor meget de glæder sig til legepatrulje. Men søn begynder allerede at spørge om mandagen, hvornår det bliver onsdag, så han kan komme til legepatrulje,” fortæller hun.
lege gSabrin Mustafa kan ikke selv være med til at lege for tiden, for hun er højgravid, men hun glæder sig over at se, hvordan de unge legeguider leger med børnene.
”Det giver en helt anden leg, når det er børnene, der leger sammen og ikke kun de voksne. Og børnene leger jo også selv sammen uden de unge, fordi de har lært hinanden at kende nu,” siger hun.

Kan du lege i dag?
Legepatruljen og legeguiderne mødes hver onsdag kl. 17-18.30, og de vil gerne have endnu flere børn og familier med.
”Vi vil gerne have alle med. Jo flere vi er, jo sjovere er det. Hvis man ikke kender andre børn, så kan man komme her, så får man helt sikkert masser af nye venner,” siger Baver Akkoyun, inden han igen løber ud for at være med til stikbold.
lege c


Gersagerparkens blå lyn er en stor succes


Beboerne i Gersagerparken har en ret fantastisk mulighed. De kan nemlig blive kørt rundt i områdets el-bil ganske gratis. Vi fik lov at køre med en dag

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Vi triller ind på parkeringspladsen foran Gersagerparken 55, chaufføren Ole Hansen slukker motoren, og sidedøren bliver åbnet.

”Værsgo at komme ind. Vi skulle en tur til Frydenhøj Allé, kan jeg forstå?” siger han og smiler i bakspejlet til Winie Reinstein, der sætter sig ind på bagsædet af den lyseblå elbil. el bil 8”Ja tak, det ville være dejligt. Jeg skal til lægen nemlig,” svarer hun, mens hun klikker sikkerhedsselen fast, og bilen helt lydløst begynder at køre ud af Gersagerparken.
Ved siden af hende sidder allerede en af Gersagerparkens andre beboere, Niels Kjøller, han skal til fodterapeut på Nældebjerg og derefter ud og handle.
De tre kender hinanden fra området og sludrer løs, mens Ole kører afsted ud af Gammel Køgelandevej mod Frydenhøj Allé.

Et gratis tilbud
Beboerkørslen har eksisteret siden efteråret 2014, og det er et gratis tilbud til alle, der bor i Gersagerparken. Ordningen fungerer således, at man ringer til telefonvagten og fortæller, hvornår man gerne vil køres, hvor turen går hen og evt. hvad tid, man gerne vil hentes. Så kommer Ole Hansen eller en af de ni andre frivillige chauffører i elbilen og henter en ved gadedøren. el bil 5

”Ofte skal folk til lægen eller andre undersøgelser eller skal måske ud og handle stort ind. Mange af de folk, der kører med, er enten gangbesværede eller har svært ved at transportere tunge ting. Men ordningen er for alle, og vi kører gladeligt. Eneste krav er, at man er beboer her i Gersagerparken, og vi kører kun indenfor kommunegrænsen,” fortæller Ole Hansen.

el bil 3Den fine, blå elbil kører mandag til fredag fra kl. 9.45-13, og om onsdagen er der længere åbent til kl. 16.

”Centralen” er placeret i beboerhuset i Mælkebøtten, hvor telefonvagten sidder klar og booker turene i kalenderen. Når chaufføren ikke er ude, kører de tilbage til Mælkebøtten og drikker en kop kaffe og sludrer med telefonvagten.
I alt er der 18 chauffører og telefonvagter, der helt frivilligt arbejder for at få beboerkørslen til at køre – i bogstavelig forstand. En stor ros til dem skal det lyde både fra Greve Nord Projektet, alle beboerne i Gersagerparken og afdelingsbestyrelserne.

Vi er meget privilegerede
Bilen triller roligt ind foran Frydenhøj Allé, hvor Winie Reinstein skal af. Hun er meget glad for muligheden for at blive kørt, for smerter og vejrtrækningsproblemer gør, at hun har svært ved at gå så langt selv.

”Det er en helt fantastisk ordning. Jeg er meget, meget glad for det. Vi er meget privilegerede,” siger hun, spænder sikkerhedsselen op og tager sin taske. Om en times tid bliver hun igen hentet af Ole, der kører hende hjem.
el bil 1Næste stop er Nældebjerg, hvor Niels skal til fodterapeut.
”Det er en rigtig god service, og jeg bruger den meget. Det giver muligheder, jeg ellers ikke ville have haft. Jeg var selv med til at starte ordningen, og jeg har telefonvagter, hvor jeg tager imod bookinger,” fortæller han, inden han stiger ud af bilen og vinker til Ole.

”Vi ses senere. Du ringer bare,” siger Ole og vinker tilbage.
Nu skal han tilbage til Gersagerparken og have en kop kaffe sammen med dagens telefonvagt Knud Erik Jensen inden den næste tur.

