Fatima arbejder mod corona og tiden


Fatima AlZahra’a Alatraktchi knokler stort set i døgndrift for at styrke kampen mod corona

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Arbejde, hente børn og hygge sig med familien, arbejde, sove små fire timer - og start forfra. Nogenlunde sådan forløber alle Fatima AlZahra’a Alatraktchis dage, og sådan har det set ud siden foråret, hvor corona-virussen i løbet af skræmmende kort tid spredte sig over hele verden.
fatima på job

Fatima bor i Greve Nord med sin mand og deres to små døtre, og når hun ikke er sammen med familien, er hun på laboratoriet på RUC.
”Sådan er min verden, der er knald på. Jeg har altid arbejdet meget, så jeg sov ikke så meget i forvejen, men nu sover jeg endnu mindre, men det er det hele værd,” siger Fatima, der på trods af måneders hektisk hverdag og manglende søvn, ser frisk og overskudsagtig ud, mens hun serverer kaffe i udestuen i Greve Nord.

Kigger man på den kun 31-årige Fatimas cv, kan man også se, at der ikke har været meget tid til at sove dagene væk. Hun kan bl.a. skrive på cv’et, at hun er adjunkt, forsker og underviser på RUC, civilingeniør i mikro- og nanoteknologi, ph.d. og modtager af årets DTU ph.d.-pris, virksomhedsgrundlægger, forfatter til skønlitteratur. Hertil kan tilføjes, at hun er på Forbes Business Magazines liste over de 30 mest indflydelsesrige personer i Europa indenfor videnskab og finans og har som en ud af kun tre danskere nogensinde lavet et Tedx oplæg, der er blevet vurderet til at være så godt og vigtigt, at det er blevet lagt på den prestigefyldte TED.com hjemmeside. Faktisk er det mindre en 1 % af alle TEDx talks, der bliver til TED talks på deres TED.com side.
fatima bog
Fatimas debutroman fra 2008 fik virkelig fine anmeldelser

Lyn-corona test
De seneste måneder har Fatimas professionelle liv primært drejet sig om indsatsen mod coronavirus. Mere bestemt knokler hun og hendes forskerteam på at udvikle en hurtigtest, der på meget kort tid kan vise, om man er smittet med virus eller ej.

”Vi arbejder på at udvikle en test, som i løbet af ultrakort tid kan vise, om man har virussen i kroppen. Det er meningen, at man faktisk skal kunne teste sig selv derhjemme, så man ved, om man kan gå på arbejde, skal isolere sig eller opsøge sundhedsfaglig hjælp. Sådan en test vil kunne minimere smittespredning, da folk så hurtigere vil kunne isolere sig. Den vil også kunne aflaste sundhedssystemet og afhjælpe situationen med, at mange arbejdspladser og samfundet stort set har været lukket,” forklarer Fatima, der sammenligner testen med de blodsukkertest, som diabetespatienter kan lave derhjemme.fatimadata analysis and coffee

”Testen skal kunne noget andet, men konceptet er det samme.”
Fatima fortæller, at hun sammen med sit forskerteam lægger al arbejdskræft og stort set alle døgnets timer i at få testen klar til efteråret, hvis der kommer endnu en corona-bølge.Kaffen er et must, når Fatima sidder til langt ud på natten og analyserer data

”Det er helt vanvittigt. Det er i virkeligheden flere års arbejde og forskning, der nu helst skal laves på et par måneder. Det trækker tænder ud, vi er i laboratoriet til om aftenen og analyserer data til morgengry. Men det er det hele værd,” siger hun.”

Hele verden venter
”Vores motivation er, at vi arbejder på en fuldkommen gamechanger. Hvis vi kan lave noget, der kan påvirke den verdensomspændende situation, som er så kritisk… det er en fuldkommen vanvittig følelse. Normalt kan man godt have et stort pres på sin forskning fra en selv og andre parter, men det er jo intet sammenlignet med det pres, vi arbejder under nu,” fortæller Fatima.

Som om udviklingen af testen ikke tager tid nok, skal Fatima også samtidig passe sit arbejde som vejleder for bachelorer og kandidater på RUC og den forskning, som hun var i gang med, inden corona kom og væltede verden omkuld.
”Det er jo ikke sådan, at man bare problemfrit kan sætte forskning på pause, for der er også deadlines og tidsplaner i andre projekter. Der kommer løbende resultater, der skal arbejdes videre på, inden de bliver forældet. Så dem er vi nødt til også at arbejde videre med samtidig,” forklarer hun.fatima PreDiagnose lab
Jeg er stadig mor
En ting er dog vigtigst for Fatima: Hendes familie. Selvom hun altid har arbejdet meget, har hun besluttet, at det ikke skal være på bekostning af hendes rolle som mor og hustru.
”Det besluttede jeg fra start, da jeg skulle være mor. Det skal ikke gå ud over mine børn, at jeg gerne vil alt det her. De skal stadig have deres mor. Fx startede jeg dengang PreDiagnose i juli og fødte i august, men så finder man ud af det på en anden måde. Så må jeg bare sove det mindre,” griner Fatima.

Bakteriernes sprog
I sin virksomhed PreDiagnose forskede Fatima allerede inden corona-udbruddet i, hvordan man meget tidligt i et sygdomsforløb vil kunne teste folk og dermed være til at forebygge, at vedkommendes tilstand forværres. grøn bakterie
”I PreDiagnose arbejder teamet på at udvikle en sensor, der kan måle bakterier og måle på giftstoffer de udsender i løbet af et sygdomsforløb. Hvis man kan følge med i, hvor aggressivt bakterierne udvikler sig, kan man hurtigere sætte ind med den rette behandling og tage udviklingen i opløbet, hvilket vil være en stor gevinst ved de kroniske sygdomme og for at undgå, at smitte spreder sig,” forklarer Fatima.

For at udvikle sensoren kræver det, at man kan få kortlagt bakteriernes interne sprog – for ja, bakterier har deres helt eget sprog, hvor de taler sammen.
”Hvis vi kan oversætte og forstå deres sprog, kan man komme dem i forkøbet og i bedste fald forhindre udvikling af infektioner,” fortsætter hun.

fatima PreDiagnose meeting
Hvorfor det?

Fatima har fra hun var helt lille undret sig og alle mulige ting. Særligt de videnskabelige og naturfaglige ting undrede hun sig over og alle de mange spørgsmål, skrev hun ned i et hæfte.
”Da jeg var omkring seks, undrede jeg mig fx over, hvorfor døren smækkede, når man åbnede vinduet, så det måtte jeg prøve igen og igen. Sådan lærte jeg at forstå gennemtræk. Det er ret banalt når jeg tænker over det i dag, men i det hele taget var der hele tiden småobservationer, jeg gerne ville forstå sammenhængen i. Derfor fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at blive forsker, så jeg kunne finde svar på alle mine mange spørgsmål. Jeg læste også rigtig mange bøger om astrofysik og biologi og teknologi. Jeg kunne aldrig rigtig kunne få nok viden. Jeg har i øvrigt stadig hæftet liggende,” smiler Fatima og fortsætter:

”Jeg undrer mig stadig og alle mulige ting. Nu er det bare blevet lidt mere avancerede ting, som man ikke lige kan slå op i en bog eller spørge sin mor og far om. Nu prøver jeg selv at finde svar der hvor andre måske ikke har været. Og netop det er rigtig sjovt. Det er min konstante undren, der holder mig i gang som forsker.”

Når 10-øren falder
Der er ingen tvivl om, at Fatima stortrives i laboratoriet, hvor hun bliver klogere og tester og undersøger og måler.
fatima logo pre”Det er det bedste ved mit arbejde. Det er, når 10-øren falder, og man får en ny viden eller får bekræftet det, man havde forudset. Man får sådan helt euforisk følelse i kroppen. For selv når man får de resultater, man har forventet, så dukker der jo bare 10 nye spørgsmål op,” griner Fatima og fortsætter:

”Forskning er en lang proces, og som forsker kender de fleste nok alt for godt at langt hen af vejen så er der rigtig meget der ikke virker og eksperimenter der ikke giver entydige svar og det i sig selv er en læringsproces. Så der kan være rigtig langt mellem succeserne. Derfor er det også en ekstra stor sejr og hele arbejdet værd, når det så lykkedes.fatima ted talkSe Fatimas TED Talk her

Folk vil give højre arm for det
Som tidligere nævnt har Fatima også opnået noget, som kun to andre danskere nogensinde har. Hendes TEDx Talk, hvor hun netop fortæller, hvor stor en præventiv effekt det kan have, hvis vi lærer at tale bakteriernes sprog, er blevet opgraderet, så den nu ligger på TED.com. En TEDx Talk er et 15 minutter langt oplæg om forskning og udvikling, der bliver set af de mest indflydelsesrige personer i branchen. Det er en meget prestigefyldt mulighed, som kun de dygtigste bliver udvalgt til.

”Det er en kæmpe, kæmpe ære, Derfor var jeg naturligvis også dybt beæret og meget stolt, da de kontaktede mig for at høre, om jeg havde lyst. Og selvfølgelig havde jeg det! Specielt da TED kontaktede os for at opgradere foredraget til et TED-talk. Folk vil give deres højre arm for at få den mulighed. Det er jo en platform hvor Bill Gates og Clinton har været, så det var virkelig stort,” fortæller Fatima.
De to andre danskere, der har lavet TED Talk er Margrethe Vestager og Özlem Cekic.
tedx talk fatimaSe Fatimas TED Talk her

”Jeg var naturligvis mega nervøs, før jeg skulle på scenen. Man skal kunne huske hele oplægget i hovedet – og det skal kunne siges ordret, fordi det skal være godkendt på forhånd. Jeg havde næsten lige født, så der var ikke plads til ammehjerne. Men det lykkedes, og det var den fedeste fornemmelse og virkelig fedt bagefter at kunne sige: Hey! Jeg har lige lavet en TED talk.”

De sejeste søstre
Fatima er ikke det eneste vanvittig dygtige og kloge familiemedlem i Alatraktchi familien. Hendes søster Zainab er også et af de klogeste hoveder i branchen.
Læs portrættet af Zainab her
zainab nb