Tre damer ved nr. 65
Tilbage i Mælkebøtten er Knud Erik ved at notere en ny bestilling i kalenderen.
el bil 2”Folk er gode til at booke i god tid, hvis de ved, at de skal noget. Men man kan også godt ringe samme dag og høre, om vi har tid, hvis der opstår noget akut. Vi bestræber os naturligvis på at kunne nå at hjælpe alle, men nogle gange er vi nødt til at prioritere, hvis det falder sammen med tiderne. Hvis folk har en lægeaftale til en fast tid, så kommer den forrest i køen, og så må dem, der skal handle vente de minutter ekstra” fortæller Knud Erik.

”Du har tur igen kl. 10.20. Det er tre damer, der skal fra nr. 65 og til kirken,” fortsætter han henvendt til Ole og sætter sig over i sofaen. De kan lige nå en kop kaffe og en bid brød inden næste tur.el bil 7
Der er plads til op til fire personer ad gangen og to rollatorer i den blå bil, og beboerne nyder også at køre flere sammen, når der er flere stop og afhentninger på én tur. Så kan de sludre og hygge sig undervejs.

Vil gerne hjælpe andre
De to mænd er glade for at kunne være med til at lette hverdagen for deres naboer i Gersagerparken.

Ole står også for vagtplanlægningen af kørsel og telefonen, og han bruger ca. 10 timer om ugen på at være frivillig i beboerkørslen.
”Jeg synes, at det er en rigtig god måde at bruge noget af al min fritid på. Da jeg blev pensionist, havde jeg pludselig rigtig meget tid tilovers, og den vil jeg gerne bruge på at hjælpe andre.
el bil 6"Vi kan jo se, hvor glade folk bliver, når vi kommer og henter og bringer dem, og det føles godt at være med til at kunne gøre deres hverdag lettere og spare dem for bekymringer om transport,” forklarer han.

Mange af dem, der kører med bilen, kommer igen, så chaufførerne begynder efterhånden at lære de forskellige beboere at kende, når de sludrer, mens de kører.
”Det er rigtig hyggeligt. Så får man lige en sludder om alt muligt, og det er en rigtig god måde at møde andre folk fra Gersagerparken. Min kone og jeg flyttede hertil for nogle år siden, så vi vil jo gerne lære vores naboer at kende,” siger Ole.

Et unikt tilbud
Den fine blå beboerkørsels-bil har transporteret glade Gersagerparken beboere rundt siden 2014, hvor den blev indkøbt med støtte fra VELUX FONDEN. Det er en elbil, så den er både økonomisk og god for miljøet, og så kører den ifølge chaufførerne som en drøm. Det er en fir-dørs Nissan Leaf, og om sommeren kan den køre helt op til 150 km. på en opladning og om vinteren 100 km.

Der er godt gang i bilen, der stort set altid har mindst fire-fem ture dagligt og nogle gange endda mere. Ole, Knud Erik og de mange andre chauffører og telefonvagter oplever derfor rigtig mange beboere, der er virkelig glade for tilbuddet, og det er da også en ret unik mulighed, fordi den netop er gratis.
el bil 9”Jeg tror, at det er en ordning, som man med succes kunne lave andre steder også. I store boligområder som vores i Gersagerparken, hvor der netop bor så mange, der har gavn af det, er der jo netop også frivillige, der gerne vil stå for det. Det er virkelig en god investering,” forklarer han, mens han hjemmevant svinger bilen på plads på parkeringspladsen ved Mælkebøtten, så den er klar til næste tur.

Han ved endnu ikke, hvor turen går hen, og hvem der skal med.
"Men jeg er sikker på, at det bliver hyggeligt, og at vi får en god tur", smiler han.

el bil GPVil du køre med?
Beboerkørslen er gratis for beboere i Gersagerparken.
Hvis du også gerne vil med, kan du ringe til telefon 78 78 72 76
De hjælpsomme chauffører kører i hverdagene mellem kl. 9.45 og 13.00 og onsdag til kl. 16.00 og de flinke telefonvagter sidder klar til at booke din kørsel i kalenderen.

 


Nabohaverne blomstrer


Vil du være med?

Der er godt gang i planteriet og de nye nabohaver. I Thors Kvarter står de tre højbede og pynter med blomster, jordbærplanter m.m., og i Askerød er der samlet bede og plantet flotte krydderurter ved Aktivitetshuset.
collageDu kan sagtens stadig nå at være med, for der er altid plads til flere grønne hænder.ask1

Kontakt Suzanne
på tlf. 60 35 46 67 ang. nabohaverne i Thors Kvarter

Kontakt Dorthe
på tlf. 60 35 46 61 ang. nabohaverne i AskerødIMG 0717

Sommerpause i aktiviteterne
thors collage

Der er pause hen over sommeren, men vi vender naturligvis tilbage i august
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere

Bankospil i hele 2018

banko - web

Kom og vær med - skriv dem i kalenderen med det samme

Læs mere her